Maş Fasulyesi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Maş Fasulyesi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Maş fasulyesi, günümüzde sağlıklı beslenme bilincine sahip olan kişiler tarafından son yıllarda daha çok tüketilmeye başlanmış bir fasulye cinsidir. Özellikle Güney Asya’da yaygın olarak yetiştirilen ve tüketilen maş fasulye, yüksek lif ve mineral oranı ile dikkat çeken besinlerden birisidir. Özellikle B6 ve folat açısından zengin olan maş fasulyesi / maş fasulye, yüksek besin değerinden dolayı milattan önceki devirlerde dahi, Güney Asya’da üretiliyordu. Son yıllarda ülkemizde de tüketen sayısının arttığı maş fasulyesi nedir? Faydaları nelerdir? Hint dilinde “Vigna radiata” ve Farsça’da “maş” olarak anılan bu özel fasulye türünün besin değerleri nelerdir? Tüm soruları sizler için cevaplamaya özen gösterdik. 

Maş fasulyesi, ülkemizde özellikle İran’ a yakın olan coğrafyalarda yetiştirilmekte olan bir fasulye cinsidir. Günümüzde daha da popüler hale gelen bu özel fasulye türü, Akdeniz ikliminde yetişmektedir. Mineral değeri ve özellikle içeriğindeki liflerle dikkat çeken maş fasulyesi, özellikle Gaziantep ve Toros Dağı eteklerinde son derece popüler bir tahıldır ve yakın yerlerde maş fasulyesi çorbası, sofraların vazgeçilmez yemeklerinden birisidir. Tüm bunlara ek olarak maş fasulye, ülkemizde uzun zaman önce de tanınan bir gıdaydı. Maş fasulyesi, ülkemizde 50 yıl öncesine kadar “cin börülcesi” olarak da biliniyordu.

Maş Fasulyesi Nedir?

Maş fasulyesi, İran’da yaygın olarak yetişmektedir. Buna karşın içeriği ile dikkat çeken bu özel bakliyatın ana vatanı olarak “Hindistan” öne çıkmaktadır. Geçmişi, milattan önceki tarihlere kadar uzanan maş fasulyesi, İran ve Hindistan’ a ek olarak benzer iklimlere sahip coğrafyalarda da yetiştirilmektedir. Güney Amerika Ülkeleri, Hindistan ve İran’dan sonraki en büyük maş fasulyesi üreticileri olarak tanınıp bilinmektedir. 

Maş fasulye veya diğer bir adıyla maş fasulyesi, yüksek lif içerdiği için uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Bununla birlikte, bu özel fasulyenin en dikkat çeken ve benzerlerinden ayrılan taraflarından birisi de gaz yapmamasıdır. Maş fasulyesi aynı zamanda sahip olduğu zengin mineral ve antioksidan içeriği ile de dikkat çekmektedir. 

Maş fasulyesi yüksek lif, demir, protein, magnezyum, potasyum, manganez, fosfor içeriği ile bilinir. Maş fasulyesi anti - aging (yaşlanma geciktirici) özelliğe sahiptir. Yapısında yüksek miktarda protein ve lif bulunur, gluten içermez ve tüketildikten sonra şişkinliğe neden olmaz. Fasulye, antioksidan bakımından zengindir. Kalorisi düşüktür ve az yağlıdır. Bu nedenle diyet yapan kişiler tarafından da sıklıkla tüketilir. Sodyum oranı düşük olması ile de bilinir. Maş Fasulyesinin kolesterolü düzenleme özelliği de bulunmaktadır. 

Maş Fasulyesinin Faydaları

Maş Fasulyesinin Faydaları Nelerdir ?

Maş fasulyesinin faydaları, aynı sınıftaki diğer bakliyat türlerine nazaran son derece fazladır. Bu nedenle, özellikle çeşitli sorunlar yaşayan kişilerin düzenli olarak bu fasulyeyi tüketmeleri gerektiği sık sık sağlık uzmanları tarafından tekrar edilir. 100 gram maş fasulyesi içerisinde 7 gram protein bulunur. Protein bakımından oldukça zengin bir bakliyattır.  Bu nedenle özellikle et tüketmeyen insanlar tarafından tüketilmesi gerektiği de sık sık tekrar edilir. 

Maş fasulyesinin faydaları ve içerikleri konusunda başlıklar hakkında bilgi vermeden önce, detaylı olarak bu özel fasulyenin içeriğinden söz edelim. Maş fasulye, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir üründür. 1 fincan maş fasulyesinde 14 mg C vitamini bulunur. Bunun yanında bir fincan maş fasulyesi erkeklerin günlük demir gereksinimlerinin %12’sini karşılar. Kadınlarda ise günlük demir gereksiniminin %5’lik kısmını karşılar. Folat gereksinimlerinin ise %16’lık kısmını karşılamaktadır.

