Siyez bulguru ülkemizde yetişen bulgur türlerinden biridir. Bunun yanında Fransa, Fas, Yugoslavya gibi ülkelerde de yetişir. Bunun yanında ilk evcilleştirilmiş olan buğday olma özelliğine de sahiptir. Siyez bulguru “Triticum Monococcum” adı verilen buğdaydan elde edilir. Özel bulgur, ülkemizde “kaplıca” ya da “kabulca” ismi ile de bilinir. Siyez bulguru tarihinin 9-10 bin yıl öncesine kadar dayandığı düşünülüyor. Son yıllarda tüketimi çeşitli nedenlerden artan Siyez bulguru için merak ettiğiniz tüm sorulara cevap vermeye çalıştık. Siyez bulguru nedir? Faydaları nelerdir? İşte tüm yönleri ile Siyez bulguru…
Siyez bulguru üretimi son derece zordur. Bunun yanında değerli bir bulgur türüdür. Bu sebeple hem dünyada hem de Türkiye’de üretimine önem verilen bir bulgur türü olma özelliği taşır. Siyez bulguru vitamin açısından da oldukça zengindir. Bunun yanında ender rastlanan bir bulgur türü olma özelliği de bulunur. Ülkemizde Siyez bulguru en çok Kastamonu yöresinde yetiştirilir. Siyez bulguru ile yapılan ekşi pilav ülkemizde en çok tüketilen pilav türlerinden biridir.
Siyez bulguru nedir sorusu insanlar tarafından merak edilen konulardan biridir. Bu bulgur türü siyez buğdayından elde edilir. Siyez bulgurunun bir diğer özelliği ise coğrafi işareti olmasıdır. Siyez bulguru işlenmemiş doğal gıdalar arasında yer alır.
Normal market bulgurları birtakım işlemlerden geçtikten sonra yarı hazır besin olarak sunulur. Siyez buğdayının yetiştirilmesi de geleneksel yöntemler ile yapılır. Siyez bulgurunun üretim aşaması baştan aşağı geleneksel bir şekilde gerçekleşir.
Siyez buğdayı tek başaklı ve kavuzlu bir yapıya sahiptir. Bu buğday türü öncelikle kaynatılır. Ardından kurutulup su değirmeni ile yarılarak elenme işlemi gerçekleştirilir. Burada önemli olan nokta bu buğdayın normal buğday gibi kırılmayıp yarılmasıdır. Siyez bulguru halk arasında kaplıca ismi ile de bilinir. Ancak siyez ismi daha çok kullanılır.
Siyez bulguru geçmişi yaklaşık 10 bin yıl öncesine kadar dayanır. Siyez buğdayı geleneksel bir şekilde üretilir ve öğütme işlemi de geleneksel bir şekilde gerçekleştirilir. İşlem görmemiş olması ve besin değerlerinin yüksek olması nedeni ile siyez bulguru günümüzde en çok tercih edilen bulgur türlerinden biridir. Siyez bulguru pilav olarak tüketilebilen bir bulgur türüdür. Bunun yanında ince olarak öğütülerek kısırlık bulgur olarak da kullanılabilir.
Siyez bulguru faydaları oldukça fazladır. Antioksidan bakımından son derece zengindir. Bu özelliği nedeni ile hücre yapısının korunmasını ve yaşlanma belirtilerinin gecikmesini sağlar. Mineral ve vitamin açısından oldukça zengindir. Posa ve lif bakımından da zengin bir üründür. Bu nedenle zayıflamak isteyen ve diyet yapan kişiler tarafından sıklıkla tüketilir.
Siyez bulguru lif bakımından zengin olması nedeni ile kabızlık durumlarının giderilmesine yardımcı olur. Böylece bağırsakların temizlenmesini sağlar. Yüksek lif içeriği ile siyez bulguru kandaki yağ oranının düşmesine yardımcı olur. Siyez bulgurunda kolesterol bulunmaz. Yapısında bulunan yağlar doymamış yağ özelliği taşır. Bunun yanında toplam yağ oranı da düşük bir besindir. Demir ve folik asit bakımından zengin bir üründür. Bu nedenle hamileler ve çocuklar tarafından sıklıkla tüketilmesi gereklidir.
