Esmer Bulgur Nedir? Besin Değeri ve Faydaları

Esmer bulgur buğdaydan üretilen bir bulgur çeşididir. Çok eski dönemlerden itibaren tüketilmektedir. Sarı bulgurdan renk ve besin değeri olarak farklılık göstermektedir. Esmer bulgur daha lifli bir yapıdadır. Bu da sarı bulgurdan farklı olarak ağızda kepekli bir tat bırakır. Esmer bulgur lifli olduğu için çok tutucudur. Bu yüzden çiğköfte yapımında oldukça fazla tercih edilmektedir. Çiğköftenin yapısını koruyan esmer bulgurdur. Esmer bulgur sarı bulgurun kullanıldığı her yemekte kullanılır. Sarı bulgurdan tek farkı besin değerleridir. Besin değerleri bakımından oldukça zengindir. Bu yüzden spor ve diyet yapan kişiler tarafından oldukça sık tercih edilmektedir. Kilo almaya ve kilo vermeye yardımcı etkisi vardır. Kilo alma ve verme işlemi ayrımını porsiyon ile yapılması mümkündür.  

Esmer Pilavlık Bulgur Nedir?

Esmer pilavlık bulgur Doğu Anadolu bölgesinde yetişen sarı bulgurdan besin değerine göre farklılık gösteren bir bulgur türüdür. Esmer bulgur pilavı yapımında oldukça fazla tercih edilir. Özellikle sağlı yaşayan ve spor yapan kişiler esmer bulguru sarı buğdaydan daha çok tüketmektedir. Esmer bulgur sarı bulgurdan daha fazla lif içermektedir. Sarı bulgurdan ayrılan en önemli özelliği de budur.

Esmer Bulgur ve Normal Bulgur Farkı

Esmer bulgur sarı bulgura göre daha yumuşaktır. Esmer bulgur hızla pişer ve çabuk dağılabilir. Sarı buğday ise daha geç pişer ve serttir. Esmer bulgur buğdaydan elde edilirken sarı bulgur işlenmiş buğdaydan üretilir. İşlenmiş buğdaya durum bağdayı denir ve makarna, bulgur gibi ürünlerin üretiminde kullanılır. Durum buğdayı oldukça serttir. Bu da sarı bulgurun neden daha sert olduğunu açıklamaktadır. Esmer bulgur işlenmemiş buğdaydan elde edildiği için daha yumuşaktır ve hızlı pişer. 

Sarı bulgurda oldukça sağlıklıdır fakat esmer bulgurun faydaları sarı bulgurdan daha fazladır. Esmer bulgur sarı bulgurdan daha hızlı sindirilir. Esmer bulgur içerdiği lif sayesinde tokluk hissi süresini uzatmaktadır. Esmer bulgurun glisemik indeksi sarı bulgurun glisemik indeksinden daha düşük olduğu için açlık hissini bastırır ve daha uzun süre tokluk sağlar.

Esmer Bulgur Besin Değeri Tablosu

Esmer bulgurun 100 gramında yaklaşık olarak %78 karbonhidrat, %16 protein, %6 oranında yağ olduğu bilinmektedir. Esmer bulgurun 100 gramı 325 kaloridir. Esmer bulgur besin değeri yaklaşık olarak bu şekildedir. Esmer bulgur içinde oldukça fazla lif bulundurmaktadır. Bu da esmer bulgurun daha uzun süre tokluk hissi vermesi ve açlığı engellemesi anlamına gelmektedir. Fakat esmer bulgurun besin değerleri oldukça fazladır. Esmer bulgur fazla tüketildiğinde kilo alımına neden olabilmektedir. Ama aynı zamanda tam ölçüde tüketildiğinde ise kilo vermeyi hızlandırır. 

Esmer bulgur sodyum içerdiğinden dolayı sinir ve kas sistemine en faydalı bulgur ürünleri arasındadır. Kasa basıncının düzenlenmesine yardımcı olarak tansiyonun düşüş ve çıkışlarını kontrol altına almaktadır. Sodyum böbrekler içinde oldukça sağlıklıdır. İdrarın süzülmesine yardımcı olur. Esmer bulgur içerisinde bol miktarda B vitamini barındırır. İçerdiği B vitamini sayesinde vücuda enerji verir. Esmer bulgur B vitamini sayesinde yağ yakımını hızlandırır.  