Maş fasulyesi posa bakımından zengin bir besindir. Bu nedenle kolesterolü düşürme özelliği bulunur. Posa içeriği kişilerin kan şekeri seviyesinin korunmasına yardımcı olur. Bunun yanında posa içeriği ve glisemik indeksinin düşük olması nedeni ile kan şekerinin dengede tutulmasına yardımcı olduğu için diyabetik kişiler tarafından da tüketilebilir. Fasulye, protein ve çinko bakımından zengindir. Bu minerallerin vücutta yetersiz olması saç ve tırnaklarda güçsüzlük meydana gelmesine neden olur. Maş fasulyesi tüketimi ile bu besin ögelerini almak mümkündür.

Maş fasulye, posa (lif) bakımından zengin olması nedeni ile bağırsaklara da oldukça faydalıdır. Boşaltım sisteminin düzgün bir şekilde çalışmasına ve vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Maş Fasulyesinin kalorisi düşüktür. Bunun yanında protein ve lif bakımından zengin bir besindir. Glisemik indeksi de düşüktür. Yağ bulundurmaz ve kişileri uzun süre tok tutar. Bu özellikleri nedeni ile diyet yapanlar tarafından sıklıkla tüketilir. Lesitin bakımından zengin olması nedeni ile karaciğer yağlanmasına engel olur. Karaciğerin normal şekilde çalışmasını sağlar. Kalp sağlığına faydalıdır. Düzenli olarak Maş fasulyesi tüketimi kalp hastalıkları riskini %22 oranında azaltır. 

Maş fasulyesi içerisinde proteaz inhibitörleri de bulunur. Proteaz inhibitörlerinin tümör oluşumuna engel olduğu bilinir. Bu nedenle kanser riskini de azaltır. Özellikle kadınlar meme kanserine oluşumuna engel olur. İçeriğinde fitoöstrojen bulunması nedeni ile elastin ve kolajen sentezi gerçekleştirerek cildin yaşlanmasına engel olur. Şimdi, sözü daha fazla uzatmadan maş fasulyesi faydaları konusuna daha yakından bakarak, maddeler haline bu fasulye faydalarından söz edelim; 

Yüksek Lif ve Protein Kaynağı

Mas fasulye, yüksek lif oranı sayesinde tok tutma özelliğine sahiptir. Bu özelliği, onun fazla kilolarından kurtulmak isteyen insanlar tarafından da sık sık tüketilmesini sağlamaktadır. Diyabet hastaları ve özellikle fazla kilolarından kurtulmak isteyen binlerce kişi, günümüzde maş fasulyesi tüketmektedir. Fiber, lif ve posa açısından zengin olan bu fasulye cinsi, kilo kaybetmek isteyenlerin en çok tükettikleri bakliyatlar arasında gelmektedir. 

Maş fasulyesinin faydaları, onun zengin içeriğinden kaynaklanır. Yaklaşık onda bir oranında protein içeren fasulye aynı zamanda mineraller açısından da zengindir. Potasyum, demir, yumurtada ve balıkta çokça bulunan folat ve tüm bunlara ek olarak kalojen, maş fasulyesinin faydaları başlığı altında incelenebilecek vitamin ve minerallerdir. 

Mineral ve Yaşlanma Karşıtı Kalojenler Açısından Zengin 

Maş fasulyesi, aynı zamanda bugün kırmızı et gibi çeşitli besinlerde çokça bulunan kolajen açısından da zengindir. Kolajen, özellikle cildin geç yaşlanmasını sağlayan başlıca unsurlardandır. Günümüzde diyetisyenler, vücut fonksiyonlarının sağlıklı çalışması ve daha sağlıklı yaşlanmak için insanlara çok daha yüksek miktarda kolajen tüketmelerini önermektedirler. Kolajen ise, günümüzde özellikle sakatatlarda çokça bulunur. Sakatatlar dışında kolajen aynı zamanda maş fasulyesi içinde de yoğun miktarda bulunur. Kolajenler, özellikle ciltte yaşlanmayı geciktirme özelliğine sahiptirler. 

Glutensiz, Yüksek Besleyici Değeri 

Maş fasulyesinin faydaları arasında en dikkate değer olanlardan bir diğeri de, glütensiz içeriğidir. Bu fasulye cinsi glüten içermez ve bu nedenle glüten duyarlılığı olanlar ve özellikle çölyak hastaları için son derece değerli bir besin kaynağıdır. Maş fasulyesi aynı zamanda benzer fasulye ve bakliyat türleri ile kıyaslandığında gaz yapmaması ile de öne çıkan değerli bir bakliyat türü olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Maş fasulyesi, faydalı içeriği ile dikkat çeken baklagil türlerinden birisidir. Tüm özelliklerine ek olarak aşağıda sıraladığımız besin değerleri bizlere maş fasulyesinin faydaları konusunda pek çok şey söylemektedir. Aşağıdaki değerlerden de anlayabileceğiniz üzere, maş fasulyesi içeriğinde yüksek miktarda protein, magnezyum ve folat bulunur. Yağ ve kalori oranı son derece az olan fasulyede, bitkisel bazlı protein oranı son derece yüksektir. 100 gram maş fasulyesi içinde ortalama olarak; 

  • 100 Kalori 
  • 0.4 Gr. Yağ 
  • 7.1 Gr. Protein 
  • 7.4 Gr. Fiber / Lif 

Bulunmaktadır. Buna ek olarak 100 Gr. maş fasulyesi tüketmek, günlük folat ihtiyacınızın %40’ini, manganez ihtiyacınızın %15’ini, magnezyum ihtiyacınızın %12’sini, B1 Vitamini ihtiyacınızın %11’ini, fosfor ihtiyacınızın %10’unu ve demir ihtiyacınızın %8’ini karşılamaktadır. Tüm bunlara ek olarak demir, çinko, bakır, B2, B3, B5, B6 Vitaminleri de Maş fasulyesi içeriğinde yoğun olarak bulunmaktadır.  