Siyez bulguru içinde lutein bulunduğu için göz sağlığının korunması amacı ile de siyez bulguru tüketilmelidir. Emziren annelerin sütlerini artırmak için de siyez bulguru son derece faydalı bir üründür. Vejetaryen beslenen kişiler için de siyez bulguru son derece faydalıdır. Çünkü bu bulgurun protein oranı yüksekken karbonhidrat oranı düşüktür. B vitamini bakımından da zengindir. Bu nedenle sindirim ve sinir sistemi sağlığı açısından oldukça faydalıdır.
Siyez Buğdayı kullanılarak elde edilen Siyez bulguru faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Siyez bulguru, protein açısından zengindir. Bu nedenle özellikle vejetaryenler tarafından sıklıkla tüketilen besinlerin başında gelir. 100 gram Siyez bulguru içeriğinin yaklaşık olarak %10’u proteinden oluşur ki bu, diğer tahıllar ile karşılaştırıldığında Siyez bulguru ve Siyez buğdayının ne kadar zengin bir içeriğe sahip olduğunu bizlere göstermektedir. Siyez Buğdayı aynı zamanda karbonhidrat bakımından da son derece düşük değerlere sahiptir.
Siyez bulguru doğal lif, protein, vitamin ve de mineral kaynağıdır. Özellikle B6 ve B12 Vitaminleri açısından son derece zengin olan bulgur, aynı zamanda düşük karbonhidrat değerleri ile dikkat çeker. İçeriğinde yüksek oranda demir, potasyum, kalsiyum barındıran bu besin aynı zamanda yüksek lif oranı ile de dikkat çeker. Sahip olduğu tüm bu özelliklerden dolayı Siyez bulguru, özellikle rejim yapanlar, fazla kilosu olanlar ve diyabet hastalarına önerilmektedir.
Siyez bulgur pilavı için, özel hazırlanmış karışımları kullanabilirsiniz. Yayla Yemek Hazır Siyezli Bulgur Pilavı, özellikle zamanı olmayan ve pratik bir biçimde Siyez bulgur pilavı yapmak isteyenler için ideal bir üründür. Paketi aldıktan sonra iki gün içinde tüketmeli ve güneş ışığı almayan yerlerde saklamanız gereklidir. Paketi 2-3 cm açarak mikrodalga fırında sadece 2 dakikada, tencereye dökerek 3 dakikada; ambalajı açmadan sıcak suda bekleterek 5 dakika içinde hazır edebilir ve öğünleriniz için yemeye hazır hale getirebilirsiniz.
Siyez bulguru ve mercimeğin sağlık ve lezzetini bir pilavda buluşturmak isterseniz, içeriğinde domates, yeşil mercimek ve Siyez bulgur bulunan Yayla Gurme Fit Yeşil Mercimek ve Domates Siyez Bulgur karışımını da rahat ve pratik bir biçimde kullanabilirsiniz. Günümüzde yeşil mercimekli bulgur pilavı, ev hanımlarının sık sık uyguladıkları tariflerin başında gelmektedir.
Siyez bulgur pilavı yapımı son derece basittir. Tarifler, günümüzde pek çok kişi tarafından kolaylıkla uygulanabilir. Pirinç pilavı / bulgur pilavı için sağlıklı ve kaliteli bir alternatif arıyorsanız, Siyez Bulguru Pilavı sizler için ideal bir öğüne eşlik edebilir. İhtiyacınız olan malzemeler; Bir su bardağı Siyez bulguru, iki su bardağı sıcak su, iki yemek kaşığı zeytinyağı, bir su bardağı domates suyu, bir su bardağı su, tuz, zerdeçal, kırmızıbiber. Temelde Siyez bulgur pilavı, günümüzde ev kadınlarının ve formuna dikkat edenlerin sık sık uyguladıkları tariflerden birisi olan bulgur pilavı / pirinç pilavı tarifine oldukça benzer.
