Beluga Mercimek (Siyah Mercimek) Nedir? Faydaları Nelerdir?

Beluga Mercimek (Siyah Mercimek) Nedir? Faydaları Nelerdir?

Beluga mercimek veya diğer bir adı ile Beluga mercimeği, günümüzde sağlıklı olduğu için mutfağımızın ayrılmaz parçalarından birisi olan mercimeğin özel bir türüdür. Aynı zamanda ülkemizde “siyah mercimek” olarak da isimlendirilen bu özel ve besleyici mercimek türü, Beluga Havyarı’na olan benzerliğinden dolayı bu isimle anılmaktadır. İlk olarak mercimeğin sağlık için faydalarından ve besin değerlerinden söz ettikten sonra, Beluga mercimek / Beluga mercimeği konusuna daha yakından bakalım. Beluga mercimek nedir? Faydaları nelerdir? Mercimeğin farklı türleri ülkemizde ve tüm dünyada neden bu denli fazla tüketilmektedir? Beluga mercimek yemekleri için tavsiye edilen tarifler nelerdir? Tüm bu soruları sizler için cevapladık. 

Beluga mercimeği veya diğer bir adıyla siyah mercimek, ülkemizde yeni keşfedilen mercimek türlerinden birisi. Kırmızı, yeşil ve de sarı renkli türleri çeşitli yemek ve özellikle çorbalarda yaygın olarak kullanılan mercimek, protein ve demir oranı son derece yüksek olan bir baklagil olarak bilinmektedir. Belki de bu yüzden, özellikle vejetaryenler arasında oldukça yaygındır. Diğer özellikleri ve yüksek besin değerlerine ek olarak, Beluga mercimek özellikle yoğun lif yapısı ve mineral içeriği ile dikkat çekmektedir. 

Beluga Mercimeği Nedir?

Beluga mercimek ya da siyah mercimek olarak bilinen mercimek türünün ana vatanı Akdeniz’dir. Ülkemizde ise Ege ve Güney Anadolu bölgelerinde siyah mercimek yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu mercimeğin her mevsim kolay bir şekilde bulunması mümkündür çünkü dayanıklı bir yapıya sahiptir.  Siyah görünüme sahip olan Beluga mercimeği parlak yüzeylidir. Bunun yanında küçük ve sert bir bakliyat olma özelliğini taşır ve siyah ve küçük olmasından dolayı, Beluga Havyarı’na oldukça benzer. İsmini de bu şekilde almıştır.  

Beluga mercimeğinin faydaları ülkemizde beslenme ve diyetine dikkat edenler tarafından yeni anlaşılmıştır. Siyah mercimek, Türkiye’de yeni yeni kullanılan bir bakliyat çeşididir. Ancak bu bakliyatın tarihi M.Ö. 6 bin yıllarına kadar dayanır. Özellikle o dönemlerde, özellikle Nil Nehri, Fırat bölgesi ve Dicle nehri yakınlarında yetiştirilmiştir. Bundan 8 bin yıl önce ise Anadolu ve Mezopotamya’da yetiştirilmiştir. Siyah mercimek, bu topraklara özgü bir mercimek olsa da 1900’lü yıllarda Amerika’da ticari olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise bu mercimek türü ithal edilen bir mercimek cinsi olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Beluga mercimeği besin değerleri ve antioksidan içeriği ile öne çıkan bir mercimek türüdür. Temelde, hemen hemen her mercimek türünün neredeyse kırmızı ete yakın derecede protein ve demir içerdiğini söyleyebiliriz. Belki de bu yüzden mercimek, özellikle Türk Mutfağında da yeri olan bir baklagil olarak karşımıza çıkmaktadır. Bugün özellikle kırmızı ve yeşil mercimek çorba, ana sıcak yemek veya köfte olarak sofralardaki yerini almaktadır.  

