Glutensiz Beslenenler İçin En Uygun Bakliyatlar

Glutensiz beslenenler için en uygun bakliyatlar hem diyet listenize ekleyebileceğiniz hem de damak zevkinize hitap eden seçenekler sunar. Baklagiller, bitkilerin meyve ve tohumlarından elde edilen yenilebilir taneli kısımlarıdır. Bakliyatlar gibi karbonhidrat içermezler. Baklagiller, yüksek protein ve lif kaynaklarının yanı sıra amino asitlerden oluşan zengin bileşenleriyle de öne çıkar. Bu yönüyle gluten intoleransı (Gluten hassasiyeti), buğday alerjisi ve çölyak hastalığı gibi sorunlar yaşayanların, beslenme ihtiyacını karşılarlar. Glutensiz bakliyatlar, aynı zamanda et ve et ürünleri gibi hayvansal gıdaları tüketmeyi tercih etmeyen vejetaryenler için de önemli bir besin grubudur.

Glutensiz beslenenler için en uygun bakliyatlar konulu içeriğimizden, gluten içeren ve içermeyen bakliyatlar hakkındaki detayları inceleyebilirsiniz. Glutensiz bakliyat markaları ile hazırlayabileceğiniz birbirinden lezzetli tarifleri de yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Baklagillerde Gluten Var Mı?

Baklagiller, glutenden yoksun besin grubunda yer alır. Bu bakımdan baklagillerde gluten yoktur. Glutensiz baklagil listesinde fasulye, barbunya, nohut, bakla, börülce, soya fasulyesi, bezelye, kırmızı ve yeşil mercimek gibi ürünler yer alır.

Baklagil türlerinde gluten olmadığı bilinmesine karşın, glutenli gıdalarla aynı ortamı paylaşan bu gıdalara gluten bulaşma ihtimali bulunur. Bu nedenle glutensiz baklagiller olduğu gibi gluten içeren baklagiller de mevcuttur. Çünkü glutensiz bakliyatlar hasattan tesislere taşınmaya, ayrıştırmadan ambalajlanmaya kadar uzanan farklı işlemlerden geçer. Son tüketiciye ulaştırılmak üzere geçen bu süreçte, glutensiz bakliyatlar gluten içeren tahıllarla karışabilir.

Arpa, buğday, çavdar, yulaf gibi bakliyatlar ve bunların katkısıyla elde edilen tüm tahıllarda (Un, irmik, şehriye, makarna, bulgur, kepek, kuskus vb.) gluten vardır. Tahılların doğal içeriğinde bulunur. Ayrıca işlenmiş, paketlenmiş ve hazır gıda haline getirilen ürünlerin yapısında da gluten açığa çıkar. Bu tür tahılları ve bunlarla hazırlanan diğer yan ürün mamulleri tükettiğinizde ise sağlığınız olumsuz yönde etkilenebilir.

Baklagillerde gluten bulunmadığını gösteren araştırmalara karşın, işlem görmediği halde yapısında gluten barındıran gıdalar da mevcuttur. Bunun asıl nedeni ise içeriğinde gluten olmayan ürünlerin diğer tahıl ve bakliyat grupları ile aynı ortamda bulunmasına bağlı, çapraz kontaminasyon riski taşımasıdır. Besinlere bulaşan gluten kalıntıları, reaksiyon meydana getirerek, glutensiz bakliyatların yapısında değişikliğe yol açar.

Glutensiz baklagil çeşitlerinin çapraz kontaminasyona maruz kalma nedenini iki şekilde açıklamak mümkündür: Birincisi glutensiz baklagillerin, gluten içerikli tahılların yetiştirildiği arazilere ekilerek üretilmesidir. İkincisi ise hasat, tüketime hazırlık, ambalajlama süreçlerindeki ortam ve işleme koşullarıdır.

Gluten kalıntısı bulunan ürün bantlarında yapılan paketleme ve kullanıma hazırlama uygulamaları, çapraz kontaminasyonu gerçekleştirir. Bu nedenle glutensiz bakliyatlar, glutenli besinlerle etkileşime girer ve ürünlerin yapısında gluten maddesinin de görülmesine yol açan bir karışıklık yaşanır. Kalite standartlarından ödün vermeyen glutensiz bakliyat markaları, üretim konusunda yüksek hassasiyet gösterdikleri için ürünlerini gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

>>  Dünyanın En Çok Bakliyat Tüketen Ülkesi Hangisi?


