Siyah Chia Tohumu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Siyah Chia Tohumu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Siyah Chia Tohumu (Salvia Hispanica) veya diğer bir adı ile Siyah Chia, son yıllarda kullanımı artmış olan en popüler doğal gıdalardan bir tanesidir. Tıpkı Beyaz Chia’da olduğu gibi, besin değerleri açısından son derece zengin olan bu tohumun da besin değeri ile ilgili farklılıklar, özellikle yetiştiği Güney Amerika ülkeleri tarafından biliniyordu. Günümüzde Siyah Chia, yaygın olarak Meksika ve Guatemala’da yetiştirilen bitki tohumlarından birisidir. Geçmiş yüzyıllarda da bu tohum, özellikle tıp alanında şifa maksatlı olarak kullanılıyordu. Günümüzde, sağlıklı beslenme trendlerinin ortaya çıkması ve yaygınlaşması, Siyah Chia Tohumu tüketimine ek olarak bu doğal tohumun bilinirliğini de arttırmıştır. Peki Siyah Chia Tohumu nedir? Faydaları nelerdir? Nerelerde kullanılır ve iddia edildiği gibi zayıflatıcı bir etkiye sahip midir? Tüm bu soruları birlikte cevaplamaya çalışacağız. 

Siyah Chia Tohumu, tıpkı beyaz çeşidinde olduğu gibi tariflere eklenmesi kolay, çok yönlü bir gıda ürünüdür. Siyah Chia Tohumu fiyatları benzer besleyici tohumlarla kıyaslandığında son derece makuldür. Bununla beraber, Siyah Chia Tohumu fiyatları makul ve düşük olmasına karşın, bu tohumun faydaları saymakla bitmez. Tohumlar, şekil olarak çörek oyu veya susama oldukça benzer. Buna karşın, tatsızdırlar ve tıpkı Beyaz Chia gibi tatlı, kurabiye, hamur işi veya içeceklerde kullanılabilirler. Siyah Chia Tohumu  antioksidanlar açısından da son derece zengindir. 

Siyah Chia Tohumu; lif, demir ve kalsiyum sağlayan mükemmel bir Omega3 yağ asitleri açısından oldukça zengindir. Omega3 yağ asitleri, kalp krizi ve felçlere karşı koruyan "iyi kolesterol” olarak da bilinen HDL kolesterolün artmasına yardımcı olur. İki porsiyon Siyah Chia Tohumu içeriğinde 139 kalori, 4 gram protein, 9 gram yağ, 12 gram karbonhidrat, 11 gram lif, ayrıca pek çok farklı vitamin ve mineral bulunur.

Siyah Chia Tohumu Nedir?

Salvia Hispanica, nane ailesinin çiçekli bir türüdür ve orta ve Güney Meksika, Guatemala'da yetişir. Nanegiller familyasından olan bu tohum pek çok özelliği ile Beyaz Chia ile benzerlikler gösterir. Guatemala dışında Meksika ve Arjantin, Siyah Chia Tohumunun en fazla yetiştirildiği ülkeler arasında gelmektedir. Tarihi bulgular, tohumun ayrıca Aztekler tarafından yetiştirildiği de kanıtlanmıştır. Chia, Maya dilinde "nişasta" anlamına gelir ve bu bitkinin tohumları "koşucu gıdası" olarak bilinirdi. Koşucular ve savaşçılar, uzun mesafeler kat ederken ve savaşırken bu tohumları "yakıt" olarak tüketirlerdi. Besin değerleri incelendiğinde, Siyah Chia Tohumunun aynı zamanda karbonhidrat açısından zengin olduğu da rahatlıkla görülebilmektedir. Günümüzde Siyah Chia Tohumu birçok yemek yapılır. Siyah chia tohumu yemekleri günden güne çok daha fazla popüler olmaya başlamıştır.

Siyah Chia Tohumunun Faydaları Nelerdir? Zayıflatır Mı?