Beluga Mercimeğinin Faydaları

Beluga mercimeğinin faydaları insanlar tarafından merak edilen konulardan biridir. Beluga mercimeğinin insan sağlığına pek çok faydası bulunur. Lif oranının yüksek olması nedeni ile kabızlık problemlerinin giderilmesine yardımcı olur. Kolesterolün dengede kalmasını sağlar. Kalp ve damar hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Kanser hücrelerinin yayılım göstermesine engel olur. Enerji verme özelliği de bulunur. Yüksek lif oranı, mercimeğin tokluk hissi sağlamasında önemlidir. Bu nedenle özellikle de diyet ve rejimlerde, mercimek çorbası sıklıkla önerilmektedir. Yine mercimek kullanılarak yapılan mercimek köftesi, özellikle vejetaryenlerin sıklıkla rağbet ettikleri yemekler arasında gelmektedir. Bunun en önemli nedenleri arasında, mercimeğin kırmızı ete oldukça benzeyen protein ve demir içeriğidir. 

Beluga mercimek, antioksidan özelliğine sahiptir. Bu nedenle yaşlanmanın geciktirilmesinde son derece etkilidir. Kansızlık ve anemi durumlarının yaşanmasına engel olur. Yapısında folik asit bulunması nedeni ile kadınların daha rahat bir şekilde hamile kalmasına yardımcı olur. Beluga mercimek yapısında yüksek miktarda lif bulunur. Bu nedenle özellikle zayıflamak isteyen kişiler tarafından sıklıkla kullanılır. Hamileler tarafından düzenli olarak tüketilmesi bebeklerin beyin ve sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur. Yapısında bulunan magnezyum sayesinde kas ve sinir fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. 

Beluga mercimeği içerisinde fosfor bulunur. Bu mineral kemiklerin ve diş sağlığının korunmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle vücudun enfeksiyon kapmasına engel olur. Yapısında bolca lif bulunması nedeni ile kişilerin uzun süre tok kalmasını sağlar. Bitkisel protein kaynağı olması nedeni ile vegan ve vejetaryenler tarafından tüketilmesi son derece önemlidir. Kan şekerini dengeleme özelliği vardır. Bu nedenle diyabet problemi yaşayan kişiler rahatlıkla Beluga mercimeği tüketebilir. Beluga mercimeğinin faydaları toplamda dört ana başlık altında özetlenebilir: 

  • Kompleks Karbonhidrat Deposu 

Beluga mercimek, kompleks karbonhidrat kaynağı olan bir besindir ve bu nedenle yiyeni uzun süre tok tutabilir. Yüksek miktarda kilo almanın diyabet, kalp krizi, kanser gibi hastalıkları tetikledikleri düşünüldüğünde, uygulanan rejim ve diyetlerin önemi de rahatlıkla kavranabiliyor. Rejim ve diyetlerin kalıcı olabilmesi için ise, kana daha yavaş karışan, sizleri uzun süre tok tutan kompleks karbonhidratlara ihtiyacınız var. Eğer kompleks karbonhidrat bakımından zengin bir yiyecek arıyorsanız, Beluga mercimeği sizler için ideal tercih olabilir.  

  • Lif ve Demir Açısından Zengin 

Beluga mercimeği yemekleri, özellikle meydana gelen demir açığını kapattığı için tercih edilir. Günümüzde, insanlarda meydana gelen demir eksikliğinin en önemli nedenleri arasında ise kahve tüketimi gelir. Eğer sizler de doğal ve aynı zamanda ekonomik bir demir kaynaı arıyorsanız, mutfağınızda Beluga mercimeği yemekleri tariflerine yer açabilirsiniz. Siyah mercimek olarak da bilinen bu özel mercimeğin üst kabuk kısmından aynı zamanda lif (posa) açısından zengin olduğunu da rahatlıkla anlayabilirsiniz. Kırmızı et ile kıyaslandığında, lif ve demir için Beluga mercimek veya yeşil mercimek çok daha ekonomik bir alternatiftir.  

  • Bitkisel Protein İçin İdeal 

Siyah mercimek başta olmak üzere, özellikle hayvansal gıdalar tüketmeyen veya bu tip gıdaların sağlık riskleri hakkında bilgi sahibi olanlar için pek çok tahıl ve baklagilin önemi son zamanlarda daha iyi kavranmıştır. Beluga mercimek de, bu baklagillerden bir tanesidir ve toplam ağırlığının yaklaşık olarak üçte biri bitkisel proteinden oluşur. 