Maş Fasulyesi ile Yapılan Yemekler Nelerdir?

Maş fasulye yemekleri çeşitlidir. Maş fasulyesi ile yapılan yemekler son derece lezzetlidir. Maş Fasulye piyazı en çok tercih edilen yemeklerden biridir. 

Maş fasulye piyazı için gerekli malzemeler: 1 su bardağı maş fasulyesi, maydanoz, dereotu, nane, taze soğan, kuru soğan, 1 küçük közlenmiş ya da taze kırmızıbiber, kornişon turşu, limon, ceviz, nar ekşisi, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, kekik, karabiber, tuz.

Maş fasulye piyazı yapılışı : Maş fasulye piyazı için maş fasulyelerinin bir gece önceden ılık suda bekletilmesi gerekir. Suyu süzülen fasulyeler bir tencereye alınarak üzerine su ilave edilir ve yaklaşık 20 dakika kadar kaynatılır. Kaynayan ve yumuşayan maş fasulyenin suyu süzülür. Ayrı bir kapta diğer piyaz malzemeleri hazırlanır. Limonsuyu, zeytinyağı, rendelenmiş ceviz, nar ekşisi karıştırılır. Maş fasulyesi soğuduktan sonra karışıma eklenir. Dinlendirildikten sonra servis edilebilir.

Maş fasulyesi sağlık için son derece faydalı olan bir bakliyattır. Bu nedenle düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Maş fasulyesi çorbalarda, pilav, mantı, salata, humus, güveç gibi yemeklerde kullanılabilir. Bu bakliyat geç haşlanması nedeni ile kullanmadan bir gece önce suya ıslatılmalıdır. 

Maş fasulyesi genellikle çorba ve yemeklerde kullanılan bir bakliyat türüdür. Kan dolaşımını artırma özelliği bulunur. Bu sayede vücudun kan dengesini koruyabilir. Besin değerinin yüksek olmasının yanı sıra son derece lezzetlidir. Besleyici yemekler yapmak için maş fasulyesi kullanılabilir. Özellikle kış aylarında bu bakliyat ile yapılan çorbalar bağışıklığın artmasına yardımcı olur.

Maş Fasulye Fiyatları

Maş Fasulyesi Fiyatları

Maş fasulyesi fiyatları insanlar tarafından merak edilmektedir. Bilinen pek çok faydası olması nedeni ile günümüzde sıklıkla tüketilir. Kalp ve damar hastalıklarından koruma özelliği bulunur. Bunun yanında cilt sağlığının korunmasında da oldukça etkilidir. İçeriğinde lizin maddesi bulunması nedeni ile dudakta uçuk çıkmasına engel olur. Kalsiyum, demir, magnezyum mineralleri açısından zengindir.

Maş fasulyesi fiyatları, özellikle Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesinde Maş fasulyesi yetiştiğinden dolayı nispeten uygun fiyatlıdır. Tüketiciler, bütçelerini yormadan bu sağlıklı ve besin değeri yüksek ürüne kolaylıkla ulaşabilirler. Bununla beraber, bu benzersiz baklagil türünün ülkemizde de yetişiyor olması, Maş fasulyesi ile yapılan yemekler konusuna halkımızın yabancı kalmamasını sağlamıştır. Maş fasulyesi ile yapılan yemekler aynı zamanda Güney Asya Ülkeleri ve İran’da da son derece popülerdir. Bu ülkelerde de Maş fasulyesi fiyatları nispeten uygun olduğu için, maş fasulyesi tüketimi fazladır ve türlü yemekler yapılarak tüketilir. Günümüzde ise, glüten içermiyor oluşu, Maş fasulyesinin ülkemizde de popüler olmasını sağlamıştır. 

Maş fasulyesi, sağlıklı bir besindir ve besin değeri yüksektir. Tüm bu özelliklerine karşın, Maş fasulyesi fiyatları, oldukça makuldür. 500 Gr.’ Yayla Gurme Maş Fasulyesi 15,75 TL ve 400 Gr. Yayla Haşlanmış Maş Fasulyesi 6,5 TL gibi bir fiyat etiketine sahiptir. Maş fasulyesi ile çorba, salata veya pilav yapılabildiği gibi aynı zamanda bu değerli baklagil tek başına bir yemek yapımı için de kullanılabilir; tıpkı mercimek gibi.  

İlginizi çekebilir ; https://yaylabakliyat.com/blog/borulce-nedir-besin-degeri-ve-faydalari