Firik Bulguru Nedir? Faydaları Nelerdir?

Firik Bulguru Nedir? Faydaları Nelerdir?

Firik bulguru, klasik bulgurdan farklı olarak, buğday tanelerinin ateşte kavrulması ile elde edilen bulgur çeşididir. Firik bulguru için bir tür tahıl ürünü denebilir. Kuzey Afrika mutfaklarında türetilmiş bir besindir. Doğu Akdeniz ülkelerinde de oldukça popüler ve antik bir kökeni eskiye dayanan bir tahıl  türüdür. Kavrulduğu esnada oluşan buhar, buğdaylara güzel bir aroma verir ve bu aroma, firik bulguru ile yapılan yemeklerde hissedilir.  Firik bulguru, daha çok Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'ya özgü bir bulgurdur. Firik bulguru, oldukça kıymetli bir bulgurdur. Hem yapımının zahmetli oluşu, hem de oldukça güzel bir lezzete sahip olması değerini artıran sebeplerdir. Ayrıca kalorisi yüksek olmayan, vücut için de oldukça sağlıklı bir besindir. Firik bulguru nedir, faydaları nelerdir? Firik bulguru besin değerleri ve çok daha fazlası için içeriğimizi okumanız yeterli olacaktır. 

Firik bulguru, özellikle yoğun enerji ve kalori değeri içermeyen sağlıklı içeriği ile dikkat çekmektedir. Demir ve fosfor, Firik Buğdayı kullanılarak elde edilen Firik bulguru besin değerleri içinde dikkat çeken unsurlardır. Bu bulgur cinsi hafiftir ve yüksek lif oranına sahip olduğu için tok tutma özelliğine sahiptir. Bu nedenle rejim ve diyetlerde sık sık tercih edilir. Firik bulguru pilavı veya Firik pilavı, farklı lezzet ve de aroması ile dikkat çeker. Bildiğiniz gibi özellikle rejim ve diyetlerde demir ve potasyum gibi vücut enzimlerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan mineraller de kayba uğrar. Yine kilo vermek için diyet ve rejim uzmanları sıklıkla şekersiz kahveyi, metabolizmayı hızlandırmak için tavsiye ederler. Ancak kahve, aynı zamanda vücudun demir emilimini büyük oranda engeller. Firik bulguru ve özellikle de Firik pilavı ise, rejim ve diyetlerin meydana getirdiği bu vitamin ve mineral eksiğini ciddi oranda azaltır, vitamin ve mineral açığının kapanmasında yardımcı olur. Bu nedenle özellikle Firik bulguru, özellikle rejim ve diyet yapanlar için son derece idealdir. 

Firik Bulguru Nedir?

Firik bulguru, Firik Buğdayı olarak bilinen özel bir buğday cinsinin çeşitli işlemlerden geçirilmesi ile elde edilen, kendine has aroması ve lezzeti ile dikkat çeken son derece özgün bir bulgur çeşididir ve ülkemizde özellikle Firik bulgur pilavı, sık sık yapılan yemekler arasında gelmektedir. 

Firik bulguru, en çok pilav yapımında tercih edilir. Firik pilavı, özellikle farklı lezzette bir pilav yemek isteyenlerin sıkça tercih ettiği yemeklerin başında gelmektedir.  Bu özel bulgur çeşidi, özellikle Maraş yöresi ile özdeşleşmiştir. Güneydoğu Anadolu bölgemizde sıkça tüketilen bir tahıl türüdür. Firik bulgurunun en fazla kullanıldığı bir diğer yemek ise tarhana çorbasıdır. 

Firik Bulguru Nasıl Üretilir? 