Beluga Mercimeği ile Yapılan Yemekler Nelerdir?

Beluga mercimeği ülkemizde yeni popüler olan bakliyatlardan biridir. Bu nedenle Beluga mercimeği yemekleri insanlar tarafından merak edilir. Beluga mercimeği her mutfakta pişen kırmızı ve yeşil mercimek gibi kullanılabilir. Bu da temelde, kırmızı veya yeşil mercimeğin kullanıldığı her türden yemekte yeşil veya kırmızı mercimek yerine Beluga mercimek kullanabilmeniz anlamına gelmektedir. Siyah mercimek aynı zamanda kolay pişme özelliğine de sahiptir, aynı zamanda son derece lezzetlidir. 

Beluga mercimeği pişirilmeden önce ılık su içerisinde yaklaşık 10 dakika kadar bekletilir. Ardından tencereye alınarak 1 bardak siyah mercimeğe 3 bardak su eklenir. Su kaynamaya başladığında yaklaşık 15 – 30 dakika kadar kaynatılır. Ardından süzülerek çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Beluga mercimeği köftesi, beluga mercimek çorbası veya beluga mercimeği yemeği için yukarıda saydığımız adımları attıktan sonra, mercimeği rahatlıkla kullanabilirsiniz. Dünyada da oldukça popüler olan Beluga mercimeği, özellikle salatalarda, çorbalarda, pilavlarda ve çeşitli vejetaryen yemek tariflerinde de rahatlıkla kullanılabilir.

Beluga mercimek özelliklerinden birisi de diğer mercimek türlerinden nispeten daha kalın bir dış kabuğa sahip olduğu için, pişirilmesine – haşlanmasına karşın kendine has siyah ve parlak yüzeyini korumasıdır. Bu özelliği, siyah mercimeğin kullanıldığı hemen her türlü yemekte mercimeğin ayrı bir hava katması anlamına gelmektedir. Özetle Beluga mercimek, yaygın olarak kullanıldığı Beluga mercimek yemekleri tariflerinde sadece sağlığınıza ve damaklarınıza değil, gözlerinize de hitap eder. Son olarak, bu mercimek türüne taşıdığı özelliklerle en çok benzeyen mercimek türü, yeşil mercimektir. Bu da, özellikle yeşil mercimek kullanılan yemeklerde siyah mercimek de kullanabilmeniz anlamına geliyor. 

Beluga mercimek yemekleri, özellikle yeni nesil gençler arasında oldukça yaygın. Kilosuna, sağlığına ve beslenme şekline dikkat eden tüm dünyadan gençler bu ilginç mercimek türünü genellikle pilav, salata veya bir tür garnitür olarak tüketmeyi oldukça seviyorlar. Bildiğiniz gibi, Türk Mutfağında da mercimekli pilav sıklıkla yapılan yemekler arasındadır. Dilerseniz daha sağlıklı bir pilav tarifi için siyah mercimek ve kahverengi pirinç kombinasyonunu tercih edebilirsiniz. 

Beluga Mercimek Besin Değerleri

Beluga mercimek besin değerleri açısından değerlendirildiğinde, dört ana başlık göze çarpıyor. Bunlar; bitki bazlı protein, kompleks karbonhidrat, lif ve demir. Siyah mercimeğin ana yapısında yüksek miktarda kompleks karbonhidrat bulunur. Bu nedenle tüketildiğinde kişilerin uzun süre tok kalmasına yardımcı olur. 1 porsiyon, yaklaşık 50 gram siyah mercimeğin kalorisi 150 kalori kadardır. Protein bakımından da zengin bir bakliyat türüdür. Bu nedenle et tüketmeyen kişiler tarafından da bol bol tüketilmesi gerekir. Siyah mercimeğin yapısında 8 esansiyel aminoasit bulunur. Yapısında sadece metionin bulunmaz. Bu nedenle siyah mercimek metionin bulunduran tahıl, çekirdek ve yağlı tohumlar ile birlikte tüketildiğinde çok daha faydalı olur.

