Bayramda Ne İkram Edilir?

Yaklaşan Kurban Bayramı ile beraber, pek çoğunuz gelenlere ikram edilen ikram hazırlığının telaşında. Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Mutfaklarda yerini alacak en özel menüleri önceden planlamak bu yüzden daha önemli hale geliyor. Böylece büyük küçük herkesle birlikte olacağınız anların mutluluğunu, seçkin lezzetler eşliğinde paylaşmanız mümkün.

Kurban Bayramı, kuşaktan kuşağa aktarılan bir kültür örneği olarak, her sene aynı coşkuyla karşılanıyor. Her yıl belirli bir zaman dilimine denk gelen Kurban Bayramı, İslam alemi tarafından senede bir kez kutlanıyor. O bakımdan bu bayram da akraba, komşu ve dost ziyaretleriyle öne çıkıyor.

Böylesine özel bir zamanda misafirlere bayramda ikram edilen alternatifler oldukça fazla. Geleneksel bayram yemekleri listesinde etli ve zeytinyağlı tarifler yer alıyor. Hamur işi ve tatlı çeşitleri de bu listede geniş yer tutuyor.

Özenle hazırlanan geleneksel bayram yemekleri sayesinde bu bayram da sofralarınız şenlenecek. Hiç şüphesiz ki siz de konuklara yaraşır güzellikte yemekler ikram etmek istiyor olabilirsiniz.

Sizin için özel olarak hazırladığımız içeriğimizle, samimi ve bol muhabbetli sofraları taçlandırma gayretinize ilham olmaktan mutluluk duyuyoruz. Şık sunumlu sofralarınıza eşlik edecek birbirinden lezzetli bayram yemeği tarifleri hazırladık. Bu tarifleri, püf noktalı anlatımlarıyla sizlere sunuyoruz.

  • Yaprak Sarma

Zeytinyağlı ya da etli yaprak sarma, geleneksel bayram yemekleri menüsünün ilk sıralarına yerleşiyor. Doyumsuz lezzeti sayesinde neredeyse her zevke hitap eden yemeklerden biri. Damak tadına ya da tercihe göre hem pirinç hem de bulgur ile sarma yapma şansınız bulunuyor.

Sofraların aranılan lezzetini dilerseniz etli dilerseniz zeytinyağlı hazırlamanız da mümkün. Kimi yörelerde iç harç için bulgur, kimilerinde ise pirinç tercih ediliyor. Aynı zamanda ağız tadına hoş geldiği için belirli miktarda bulgur ve pirinç karışımı kullananlar da var. Yayla Bulgur ya da pirinç ile sofralarınızı süsleyen bu özel yemeğin enfes tadını eksiksiz hale getirmeniz mümkün.

Yaprak sarma iç malzemesinde kuru soğan, maydanoz ve çeşitli baharatlar yer alır. Pul biber, kimyon, karabiber, nane, sıvı yağ, tuz ve salça ile bu karışım zenginleşir. Bulgur ya da pirinç fark etmeksizin, sarma harcınızı çiğden karıştırarak hazırlamanız olası. Lezzet yoğunluğunu öne çıkarmak isterseniz, yaprak sarmayı ateşte bir süre kavurarak mükemmel bir aromayla buluşmasını sağlayın.

  • Kavurma

Kurban Bayramı dendiğinde kavurma olmayan bir sofrayı hayal etmek neredeyse mümkün değildir. Kavurma tarifi; kuzu, oğlak ve dana etlerinin her biriyle farklı bir lezzete dönüşür. Bu lezzeti hem ailenizle hem de sevdiklerinizle birlikte afiyetle tüketebilirsiniz.

Etin sade lezzetini sunan nefis yemeği sac, tava ya da kavurma tenceresi kullanarak yapmanız mümkün. Bu muhteşem yemeği hazırlamak için etin miktarına uygun sayıda kuru soğan ve birkaç diş sarımsak gerekir. Yeterli ölçüde tuz ve tercih ettiğiniz yağı eklemeniz de yeterlidir.

