Börülce Nedir? Besin Değeri ve Faydaları

Börülce Nedir? Besin Değeri ve Faydaları

Kuru baklagiller ailesine mensup olan börülce oldukça sık tercih edilen bir besindir. Börülce besin değeri çok yüksek bir kuru baklagildir. Börülce özellikle Ege bölgesinde tanınan bir bitkidir.  Yaz kış tüketilen bir besindir. Yazın taze börülce yemeği ve salatası yapılırken kışında kuru börülce yemeği yapılır. Börülce tek yıllık bir bitki olarak yetiştirilir. Her yıl yeniden ekilmesi gerekmektedir. Börülce tıpkı diğer baklagiller gibi protein açısından oldukça zengindir. İçerdiği A, C vitaminleri, çinko, potasyum gibi mineraller oldukça sağlıklıdır. Börülce yaz ve kış aylarında oldukça sık tercih edilen bir baklagildir. Börülce besin değerleri bakımdan oldukça zengindir. 

Börülce Kaç Kalori? Besin Değeri Tablosu

Börülce 100 gramda %63 karbonhidrat, %33 protein, %3 yağ içerir. 100 gram börülce kalori olarak yaklaşık 127 kaloridir. İçinde bulunduğu lifler sayesinde kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Kan akışımı kolaylaştırarak kalp krizi riskini azaltır. Lifler aynı zamanda şeker dengesini koruyarak geç acıkmayı sağlar ve uzun süreli tokluk hissi verir. A vitamini yönünden oldukça zengindir. A vitamini kanseri önleyici etkisi vardır. Kanser hücrelerinin oluşmasına ve büyümesine engeller olur. Protein bakımından tüm kuru bakliyatlar gibi oldukça zengindir. 

Saç, tırnak sağlığı, boy uzaması, kas sistemi gibi önemli konularda oldukça rol oynayan protein börülcede oldukça fazladır. İçerdiği çinko ve potasyum sayesinde yaraların hızlı iyileşmesine yardım etmektedir. B9 vitamini eksikliği depresyonu tetikler. Börülce oldukça yüksek miktarda B9 vitamini içerir. Börülce hem fiziksel hem de ruhsal olarak oldukça faydalıdır. 

Kuru Börülcenin Faydaları

Börülce içinde bulundurduğu sodyum ve demir sayesinde kansızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Demir kanın yapı taşlarından en önemlisidir. Demir içeren besinler tüketmek kansızlığa iyi gelmektedir. Börülcenin içinde yüksek oranda demir bulunmaktadır. Sodyumun kan akışını düzenlediği bilinmektedir. Kan akışının düzenlenmesi tansiyonun birden çıkıp, inmesine engel olmak demektir. Börülce içerdiği sodyum sayesinde tansiyonu düzenler. Börülce tüm baklagiller gibi içinde yüksek oranda folik asit bulundurmaktadır. 

Folik asit hamile kalmak isteyen kadınlara, anne adaylarına emziren annelere ve çocuklara oldukça faydalıdır. Fazla ödemin atılmasına yardımcı olur. Börülce c vitamini sayesinde hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. C vitamini cilde çok iyi geldiği bilinmektedir. Yaşanmayı geciktiren yüzün kırışmasını erteler. Cildin çok parlak ve taze görünmesine yardımcı olur. İçerdiği B vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Kış aylarında tercih edilmesinin bir nedeni de budur. Börülce içerdiği yüksek oranda lif ile uzun süre tokluğun korunmasına yardımcı olur. 

Börülceyle Yapılan En Favori 5 Yemek 

Ege bölgesi başta olmak üzere ülkemizde börülce ile yapılan yemekler oldukça fazladır. 

  1. Acebek Çorbası; bu tarifte börülceleri haşlamaya gerek yoktur. Kıyma, havuç, mantar kavrulur. Salça eklenir ve su eklenir. Su kaynayınca börülceler eklenir. Börülceler yumuşadığında çorba hazırdır. Kesilmiş maydanoz eklenerek servis edilir. 
  2. Kuru Börülce Salatası; kuru börülceler haşlanır ve soğumaya bırakılır soğulan börülceler arzu edilen yeşillikler ile birleştirilir kuru soğan doğranır nar ekşisi, salatalık turşusu ve limon su ile servis edilir.  
  3. Kuru Börülce Piyazı; kuru fasulyeye tat ve görsel olarak en yakın baklagil kuru börülcedir. Haşlanan börülceler süzülür tuz, zeytinyağı ve sumakla karıştırılır. Karışımın içine taze soğan ve maydanoz eklenir. Nar ekşisi ile servis edilir. 
  4. Loğlazlı Pilavı; soğanlar yemeklik doğranır, salça ile birlikte kavrulur. Üzerinde bulgur ilave edilir ve kavrulur daha sonra haşlanan börülceler ilave edilerek su koyulur ve pişmeye bırakılır. Bu tarif aynı zamanda pirinçle de yapılmaktadır. Pirince yapmak isteyenler pirinç pilavı yapıyor gibi yapıp en son aşamada sudan önce haşlanan börülceleri koymalıdır. 
  5. Pirpirim Aşı; Gaziantep’ de kuru börülce ve semizotu ile birlikte yapılan yöresel bir yemektedir. 1 kg börülce önceden haşlanır. Semizotu yemeği yapılır gibi yapılarak en son aşamasa sudan önce börülceler eklenir ve su da koyularak pişirilir. 

Börülce Düdüklüde Kaç Dakikada Pişer?

En hızlı pişen baklagil börülcedir. Oldukça küçük ve yumuşak olduğundan oldukça hızlı pişmektedir. Börülce tıpkı diğer baklagiller gibi pişmeden önce suda bekletilirse daha hızlı pişecektir.  Börülce pişme süresi tohumuna göre farklılık gösterse de yaklaşık olarak şu şekildedir. Börülce ıslatıldığı taktirde düdüklüde 15 dakikada normal tencerede ise 30 dakikada pişmektedir. Islatılmayan börülce düdüklü tencerede 25, normal tencerede ise 45 dakika da pişmektedir. 

Börülce Çeşitleri ve Fiyatları

Börülce tohumları farklı çeşitler içermektedir. En çok ekilen börülce çeşitleri; akkız, karnıkara ve sarı göbektir. Akkız en fazla verim alınan tohumdur. Kirli beyaz siyah beneklidir. Orta iriliktedir. Karnıkara karnı siyah etrafı beyaz renklidir. En iri börülcedir. Fakat en az verim alınan börülce çeşidi de karnıkaradır. Sarı göbek; karnı kahverengi etrafı beyazdır ve orta iriliktedir. 

Börülce oldukça besleyici bir gıdadır. Börülce fiyatları taze ve kuru börülce arasında farklılık göstermektedir. Kuru börülce fiyatları taze börülceye göre daha uygundur. Börülce diğer baklagillere oranla daha az bilenen bir baklagildir.