Siyah mercimek yapısında yüksek miktarda lif de bulunur. 1 porsiyonunda yaklaşık olarak 10 gram diyet lif vardır. Günde bir porsiyon siyah mercimek tüketmek kişilerin günlük lif ihtiyaçlarının %30’luk kısmını karşılar. Siyah mercimeğe siyah rengi veren madde antosiyanindir. Siyah mercimek yapısında yüksek miktarda magnezyum, fosfor, çinko, demir mineralleri vardır. Bunun yanında folik asit ve B grubu vitaminleri bakımından da son derece zengindir. Burada, bir konuya daha açıklık getirmekte fayda var. Siyah mercimek veya Beluga mercimek, kompleks karbonhidrat açısından zengindir. Peki kompleks karbonhidrat nedir ve neden bu kadar önemsenmektedir? 

Beluga mercimek faydaları arasında göze çarpan unsurlardan birisinin de kompleks karbonhidrat olduğundan söz etmiştik. Kompleks karbonhidrat, özellikle çeşitli ekmek türlerinde karşımıza çıkan karbonhidrat ve lif birleşimine verilen isimdir. Bu karbonhidrat türü, diğer karbonhidratlarda olduğu gibi kolayca sindirilmez. Ancak bu sindirim özelliği, kompleks karbonhidratların daha sağlıklı olmasını sağlar; kompleks karbonhidrat daha zor sindirildiği için daha uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir ve bu nedenle de rejimler ve diyetler için son derce idealdir. 

100 Gr. Beluga mercimeği içinde; 

  • 33 Gr. Lif
  • 27 Gr. Bitkisel Protein
  • 3 Gr. Şeker
  • 60 mg. Kalsiyum
  • 8,1 mg. Demir
  • 5,4 mg. C Vitamini

Bulunmaktadır. Beluga mercimek besin değerleri incelendiğinde bu baklagilin demir ve kalsiyum değerlerindeki yükseklik dikkat çekmektedir. 

Beluga Mercimeği Fiyatları

Beluga mercimeği besin değerlerine ulaşmak için bütçenizi zorlamanıza hiç gerek yok. Fosfor, demir ve diğer mineraller açısından zengin olan ürün, üreticiler tarafından artan talebe karşılık olarak marketlerde satılmaktadır. 500 Gr. Yayla Gurme Beluga Mercimek, 19,95 TL’lik fiyatı ile dikkat çeken bir üründür ve günümüzde hemen her marketten kolaylıkla temin edilebilir. 

Beluga mercimeğinin insan sağlığına pek çok faydası bulunur. Bu nedenle Beluga mercimeği fiyatları merak konusudur. Besin değerlerinin yüksek olması ve yurt dışında ithal edilmesi gibi sebepler nedeni ile Beluga mercimeği fiyatları diğer mercimeklere göre biraz daha yüksektir. 

Beluga mercimeği besin değerleri yüksek olmasına karşın ülkemizde yeni yeni tanınır hale gelmiştir. Diğer mercimekler ile kıyaslandığında daha küçük bir yapısı vardır. Bunun yanında sert bir yapıya sahiptir. Parlak bir yüzey görünümü bulunur. Beluga havyarına benzemesi nedeni ile bu bakliyata Beluga mercimeği ismi verilmiştir. Ancak siyah mercimek ismi ile de bilinir. Siyah mercimek Türkiye’de yetiştirilmez. Ülkemize yurt dışından ithal olarak getirilir. Büyük marketlerde bu mercimek türünü rahatça bulmak mümkündür. Diğer mercimek türlerine göre biraz daha pahalıdır. Bu nedenle Beluga mercimeği almak isteyenlerin güvenilir yerlerden bu mercimeği satın alması son derece önemlidir. Siyah mercimek diğer mercimek türlerinin kullanıldığı pek çok yemekte rahatlıkla kullanılabilir. Günümüzde faydaları nedeni ile tercih edilmeye başlamıştır.

Mercimeğin faydaları ve besin değerleri yazımız ile mercimek türleri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.