Bir Tabak Esmer Pilavlık Bulgur Kaç Kalori

Sağlıklı yaşayanların ve spor yapanların besin değerleri ve lif içermesi sebebiyle özellikle tercih ettiği esmer bulgur kalori değerleri nasıl piştiğine göre farklılık gösterir. Bir porsiyon esmer bulgur pilavı 286 kaloridir. Esmer bulgur oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir gıdadır. Bu yüzden esmer bulgur yerken porsiyon aşımına dikkat etmek gerekmektedir. Fazla esmer bulgur tüketilmesi kilo alınıma neden olabilir. 

Esmer Bulgurla Yapılan 5 Yemek

Esmer bulgurla oldukça fazla yemek yapılmaktadır. Esmer bulgurun sarı bulgurdan tek farklı rengi tadı ve besin değerleridir. Sarı bulgurla yapılan her yemek kolaylıkla esmer bulgurla da yapılmaktadır. 

  1. Çiğköfte; etsiz çiğköfte yapımında esmer bulgur veya diğer adıyla çiğ köftelik bulgur tercih edilir. Bunun nedeni esmer bulgurun hemen yumuşaması ve lifli yapıda olmasıdır. Sarı bulgurdan daha lifli olan esmer bulgur içerdiği lifler sayesinde çiğköftenin ikonik şeklini verir. 
  2. Kısır; sarı bulgurla yapılan her tarif esmer bulgurla da yapılabilmektedir. Diyet ve spor yapanlar sağlıklı atıştırmalık için esmer bulgurla kısır yapabilirler. 
  3. Esmer Bulgur Pilavı; esmer bulgurla yapılan pilav hızla pişmektedir ve çok lezzetlidir. Esmer bulgur pilavını mercimek, nohut gibi baklagillerle çeşitlendirmek mümkündür. 
  4. Esmer Bulgur Salatası; kalorisi oldukça az olan salatalar diyetlerde sıklıkla tercih edilmektedir. Esmer bulgur kilo vermeye yardımcı bir besindir. Haşlayan bulgurların içine istenilen yeşillikler koyularak oldukça lezzetli salatalar yapmak mümkündür. 
  5. Tavuklu Tuvalak Çorbası; esmer bulgur  ve tavuk ile yapılan yöresel çorba oldukça besleyicidir. Esmer bulgur içerdiği yüksek lif sayesinde güçlü bir tutucudur. Haşlanan esmer bulgurlar salça koyularak yuvarlak şekli verilir ve tavuk suyunda pişirilir. Esmer bulgur sayesinde yapılan yuvarlaklar dağılmaz ve oldukça besleyici bir çorba elde edilir. 

Esmer Bulgurun Faydaları

Esmer bulgur içinde oldukça fazla lif bulundurmaktadır. Bu da esmer bulgurun daha uzun süre tokluk hissi vermesi ve açlığı engellemesi anlamına gelmektedir. Fakat esmer bulgurun besin değerleri oldukça fazladır. Esmer bulgur fazla tüketildiğinde kilo alımına neden olabilmektedir. Ama aynı zamanda tam ölçüde tüketildiğinde ise kilo vermeyi hızlandırır. Esmer bulgur sodyum içerdiğinden dolayı sinir ve kas sistemine faydaları. Kasa basıncının düzenlenmesine yardımcı olarak tansiyonun düşüş ve çıkışlarını kontrol altına almaktadır. Sodyum böbrekler içinde oldukça sağlıklıdır.

 İdrarın süzülmesine yardımcı olur. Esmer bulgurun içinde de bol miktarda B vitamini barındırır. İçerdiği B vitamini sayesinde vücuda enerji verir. Esmer bulgur B vitamini sayesinde yağ yakımını hızlandırır. Fakat diyet yapan kişiler porsiyon aşımı yapmamaya dikkat etmelidir. Oldukça fazla karbonhidrat içeren esmer bulgur kilo vermeye yardım ettiği gibi çok tüketildiğinde de kilo almaya neden olur. Kilo almak isteyen kişiler rahatlıkla esmer bulgur tüketebilirler. 

Yayla hazır etli yemek çeşitleri nelerdir? Biliyor muydunuz?