Firik bulguru nasıl üretilir sorusu günümüzde pek çok insan tarafından sorulmaktadır. Firik bulguru üretimi, diğer tüm bulgur çeşitlerinin üretim ve işlenmesinden farklı bir yol izlemektedir. Firik bulguru özel bir tür kavurma işleminden sonra tüketilir ve üretim için, özellikle ateş ve dumanın bir araya gelmesi gerekir. Sıcaklık derecesi ve kavurma tekniği, Firik bulguru için bir tür Püf noktasıdır. Bulgur, asıl aromasını bu ateş ve dumanın harmanından alır. Yılın mayıs ayının başlarında firik taneleri olgunlaşmaya başlar. Fakat renk olarak, olgunlaşmasına rağmen yeşil rengini korumaya devam eder. Buğday taneleri biçilip, toplanır. Daha sonra birbirine deste halinde bağlanır. Firik desteklerini direk ateşe vermek mümkündür. Fakat yanmaması için dikkatli olmak gerekir. Daha önce bu işlemi yapmış kişilerin, bu yöntemi tercih etmeleri daha doğru olur. Tecrübesiz kişilerin bu işlemi yapması ürünün yanmasına sebebiyet verebilir. Bu da ürün kaybı anlamına gelir ve istenmez. Firik bulguru üretimi ve özellikle kavurma işlemindeki sıcaklık değeri, bulgurdaki aroma ve lezzet için son derece önemlidir. 

Firik bulguru üretimi için çeşitli yerel kavurma teknikleri de geliştirilmiştir. Özetle, daha güzel ve kaliteli bir firik elde etmek için başka yöntemler de vardır. Özel hazırlanmış çukur bir alana, buğday desteleri istif şekilde konulur. Daha sonra buğday tanelerinin üst kısmı, çalı ile tutuşturulur. Daha sonra bu ateşin dumanından etkilenen buğdaylar, firik haline gelir. Daha sonra son süreç olarak kalbura alınırlar. Bu kalburda tamamen yanmayan buğdaylar seçilir. 

Firik bulguru için takip edilen süreç, son derece uzun bir süreçtir. Fakat geriye kalan firik bulguru oldukça lezzetli olduğu için bu zahmetin karşılığını verir. Firik bulguru özellikle aroması, kokusu ve tadı ile hemen tanınır ve bunda, üretim sürecinde izlenen adımların etkisi son derece büyüktür. Sonuç olarak,  verilen çabanın sonucu lezzet ve aroma olarak geri döner.  

Firik Bulguru Faydaları Nelerdir? 

Firik Bulgurunun Besin Değerleri

Firik bulguru faydaları, oldukça fazladır. Öncelikle bu özel bulgur türü içerisinde yüksek miktarda lif bulunur. Yüksek lif oranı, sindirimin nispeten daha zorlu olmasını sağlarken yiyen kişinin daha uzun süre tok kalmasını sağlar. Doğal lifler, sindirim sistemi için de oldukça faydalıdır. Firik bulguru, sinir sisteminin daha hızlı ve kolay çalışmasına yardımcı olur ve diğer bulgur türleri ile kıyaslandığında özellikle düşük kalori değeri ile öne çıkar. Mideyi rahatsız etmeyen bu bulgur türü, aynı zamanda tokluk sağladığı için de tercih edilmektedir. 

Firik bulgur,  B Vitamini açısından son derece zengindir. Yüksek lif yapısına ek olarak özelllikle B Vitaminleri açısından zengin olduğu için bu bulgur türü bebekler ve gelişme çağındaki çocuklar için idealdir. Özellikle bebekler için bu bulgur haşlanarak püre haline getirilerek çocuklara yedirilebilir. Firik bulgur, ayrıca mineral yönünden de oldukça zengin bir besindir. Firik bulgurunun besin değeri oldukça yüksektir. Sağlık uzmanları bu bulgur türünü özellikle diyabet tedavisi gören kişilere tavsiye etmektedirler.