Siyah Chia Tohumu faydaları arasında ilk sırada yoğun antioksidan ve besin içeriği gelmektedir. Araştırmacılar, Chia tohumlarının daha önce bildirildiği gibi doğal fenollerin (antioksidanlar) neredeyse iki katı konsantrasyonuna sahip olduğunu ve antioksidan aktivitenin serbest radikal aktivitesini yüzde 70'e kadar engellediğini söylüyor. Bu çalışma, chia tohumlarının mevcut en antioksidan gıdalardan biri olduğunu kanıtlıyor. Antioksidanlar cildin onarım sistemini hızlandırır ve daha fazla hasarı önler. Chia diyet lifi açısından çok yüksektir. İki yemek kaşığı chia tohumu yaklaşık 11 gram lif içerir. Amerikan diyetisyenler derneğine göre, bir porsiyon chia tohumu, önerilen günlük lif alımını sağlayabilir. Vücudunuzun insülin seviyelerini dengelemek için diyet lifine ihtiyacı vardır. Chia tohumlarının yüksek lif içeriği, bağırsak düzenlemesine ve sağlıklı dışkılamaya fayda sağlar. Chia tohumlarının yüksek lif içeriği, yutulduğu anda çok miktarda su emdiği ve midede şiştiği için insanların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar. Ayrıca chia tohumları tüketildiğinde midede jelatinimsi bir madde oluşturur. Bu jelleşme etkisi, periyodik olarak hareket edebilen ve bağırsakta probiyotiklerin büyümesini destekleyen chia tohumlarının çözünür lifinden kaynaklanır.

Siyah Chia Tohumu faydaları çok olan doğal bir tohumdur. Tohumlarının iltihabı tersine çevirme, kolesterol seviyelerini düzenleme ve kan basıncını düşürme özelliği kalp sağlığı için çok faydalıdır. Özellikle bağırsak iltihabı yaşayanlara önerilen tohum ayrıca, oksidatif stresi tersine çevirerek, chia tohumlarının düzenli alımı ateroskleroz gelişme şansını azaltır. Chia tohumları (Salvia Hispanica) linoleik asit açısından zengindir. Bu küçük tohumlar sağlıklı yağda çok yüksektir ve somondan daha fazla Omega3 içerir. Omega3 yağ asitleri, kan basıncını, kötü kolesterolü ve iltihabı azaltarak kalbi korur. Siyah Chia Tohumları tüketerek ve bunu düzenli yaparak, aldığınız Omega3 yağ asitleri sayesinde kalbinizi güçlendirebilir ve koruyabilirsiniz. Bu sayede kalp sağlığınızı korursunuz. Günümüzde beslenme uzmanları ve diyetisyenlerin insanlara en fazla tavsiye ettiği tohumlardan birisi olan Siyah Chia Tohumu, tatsız olduğu için aynı zamanda Beyaz Chia gibi tatlı ve içeceklerde kullanılabilir. 

Siyah Chia Tohumu faydaları arasında en dikkat çekenlerden birisi de faydalı yağ ve bitkisel protein açısından bu tohumun zengin olmasıdır. Tohum, en yüksek bitkisel protein kaynaklarından biridir. Bu süper tohum kas yağını yakmak, yağ yakmak ve kan şekeri seviyelerini stabilize etmek için yaygın olarak tüketilir. Chia tohumları, egzersiz sırasında kaybedilen bazı besin maddelerinin yerine geçer ve bu nedenle de yoğun spor yapanlara tavsiye edilir. 

Siyah Chia Tohumu faydaları, birkaç ana başlık altında özetlenebilir; 

  • Zengin Besin Değeri 

Siyah Chia Tohumu yemekleri, özellikle genç kesim arasında son derece yaygındır. Sağlıklı beslenme trendinin gelişimine paralel olarak, Siyah Chia yemekleri de günümüzde popüler yemekler arasında gelmektedir. Özellikle Siyah Chia içeren puding ve tatlılar, sıcak ve soğuk içecekler, pek çok kişi tarafından sevilerek tüketilir. Tohumun özellikle tatlı ve içeceklerde yoğun olarak kullanılmasındaki bir diğer önemli neden de, tıpkı Beyaz Chia gibi bu tohumun  da su ile temas etmesi durumunda bir tür jel açığa çıkarmasıdır. Tüm bunlara ek olarak Omega3, Omega6, protein, faydalı yağ açısından Siyah Chia, son derece faydalıdır. Siyah Chia Tohumu aynı zamanda yoğun spor programlarını diyet ve rejimlerle birlikte uygulayanlar için de ideal bir enerji kaynağıdır. 