Baklagillerin Glutensiz Olmasının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Glutensiz bakliyatlar sindirimi kolay besinlerdir. Glutenden yoksun diyetler için mükemmel bir seçenektir. Glutene karşı intolerans geliştiren bireylerin metabolizması, bu maddeye karşı duyarlılık gösterir. Glutenli gıda tüketimi ilk olarak sindirim faaliyetlerinde reaksiyona neden olur. Bağırsakların çalışmasını zorlar, yavaşlatır ve yorar. Bireylerin çeşitli şekillerde rahatsızlanmasına neden olan glutenli bakliyatlar, vücutta pek çok olumsuz tepkiyle sonuçlanır. Çünkü gluten gıda alerjisi, hassasiyeti ve çölyak hastalığı gibi sorunlarla mücadele eden kişilerin semptomlarını tetikleyen önemli bir risk faktörüdür.

Nohut, börülce, fasulye, barbunye, bakla, soya fasulyesi, bezelye, yeşil ve kırmızı mercimek gibi glutensiz bakliyatların sağlığa faydaları şunlardır:

●       Çölyak hastalığı ve gluten intoleransı gibi rahatsızlıklara uygun bir diyet uygulamak isteyen bireyler, gluten içermeyen besinleri güvenle tüketebilir.

●       Glutensiz bakliyatlar ile beslenerek vücudunuzun ihtiyacı olan protein, lif ve amino asit gibi zengin besin ögelerini alabilirsiniz.

●       Yalnızca vitamin ve mineral deposu olmakla kalmayan gıdalar, metabolizma fonksiyonlarını destekleyen çinko, demir, folat (B9 vitamin formu), B vitaminleri için de önemli birer kaynaktır.

●       Kompleks karbonhidrat (yavaş sindirilen polisakkaritler) içerikleri sayesinde kan şekerini dengelemeye katkı sağlarlar.

●       Glutensiz bakliyatlar hem lezzetli hem de doyurucu gıdalar hazırlamanıza imkan sunar.

●       Sağlıklı yaşam için diyet yapanların, düzenli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanmak isteyenlerin ya da doktor kontrolünde perhiz uygulayanların olumlu sonuçlar almasını sağlar.

●       Glutensiz baklagiller, içeriğindeki güçlü lif kaynakları sayesinde yalnızca sindirimi düzenlemekle kalmaz, aynı zamanda kalp ve damar sağlığınızın korunmasında da etkilidir.

●       Yeterli protein kaynakları ile vücudun enerji gereksinimini karşılayarak, ani ve hızlı yorgunluk hissinin azalmasına yardımcı olur. 

Gluten içermeyen fasulye, nohut, barbunya, bakla, bezelye, soya fasulyesi, börülce, kırmızı ve yeşil mercimek gibi ürünlerdir. Diyet içeren beslenme tarzlarında önemli yere sahiptir. Dilerseniz glutensiz bakliyat markaları tarafından üretilen baklagil çeşitlerini tercih ederek, güvenle tüketebilirsiniz.

>> Bakliyat Buzdolabında Saklanır mı?


Glutensiz Bakliyatlarla Yapılacak Tarifler

Bakliyatlar, güçlü protein ve lif kaynağı barındıran besin maddeleridir. Bakliyatlar sınıfına giren baklagiller ise pek çok yemeğin ana malzemesi olarak kullanılır. Eşsiz lezzetlerin ve sağlık deposu öğünlerin hazırlanmasına imkan sunar. Glutensiz bakliyat markaları arasından seçiminizi yaparak sofralarınızı şenlendirebilirsiniz.

  1. Nohut Humus Tarifi

Humus (Nohut Ezmesi) için gereken malzemeler:

●       Kuru nohut (2 su bardağı),

●       Karbonat / Yemek sodası (1 tatlı kaşığı),

●       Tahin (½ su bardağı),

●       Zeytinyağı (½ su bardağı),

●       Sarımsak (2 diş),

●       Limon (2 adet),

●       Kimyon (1 tatlı kaşığı),

●       Su (1 - 2 yemek kaşığı),

Humus (Nohut Ezmesi) üzeri için gereken malzemeler:

●       Zeytinyağı (1 yemek kaşığı),

●       Maydanoz (1 tutam),

●       Nar taneleri (1 tutam),

●       Kırmızı toz biber (½ çay kaşığı),

●       Kimyon (1 tutam).