Firik bulguru, şeker oranı son derece düşük bir bulgur türü olmasının yanında yüksek oranda demir içerir. Firik bulgurunun faydaları arasında en çok dikkat çeken konulardan birisi de glisemik indeksinin son derece düşük olmasıdır. Peki, düşük glisemik indeks, tam olarak ne anlama gelmektedir? Glisemik indeks, bizlere bir gıdanın karaciğer tarafından işlenip vücut için enerji kaynağı olan şekere dönüşme oranını tanımlamak için kullanılır. Düşük glisemik indekse sahip gıdalar, daha zor şekere dönüşürler. Bu yavaşlık, vücuttaki kan şekeri değerinde kritik düşüş ve artışları önler. Düşük glisemik indekse sahip tahıl ve baklagillerin aksine işlenmiş karbonhidrat ve sofra şekeri gibi gıdalar, kan şekerinin aniden yükselmesine, açlık hissine ve iştaha neden olur. Bunun aksine Firik bulguru gibi düşük glisemik indekse sahip tahıllar ise, hemen şekere dönüşüp kana karışmazlar. Bu da özellikle diyet ve rejimlerle arası iyi olanlar için kan şekeri stabilitesi anlamına gelir. 

Firik bulguru özelliklerini aşağıdaki gibi sıralamamız mümkündür: 

Yüksek Lif, Potasyum ve Demir Kaynağıdır 

Firik bulguru, sahip olduğu besin değerleri ile öne çıkan bir bulgur cinsidir ve bu özelliğine ek olarak aynı zamanda yüksek potasyum ve demir içeriği ile dikkat çeker. Firik Buğdayı ile elde edilen bu özel bulgur türü, bu özelliği ele alındığında özellikle rejim, diyet ve kilo kaybı için son derece idealdir. İçeriğinde doymuş yağ ve karbonhidrat bulunsa da, Firik bulguru son derece sağlıklı ve lezzetli bir besindir. 

Özgün Lezzet ve Aroma 

Firik bulguru, Firik buğdayının işlenmesi (kavrulması) ile elde edilen özel bir tür bulgurdur ve bu kavrulma süreci, bu özel bulgur türüne kendine has bir aroma ve lezzet kazandırır. Sahip olduğu özel lezzet ve aroma nedeniyle bu bulgur cinsi, farklı türlerden bulgur pilavı tariflerinde yaygın olarak kullanılır. 

Diyetler İçin Son Derece İdeal 

Firik bulguru, lif açısından zengindir. Lif zenginliği, bulgurun kan şekerini nispeten daha az etkilemesi anlamına gelir. Yani Firik bulguru glisemik indeksi düşüktür. Bu özelliği nedeniyle bulgur, diğer pek çok tür bulgur pilavı gibi rejim ve diyetler için son derece idealdir. 

Firik Bulguru Besin Değerleri 

Firik bulguru, lif, yağ, vitamin, demir gibi yönlerden oldukça zengindir. 2000 kalorilik yemek durumu temele alınırsa eğer, bir kişinin günlük yağ, lif ve demir ihtiyacının dörtte birini karşılar. Oldukça faydalı bir yiyecektir. Fakat inek sütü ve buğday alerjisi olan kişilerin tüketmemesi gerekir. Bunun haricinde her yönden faydalıdır. Kolaylıkla tüketilmesi mümkün bir yiyecektir. Özellikle Türkiye ve ABD’de vejetaryenler tarafından yaygın olarak tüketilen firik bulgurunun 100 gramı için besin değerleri aşağıdaki gibidir. 

  • 100 Gr. Firik Bulguru İçinde; 
  • 2,3 Gr. Yağ 
  • 0.4 Gr. Doymuş Yağ 
  • 77 Gr. Karbonhidrat 
  • 13 Gr. Lif
  • 10 Gr. Protein 
  • 5.2 Gr. Demir 
  • 440 Mg. Potasyum 

 Besin değerleri incelendiğinde firik bulgurunun özellikle potasyum açısından son derece zengin olduğu görülebilmektedir. 