Siyez bulguru öncelikle bir tencereye alınarak üzerine kaynar su eklenir. Bu şekilde yaklaşık 15-20 dakika kadar beklenir. Sonrasında tencereye zeytinyağı ve baharatlar alınır. Yağ kızmaya başlayınca süzülen bulgur tencereye eklenir. Kavrulma işleminin ardından domates suyu ile normal su eklenir. Pilav suyunu çektikten sonra biraz dinlendirerek servis yapabilirsiniz.
Siyez çorbası nedir? Nasıl hazırlanır? Bu soruların yanıtını iki şekilde vermek mümkün. İlk olarak Siyez çorbası ile başlayalım. Siyez çorbası, temelde içeriğinde bulgur bulunan her çorbanın tarifinde değişiklik yapılarak hazır edilebilecek bir çorbadır. Ezogelin çorbası gibi çeşitli tarifler, Siyez bulguru ile rahatlıkla uygulanabilir. Siyez çorbası aynı zamanda üreticilerin özellikle sağlıklı beslenmek konusunda hassasiyetlere sahip tüketiciler için ürettikleri bir çorba çeşididir. Yayla Yemek Hazır Ezogelin Çorbası veya Yayla Pratik Çorba Siyez Bulgurlu Ezogelin Çorba ile sizler de kısa zaman içinde rahatlıkla Siyez Bulgurlu Ezogelin Çorba yapabilirsiniz.
Siyez bulguru ile genellikle pilav yapılır; ancak bu özel bulgur ile çorba yapmak da mümkündür. Siyez bulgurlu çorbalar için hazır ürünleri kullanabilir veya kendiniz bu çorbayı rahatlıkla yapabilirsiniz. Günümüzde Siyez bulguru ile en çok ezogelin çorbası yapılır. Siyez bulguru çorbası için gerekli malzemeler; 1 su bardağı kırmızı mercimek, 1 fincan Siyez bulguru, bir fincan pirinç, 1 kuru soğan, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı salça ve tuz. Öncelikle tencereye zeytinyağı eklenir. Ardından küp küp doğranan soğanlar eklenerek kavurma işlemi yapılır. Kavurma işlemi bittikten sonra salça ve diğer malzemeler eklenir. Üzerine 5 bardak su eklenir ve pişirmeye bırakılır. Çorba tamamen piştikten sonra karıştırıcıdan geçirilir. En son üzerine tereyağı, nane ve kırmızı toz biber eritilerek eklenir.
Siyez bulguru genetiği ile oynanmamış olan bir bulgur türüdür ve bu açıdan günümüzde en doğal besinlerden birisi olarak kabul edilmektedir. Bu bulgur, antioksidanlar açısından da son derece zengindir. İçeriğinde B1, B2, B6, B12 vitaminleri bulunur. Protein açısından zengin olmasının yanı sıra karbonhidrat değeri düşüktür. Siyez bulguru genellikle pilav olarak pişirilir. Ancak çorba olarak da sıklıkla tercih edilir. Normal bulgur kullanılan tüm yemeklerde Siyez bulguru kullanılması da mümkündür. Siyez bulguru fiyatları normal bulgura göre biraz daha fazladır.
Siyez bulguru, günümüzde genellikle çorba, pilav ve de bulgur salatalarında yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Standart bulgurdan daha sağlıklı, besin değeri yüksek ve de lif oranı fazla olduğu için, Siyez bulguru ile normal bulgur kullanılarak uygulanan tariflerin hemen hepsi yapılabilir. Besin değerini kaybetmemesi adına Siyez bulguru genellikle haşlanarak veya pilav gibi demlenerek servis edilmelidir. Sadece bu özel bulgur çeşidi için değil, günümüzde besin değeri yüksek hemen her tür gıda için bu altın kural, geçerliliğini korumaktadır.