  • Geniş Kullanım Alanı 

Siyah Chia, tatlı ve sıcak – soğuk içeceklerde yaygın olarak kullanılır. Bunda, siyah veya gri renkli tohumların özellikle sütlü tatlılarda meydana getirdiği renk kontrastının etkisi son derece büyüktür. Faydalı yağ asitleri ve antioksidanlar tarafından değerlendirildiğinde, Siyah Chia Tohumu tıpkı Beyaz Chia gibi son derece geniş bir kullanım alanına sahiptir. 

  • Siyah Chia Tohumu Fiyatları 

Siyah Chia Tohumu fiyatları, diğer faydalı yağ açısından zengin tohumlarla kıyaslandığında oldukça makul ve de ulaşılabilirdir. Bu özelliği sayesinde ülkemiz mutfaklarında da, Siyah Chia Tohumu yemekleri ile ilgili tariflerin sıklıkla uygulanmasında etkilidir. Siyah Chia aynı zamanda deniz ürünlerine karşı alerjisi bulunanlar, balık ile arası iyi olmayan çocuk ve gençler için de idealdir. 

Siyah Chia Tohumu Diğer Faydaları

Siyah Chia ve Siyah Chia Tohumu ile yapılan yemekler, günlük pek çok mineral ihtiyacınızı karşılayabilirler. Günde iki yemek kaşığı Siyah Chia Tohumu, yaklaşık olarak önerilen miktarda kalsiyum içerir. Kalsiyum kemik sağlığı için önemlidir ve kemik gücünü - kütlesini korumaya yardımcı olur. Siyah Chia, bunun dışında kemik sağlığı için bir diğer önemli besin olan bor içerir. Bor, kalsiyum, magnezyum, manganez ve fosfor metabolizmasına yardımcı olarak sağlıklı kemik ve kas gelişimini destekler. Siyah Chia, Omega3 yağ asidi alfa lipoik asit (veya ALA) bakımından da oldukça zengindir ve bu özelliği nedeniyle de tıpkı Beyaz Chia gibi balık ve deniz ürünlerine karşı alerjisi olanlara tavsiye edilir. Elbette yine tıpkı Beyaz Chia’da olduğu gibi, yağlı tohumlar aynı zamanda balık tüketmek istemeyen çocuk ve gençler için de ideal bir besin kaynağıdır. 

Siyah Chia, günümüzün en sağlıklı doğal tohumlarından birisidir. 2013 yılında “Journal of Molecular Biochemistry”, ALA'nın hem meme hem de rahim ağzı kanserinde kanser hücrelerinin büyümesini baskıladığını keşfetti. Bu nedenle Siyah Chia tohumlarını kanserle savaşan besinlerden biri olarak kabul edebilirsiniz. Chia tohumlarındaki ALA gibi esansiyel yağ asitleri, vücut bunları kendi başına yapamadığı için diyete dahil edilmelidir. Chia tohumları zihinsel sağlığı destekleyebilir, beyindeki nörotransmitter seviyelerini (serotonin ve dopamin gibi) destekleyebilir ve beyin hücrelerine daha fazla enerji sağlayabilir.

Siyah ve Beyaz Chia Tohumlarının Arasındaki Farklar

Siyah Chia Tohumu siyah noktalar ve gri yenilebilir tohumlara sahiptir. Beyaz chia tohumu, hafif yemeklerde kullanılan beyaz chia tohumlarıdır. Siyah Chia Tohumu, siyah noktalı gri renge sahiptir. Beyaz chia tohumu ise beyazdır.  Siyah Chia Tohumu, hafif yemeklerde kullanılır. Yağ üretimi için uygundur. Beyaz chia tohumu, yemeklerinize kontrast katar.

Siyah Chia Tohumu ve Beyaz Chia arasında yakından bakıldığında belirgin farklar bulunmaz. Siyah Chia kullanımı genellikle daha yaygındır ve bu yağlı tohum, beyaz renkli kardeşine nazaran daha popülerdir. Genellikle özellikle sütlü tatlılarda, renk açısından bir tür zıtlık (kontrast) sağladığı için tercih edilen Siyah Chia, aynı zamanda gevreklik kattığı için de ideal bir malzemedir. Siyah Chia, günümüzde tıpkı Beyaz Chia gibi çeşitli tatlılar ve hamur işlerinde de rahatlıkla kullanılabilir. 