Humus (Nohut Ezmesi) yapılışı:

●       Bir gece önceden karbonat ilave ederek ıslattığınız nohutları, ertesi gün iyice yıkayıp süzerek düdüklü tencereye alın. (Karbonatlı suda bekletmek, sindirimi kolaylaştırır.)

●       Düdüklü tencerede yaklaşık 30 dakika, çelik tencerede ise bir saat kadar, nohutlarınız iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.

●       Haşlanan nohutların suyunu süzerek mutfak robotuna alın.

●       Tahin, limon suyu, zeytinyağı, sarımsak ve tuzu üzerine ekleyin.

●       Mutfak robotu ya da rondo yardımıyla, tüm malzemelerin pürüzsüz kıvama gelmesini sağlayın.

●       Son olarak kimyonu ekleyin ve robot ile bir tur daha karıştırın.

●       Humus harcının koyu kıvamlı olduğunu ve robotun zorlandığını düşünüyorsanız içerisine bir, iki yemek kaşığı kadar su ekleyin.

●       Homojen biçimde karışan hamuru, kaşık yardımıyla servis tabağına alın. Ortasına yuvarlak açarak şekillendirin ve üzerine zeytinyağı gezdirin.

●       İnce kıyılmış maydanoz, toz biber ve nar tanelerini de ilave ederek servis edin.

●       Afiyet olsun!


  1. Bakla Ezmesi (Fava) Tarifi

Fava (Bakla Ezmesi) için gereken malzemeler:

●       Kuru iç bakla (2 su bardağı),

●       Kuru soğan (1 adet),

●       Toz şeker (½ çorba kaşığı),

●       Zeytinyağı (½ su bardağı),

●       Tuz (1 tatlı kaşığı).

●       Dere otu (½ bağ),

●       Maydanoz (5 - 6 dal)

●       Kırmızı toz biber (½ çay kaşığı)

●       Acı ya da tatlı pul biber (½ çay kaşığı)


Fava (Bakla Ezmesi) yapılışı:

●       Akşamdan soğu su ile ıslattığınız baklaları, ertesi sabah düdüklü tencereye alarak, yaklaşık 15 dakika kaynatın.

●       Pişen baklaların üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ilavesi yapın.

●       Kabuklarını ayıklayıp yıkadığınız ve dört parçaya ayırdığınız bir baş soğanı, baklanın içerisine ekleyin.

●       Tuz ve şeker ilavesinin ardından düdüklünün kapağını kapatın ve 20 dakika kadar tekrar pişmeye bırakın.

●       Pişirip ılıttığınız baklayı el blendırından geçirerek pürüzsüz kıvama getirin.

●       Koyu bozayı andıran bakla ezmesine yarım su bardağı zeytinyağını da ilave ederek homojen biçimde karıştırın.

●       Cam kaba alarak soğuttuğunuz favayı yaklaşık 7 saat kadar buzdolabında soğumaya bırakın.

●       Kuru bakla ile hazırladığınız pürüzsüz ezme kıvamındaki bakla fava tarifini servis etmeden önce üzerine zeytinyağı, toz ya da pul biber, ince kıyılmış maydanoz, dereotu ilave ederek sunuma hazırlayabilirsiniz.

Sağlıklı ve lezzetli besin çeşitlerini bir araya getiren glutensiz bakliyatlar, birbirinden nefis tarifler hazırlamanıza imkan sunar. Anadolu’nun zengin mutfak kültüründe yer eden baklagiller ailesi oldukça geniştir. Her biri eşsiz menülere dönüşür. Etli kuru fasulye, zeytinyağlı barbunya pilaki, yeşil mercimek yemeği, börülce salatası, kıymalı bezelye yemeği, soya fasulyesi, köftesi, salatası ya da çorbası bu özel tarifleden yalnızca birkaçıdır.

Glutensiz bakliyat markaları arasında kalite ve güvenin adresi olarak fark yaratan Yayla Bakliyat’ın ürünlerini tercih ederek damaklarda unutulmaz izler bırakabilirsiniz.