Yayla Bulgur ya da pirinçle hazırlanan pilavlar, akıllara zarar kavurma tadına mükemmel uyum sağlıyor. Misafirleriniz için özenle donattığınız masalarda her detay önemlidir. Yağda lokum gibi pişen kavurma tarifine masanın en esaslı köşesinde özel bir yer ayırmalısınız.

  • Barbunya Pilaki

Türk mutfağının en bilinen ve sevilen zeytinyağlısı Barbunya Pilaki, geleneksel bayram yemekleri menüsünün fark yaratan lezzetleri arasındadır. Barbunya benekli kuru olarak da adlandırılan bir çeşit fasulyedir.

Barbunya pilaki malzeme listesinde soğan, sarımsak, patates, havuç gibi tadı ve aroması güçlü gıdalar yer alır. Pişirme sırasında özellikle zeytinyağı tercih edilir. İdeal oranda tuz ve bir adet kesme şeker, bu leziz yemeğin olmazsa olmazıdır. Salça ya da domates kullanımını ayrı olarak ya da birleştirerek ekleyebilirsiniz.

Kimilerinin sıcak kimilerinin soğuk sevdiği bu eşsiz lezzet, aynı zamanda mükemmel de bir meze türüdür. Bayramda dostlarınıza ikram edebileceğiniz muhteşem yemeklerden biri de barbunya pilakidir. Bu tarif, Yayla Barbunya sayesinde tam tadında ve kıvamında olur.

  • Tavuklu Keşkek

Tavuklu keşkek, eşsiz lezzetiyle adeta bayram sofralarının vazgeçilmezi. Orijinal tarifinde dana eti ve ilikli kemik suyu yer alıyor. Kırmızı et ile hazırlanan keşkek, zengin aroma ve lezzet tutkunları için mükemmel bir ziyafet şöleni sunuyor.

Ancak bu malzemeleri temin etmek için zamanınız veya imkanınız bulunmayabilir. Hal böyle olunca da pratik şekilde hazırlamanız mümkün olan tavuklu keşkek, tam size göre olabilir. Bayramda konuklara daha hafif bir lezzet sunmak istiyorsanız, tavuklu keşkek tarifini öncelikli tercihinize almalısınız.

Bu özel yemeğin olmazsa olmazı, ana malzemelerinden bir ise aşurelik buğday. Bir gece gün boyunca suda ıslatılarak beklenen buğdaylar, yeterince şişip gevşiyor. Ertesi gün yavaş ateşte uzun süre kaynamaya bırakılıyor.

Ortalama bir gecelik pişme süreci, buğdayın eriyerek, kıvam almasıyla tamamlanıyor. Ardından beyaz etin muhteşem tadıyla bütünleşip gerçek lezzetine kavuşuyor. Yoğun kıvamı ve eşsiz aromasıyla buluşan tavuklu keşkek, geleneksel bayram sofralarını eksiksiz hale getiriyor.

  • İçli Köfte

İçli köfte, aslen Arap kültürüne ait bir yemektir. Daha sonra Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun mutfak kültürüne yerleşmiştir. Zamanla pek çok yöreye yayılan özel bir lezzet haline gelmiştir.

Biraz zahmetli gibi görünen yapım süreci, gözünüzü korkutabilir. Oysa ki sandığınızın tam aksine birkaç defa yaparak, pratiklik ve deneyim kazanmanız oldukça kolay.

Dış hamuru için bazı temel malzemeler gerekir. Bu malzemeler; irmik, bulgur, un, sıcak su, yumurta, pul biber, tuz, karabiber ve biber salçasıdır. Tarifi vazgeçilmez kılan iç harcı ise malzeme yönünden oldukça zengin. İçli köfte tutkunlarının da bildiği üzere, yemeğin asıl lezzetini kıyma veriyor.

Sıvı yağ, kuru soğan, biber salçası, tuz, karabiber, kimyon, pul biber ve çekilmiş ceviz içi yemeğe eklenir. Bu malzemelerle geleneksel bayram sofraları muhteşem bir lezzetle buluşur. Yemek, sunuma hazır hale geldiğinde karşı konulmaz bir lezzete dönüşür. Bayram sofralarında misafirinize ikram edebileceğiniz oldukça mükemmel bir tariftir.