Firik Bulguru Fiyatları 

Firik bulguru gerek lezzeti, gerek besin değeri gerekse fiyatı bakımından özel bir bulgur cinsidir. Firik bulguru fiyatları, genellikle diğer tahıllara nazaran nispeten stabil bir özellik gösterir çünkü ülkemizde buğday üretimi yoğunlukla yapılmaktadır ve bu nedenle fiyatlar çok değişkenlik göstermez. 500 Gr. Yayla Firik Bulgur, 22,90 TL’ lik fiyatı ile piyasada güvenle kullanabileceğiniz ürünlerden bir tanesidir. Eğer siz de sağlıklı ve kaliteli bir firik bulguru arıyorsanız, bu ürünü tercih ederek daha sağlıklı öğünler elde edebilirsiniz. 

Firik bulguru fiyatları, yapımı zor ve buğdayın en lezzetli hali olduğu için genelde pahalıdır. Bu yüzden genellikle kilo olarak alınması daha mantıklı olur. Bu şekilde daha hesaplı olacaktır. Firik bulguru ortalama kilo fiyatı genelde makul bir seviyededir. Çok rahat bir şekilde diğer baklagiller ve karbonhidrat benzeri yemeklere alternatif olarak firik bulgurunu satın alabilirsiniz.

Firik Bulguru ile Yapılan Yemekler 

Firik Bulguru İle Yapılan Pilav

Firik bulguru ile özellikle pilav çeşidi çokça yapılır. Bu pilav çeşitleri sıkça yapılıp tüketilir. Bu pilavları ister ana yemek, ister ana yemeğin yanında sunmak mümkündür.  Klasik firik bulgur pilavı, hem kolay hem de pratik bir tarife sahiptir. Firik bulguru ile yapılan yemekler arasında Güneydoğu Anadolu'da sıkça pişirilen Antep usulü firik pilavı vardır. Bunların dışında domates takviyeli firik bulguru pişirebilirsiniz.

Firik bulguru kalorisi düşük olduğu için diyette olanlarında rahatlıkla tercih edebileceği bir yemektir. Bu yüzden sebzeli şekilde de pişirilebilir. Bir o kadarda sağlıklı bir yemektir. Bu yemeği fırında pişirmekte başka bir alternatiftir. Bunların dışında, pek çok kişi tarafından sevilen tavuklu firik pilavı da bir çeşittir. Firik bulgurundan yapılan yemeklerde genel olarak tereyağı, salça, tuz ve baharat gibi besinler kullanmak yemeğin lezzetini daha da artırır. Ayrıca firik bulguru ile yapılan yemeklerin yanında yoğurt ya da ayran gibi yiyecekler tüketilmesi de tavsiye edilir. Bu şekilde daha güzel bir uyum ortaya çıkar. Yemeklerin lezzeti daha da artar. Gördüğünüz üzere firik bulguru ile yapılan birçok yemek mevcuttur. Sizlere firik bulguru ile leziz yemekler yapıp sofralarınızı şenlendirebilirsiniz.

Firik bulguru özellikle bulgur pilavı yapımı için tercih edilen bakliyat türlerinden birisidir. Genellikle bulgur pilavı için iri, pilavlık bulgur sıklıkla kullanılır ve firik bulguru ile iri pilavlık bulgur sıklıkla birbirlerine karıştırılmaktadır. Temelde firik bulguru, çok iri bir bulgur cinsi değildir ancak besleyici özellikleri ve içeriği değerlendirildiğinde firik bulguru son derece besleyici ve tatminkâr bir yemektir. Firik bulguru ile yapılan yemeklerin başında pilav gelmektedir ve bu pilav tarifi çeşitli malzemelerle çeşitlendirilebilir. Antep usulü veya farklı türlerden firik bulguru pilavı çeşitleri sık sık uygulanan tarifler arasında gelmektedir. 

Esmer bulgurun faydalarını öğrenmek isterseniz, esmer bulgur nedir ? besin değeri ve faydaları başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.