Siyah Chia Tohumu Besin Değerleri

Siyah Chia besin değerleri hesaplandığında temelde dört farklı antioksidanın öne çıktığını ve her birinin insan sağlığı için son derece önemli olduğunu kendiniz de görebilirsiniz. Siyah Chia, başta kafeik asit, klorojenik asit ve kuersetin gibi maddeler açısından son derece zengindir. Bu içeriklerden kafeik asit, bal arıları tarafından da toplanan ve özellikle bugün tükettiğimiz balı faydalı ve sağlıklı bir gıda haline getiren maddelerden birisidir ve bilinen en önemli özelliği, bağışıklık sistemini desteklemesidir. Yine klorojenik asit, günlük olarak tükettiğimiz meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunan bir asit olup, kan şekerini düzenleme özelliğine sahiptir ve kan şekerinin düzenli kalmasını sağladığı için özellikle Tip 2 Diyabet Hastalarına önerilir. Kuersentin, Siyah Chia Tohumu içinde dikkat çeken bir başka maddedir ve özellikle LDL yani iyi huylu kolesterol için ideal olan maddelerden birisi olarak karşımıza çıkar. 

Siyah Chia Tohumu, zengin besin değerleri ile öne çıkan sağlıklı yağlı tohumlar arasında gelmektedir. Önemli mineraller açısından çok fazlaca zengindir. Siyah Chia Tohumlarının benzersiz özelliklerinden biri de kendi ağırlığının 10 katı kadar suyu emebilmeleridir. Bu ayrıca sindirimi yavaşlatır, sizi daha uzun süre tok tutar ve şekere olan susuzluğunuzu azaltır. Siyah Chia Tohumları ayrıca vücuttaki leptini artırmaya yardımcı olan çinko bakımından da yüksektir. Leptin, vücudunuzun enerji dengesini düzenleyen önemli bir hormondur. Forma girmek istiyorsanız, dayanıklılığınızı artırmak için besin kaynağı olarak kullanabilirsiniz. Fit bir vücuda sahip olmak istiyorsanız özellikle tercih etmeniz gereken bir üründür. 

100 Gram Siyah Chia Tohumu İçerisinde; 

486 Kalori 

16.5 Gr. Protein 

42.1 Gr. Karbonhidrat

0 Gr. Şeker 

34.4 Gr. Fiber 

30.7 Gr. Faydalı Yağ 

17.83 Gr. Omega3

5.84 Gr Omega6 

Bulunmaktadır. Siyah Chia Tohumu Fiyatları, tüm bu faydalı içeriği değerlendirildiğinde son derece uygundur. Bununla beraber, Siyah Chia Tohumu tıpkı Beyaz Chia gibi hemen her türden yemekte rahatlıkla kullanılabilir. 

Siyah Chia Tohumu Fiyatları

Siyah Chia Tohumu fiyatları oldukça uygundur ve uygun olduğu için de pek çok yemekte kullanılır. Günümüzde, özellikle sağlıklı beslenmek isteyenler arasında Siyah Chia Tohumu ile yapılan yemekler son derece yaygındır. Siyah Chia Tohumu ile yapılan yemeklere aynı zamanda çeşitli pudingler ve tuzlu yemekler, salatalar da dahildir. Siyah Chia, piyasada çoğu yerde bulabileceğiniz bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Siyah chia tohumu fiyat olarak uygun bir besindir. Her keseye uygun bir fiyata sahiptir. Birçok çeşidini piyasada uygun fiyata bulabilirsiniz. Siyah Chia Tohumu mutfaklarımızda hızla yerini alan değerli bir besin haline gelmiştir. Sofralarımızda mutlaka yerini alması gereken, farklı damak tatları sunan bir üründür. Siyah Chia Tohumu, günümüzde pek çok marketten kolaylıkla temin edilebilecek sağlıklı tohumlardan birisidir. 500 Gr. Yayla Gurme Siyah Chia Tohumu, 39,95 TL’dir ve pek çok marketten temin edilebilir.  

Chia ailesinin bir diğer ürünü Beyaz Chia Tohumu Nedir? Yazımızı okumak için blog yazımıza ilerleyebilirsiniz.