  • Su Böreği

Su böreği, her ne kadar Erzurum’un tescilli lezzeti olsa da Anadolu’nun birçok yerinde bilinir. Bu börek, ülkenin her köşesine yayılan en meşhur tariflerden biridir. Özenle donattığınız sofraları taçlandıran içli köfte menüsü, muhteşem bir bayram ikramına dönüşüyor.

Özel bir hazırlık yöntemi ve farklı pişirme süreci ile öne çıkıyor. Bu özelliğiyle geleneksel bayram yemekleri listesinde, zirvede olmayı hak ediyor. Tereyağlı aroması, yoğun kıvamı ve yumuşacık formu ile bayram sofralarınızı şenlendirmeye aday.

Her yöreye özgü farklı su böreği çeşitleri vardır. Bu sevilen hamur işi, damak çatlatan lezzetiyle ön plandadır. Ağızlarda eşsiz bir tat bırakan su böreği tarifinizle, bayram ziyaretine gelen misafirlerinize unutulmaz bir deneyim sunabilirsiniz.

  • Etli Kuru Fasulye

Etli kuru fasulye, geleneksel bayram sofralarının en özel köşesindeki yerini, neredeyse hiçbir tarife kaptırmıyor. Kuşbaşı dana ya da kuzu etiyle hazırlayacağınız kuru fasulye, özenle kurulan sofraların favorisi.

Etli kuru fasulye pişirirken bazı temel malzemelere ihtiyaç vardır. Bu malzemeler; kuru soğan, sıvı yağ, pul biber, tuz, domates ve biber salçasından oluşur. Pek çok kişi tarafından sevilen bakliyat türünü, etin mükemmel tadıyla birleştirip bayram sofranızda harikalar yaratabilirsiniz.

<br>

Etin lokum gibi kıvamı, kuru fasulyeyi enfes bir yemeğe dönüştürür. Bu yemek, gurme lezzet tutkunları için karşı konulmaz bir seçenektir.

Etli kuru fasulye menüsü, leziz pilavlarla daha da lezzetli hale gelir. Bu pilavları evde kolayca hazırlayabilirsiniz. Yayla Bulgur veya pirinç çeşitleri bunun için mükemmel bir seçimdir.

  • Bayram Kebabı

Kuzu etinin mükemmel lezzetini ortaya çıkaran bayram kebabı, damaklarda unutulmaz iz bırakan muhteşem bir tarif. Bayram ikramı listenizin parmak ısırtan yemeği olmaya aday bayram kebabının sırrı, etin bonfile kısmında saklı.

İçerisine arpacık soğan, kırmızı biber, patates, havuç, bezelye, kereviz sapı ve yeteri kadar tuz ilave ediliyor. Piştikten sonra sunuma hazır hale getireceğiniz nefis yemek, misafirleriniz için tam bir lezzet şölenine dönüşecek. Sevdiklerinizi mükemmel bir bayram yemeği sunarak karşılamak istiyorsanız, Bayram Kebabına sofranızda özel bir yer açabilirsiniz.  

Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından mübarek kabul edilir. Bu bayram, kurban kesme gibi önemli bir dini vecibeyi yerine getirme fırsatı da sunar. İslam inancına önem verenler, bu dini bayramı heyecanla bekler. Bayram, yakın ya da uzaktaki akrabaların ve dostların ziyaret edilmesi için büyük bir vesiledir.

Yayla Bakliyat, kalite ve zengin gıda çeşitliliği sunar. Tariflerinizin ana malzemesi olan pek çok ürünü bir arada sağlar. Yayla Bakliyat türleri ile hazırlayacağınız nefis yemekler eşliğinde, sevdiklerinizle keyifli bir bayram geçirmeniz mümkün. Bunun için geleneksel bayram yemekleri listemizi inceleyerek, damaklarda iz bırakan lezzetlere imza atabilirsiniz.