Siyez bulguru faydaları, bu bulgur çeşidinin kendine has zengin içeriğinden gelir. 100 gramının içinde yaklaşık 25 gram protein bulunur. Diyet lifi ise 100 gram siyez bulgurunda 9.72 gram kadardır. Yani Siyez bulgurunun glisemik indeksi diğer bulgurlara oranla çok daha düşüktür. Bu bulgur türü B vitamini açısından da son derece zengindir. Siyez bulguru besin değerleri son derece yüksektir. Aşağıda, 100 gr. Siyez bulguru besin değerlerine ulaşmanız mümkündür.
100 gr. Siyez Bulguru;
İçermektedir. Tüm bunlara ek olarak Siyez bulguru, sık sık tekrar ettiğimiz üzere özellikle vitamin, mineral, B12 ve B6 Vitaminleri, lif ve fiber açısından zengin bir gıda maddesidir. Bu nedenle, Siyez bulguru özellikle kısır, pilav, salata ve çorba yapımında normal bulgurun yerine yaygın olarak kullanılır.
Siyez bulguru aynı zamanda özellikle kilo vermek isteyenler ve hayvansal gıda tüketmek istemeyen vejetaryenler tarafından da yaygın olarak tercih edilen bir bulgur çeşididir. İçeriğindeki yüksek orandaki lif ve fiber, bulgurun sizleri gün boyunca tok tutmasını sağlar. Bu nedenle Siyez bulgur aynı zamanda kilo vermek isteyenler ve diyet yapanlar tarafından da yaygın olarak tercih edilen bir besindir. Günümüzde internet ve çeşitli kaynaklar, insanların beslenme düzenlerine daha çok dikkat etmesine neden olmuştur. Bu nedenle Siyez bulgur, Maş fasulyesi, Amaranth gibi yağlı ve besleyici değeri yüksek tohum ve tahılların ülkemizdeki tüketiminde ciddi bir artışın söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.
Siyez bulguru ile klasik bulgur arasındaki farklar nelerdir? İlk olarak Siyez buğdayı ve dolayısıyla Siyez bulguru, çok daha dayanıklıdır. Bu buğday çeşidinde, çeşitli bitkilerde meydana gelen hastalıklar görülmez. Siyez buğdayı, diğer buğdaylara göre vitamin oranı son derece yüksek olan bir buğday çeşididir. Bunun yanında, Siyez buğdayının glisemik indeksi düşüktür. Peki, glisemik indeks ne demektir ve özellikle sağlıklı beslenmek isteyenler için bu tam olarak ne anlama geliyor?
Glisemik indeks, vücuda alınan bir karbonhidratın işlenme hızı şeklinde basit bir şekilde tarif edilebilir. Örneğin karbonhidratlı ve şekerli besinler, yüksek glisemik indekse sahiptir; yani vücut tarafından çabuk işlenirler ve işlem sonucundaki şeker kana çok daha hızlı karışır. Bu, kan şekerinin çok daha hızlı yükselmesi anlamına gelir. Diyet ve rejim yapanlar, bu tip şeker ve karbonhidrattan bu nedenle kaçınırlar. Siyez bulgur ise, düşük glisemik indekse sahiptir; klasik bulgura göre daha uzun sürede sindirilir ve bu nedenle kan şekerine ani değişimlere neden olmaz. Bu da, daha uzun süre tok kalmanız anlamına gelmektedir.
Klasik bulgur, bildiğiniz gibi buğdaydan elde edilir. Buğday da, besleyici değeri yüksek bir tahıldır. Ancak Siyez bulguru ile karşılaştırıldığında diyet yapmak veya kilo kaybetmek için uygun olmayan çeşitli maddeler açısından çok daha zengindir. Bu nedenle Siyez bulgur, klasik bulgurun yerine son yıllarda daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. Siyez bulgur aynı zamanda klasik bulgura göre daha dayanıklı ve serttir. Bu nedenle, Siyez bulguru, klasik bulgurdan daha uzun süre pişirilebilir.
Beluga Mercimek Nedir? Öğrenmek ister misiniz? O halde sizler için hazırladığımız blog yazısını mutlaka okumalısınız!