Kinoalı Kısır Tarifi – Nasıl Yapılır?

Kinoalı Kısır, günümüzde kısırın sıklıkla tüketildiği altın günlerinin, kahve veya bitki çayları ile daha da lezzetli hale gelen molaların, öğle yemeklerinin yeni gözdesi olabilir. Neden mi? Çünkü Kinoa, günümüzde sağlığına dikkat eden pek çok kişinin tercih ettiği gıda ürünlerinin başında geliyor. Kinoalı Kısır ise, zengin lezzeti ve özellikle de mideyi yormayan içeriği ile dikkat çekiyor. Peki, Kinoalı Kısır tarifi için gerekli malzemeler nelerdir? Kinoalı kısır nasıl yapılır? Kinoalı Kısır ile bildiğimiz kısır arasındaki farklılıklar nelerdir? Klasik kısır veya Kinoalı Kısır neden özellikle son yıllarda ülkemizde ve ABD gibi farklı ülkelerde sıklıkla tüketilen bir salata – gıda türü haline geldi? Gelin, tüm bu soruların cevabını birlikte vermeye çalışalım.

Beyaz Kinoalı Kısır, bilinenin aksine sadece ülkemizde değil, tüm dünyada ve özellikle ABD ve İngiltere gibi ülkelerde son derece yaygın olan bir besin. Bunun çeşitli nedenleri var. İlk olarak, Kinoanın kendisinden başlayarak, Kinoalı Kısır Salatasının neden bu kadar rağbet gördüğünden söz etmekle başlayalım. Daha sonra spesifik olarak kısır ve Kinoalı Kısır konularından söz edebiliriz. 

Kinoalı Kısır, Kinoa olarak da bilinen ve şeker pancarı / ıspanak gibi sebzelerin uzaktan akrabası olan bitki genellikle ülkemizde ve dünyada pirinç ve de bulgur ile karşılaştırılır. Ancak özellikle besin değeri ve içeriğindeki lifler değerlendirildiğinde Kinoanın aslında hiç gluten içermediği ve tahıllara nazaran çok daha zengin bir içeriğe sahip olduğu söylenebilir. Peki, gluten içermiyor oluşu Kinoanın tek özelliği mi? Aslına bakarsanız, hayır. Kinoanın zengin besin değerleri ile dikkat çeken bir tohum olduğundan söz etmiştik. O zaman maddeler halinde Kinoayı ve elbette Kinoalı Kısırı benzersiz kılan özelliklerden söz edelim. 

  • Beyaz Kinoalı Kısır, Gün İçinde Öğünlerde Salata Olarak ya da Tek Başına Tüketilebilecek Hafif ve Sağlıklı Yiyeceklerin Başında Gelir. Bu Özel Kısırı Sağlıklı Kılan Şeylerin Başında, Kinoanın Besin Değeri Gelir. Kinoa, Özellikle Bitki Tabanlı Protein, Demir, Fosfor, Magnezyum, Selenyum, Çinko ve Kalsiyum Açısından Son Derece Zengindir. Bu Zenginliği, Kısırın Sıklıkla Tüketilmesinde Etkili Olmaktadır. 
  • Kinoalı Kısır, İçeriğindeki Yoğun Bitkisel Protein ve Özellikle Liflerle Gün Boyunca Sizi Tok Tutabilir. Özellikle Sabah Kahvaltılarında Yumurta Tüketmeyi Seven Biriyseniz, Kinoalı Kısır Sizleri Gün Boyunca Yorgun veya Halsiz Hissetmeden Tok Tutabilir. 
  • Kinoa, Pek Çok Faydası Bulunan Bir Ürün Olmasının Yanında Tam Olarak 120 Farklı Çeşidinin Bulunduğu Ürünlerden Bir Tanesidir. Dünyada Özellikle Güney Amerika’da Yetişen Kinoa, Ülkemizde Konya Ovası Başta Olmak Üzere Doğu Anadolu’nun Yüksek Platolarında Da Yetişmekte Olan Bir Bitkidir. 
  • Zengin Lif, Yüksek Bitkisel Protein, Zengin Vitamin ve Mineral İçeriğine Ek Olarak Antioksidan Açısından Zengin Oluşu ve Enerji Vermesi, Kinoanın En Çok Öne Çıkan Özellikleri Arasında Gelmektedir. 
  • Antioksidan Açısından Son Derece Zengin Olan Kinoa Aynı Zamanda Faydalı Aminoasitler ve E Vitamini Açısından Da Çok Zengindir. Ortalama 200 Gr.’lık Kinoanın 8,5 Gramı Bitkisel Protein, 5 Gramı Lif (Fiber) Bağlarından Oluşur. Bu da Bir Yetişkinin Günlük Lif, E Vitamini ve Antioksidan İhtiyacının %20’si anlamına gelir. 

Kinoalı Kısır Nedir?

Kinoalı Kısır, Kinoa kullanılarak yapılan bir tür aperatif veya ordörv (öğün öncesi) türü olarak tanımlanabilir. Kinoa kullanılarak yapılan bu kısır türü, bildiğimiz kısır ile benzer adımlarla yapılır ve yine kullanılan malzemeler de yine standart kısıra oldukça benzer. Kinoalı Kısır, glütensiz olduğu için özellikle gluten duyarlılığı bulunanlar ve özellikle de Çölyak Hastaları için son derece idealdir. ABD ve özellikle İngiltere gibi ülkelerde “Quinoa Bulgur” olarak isimlendirilen Kinoalı Kısır, bitkisel proteinler açısından son derece zengin olduğu için aynı zamanda vejetaryen beslenmeyi tercih edenler için de ideal bir yemek olma özelliğini sürdürmektedir.  Tıpkı Beyaz Kinoalı Kısır gibi aynı zamanda kısır, mercimek köftesi gibi çeşitli tarifler de özellikle ABD ve İngiltere gibi ülkelerde son derece yaygın. Bunun nedeni, mercimek köftesi, klasik kısır veya Beyaz Kinoalı Kısır gibi yemeklerde yüksek oranda bitkisel protein bulunması. 

Kinoalı Kısır bir öğün müdür yoksa bir salata mıdır? Kinoalı Kısır bir ana yemek midir? Aslında bu sorunun cevabı tam olarak sizlerin beslenme düzen ve şeklinizle ilgili. Fazla kilolarından kurtulmak isteyen, diyette olanlar için Kinoalı Kısır, ana yemek olarak düşünülebilir. Bununla birlikte, gluten içermeyen zengin besin değerli Kinoalı Kısır, günümüzde öğünlerde kolaylıkla tüketebileceğiniz en sağlıklı gıdalardan birisidir. 

Beyaz Kinoalı Kısır Tarifi için gerekli malzemeleri tedarik etmek ve onları kullanıma hazır tutmak, daha kısa zaman içerisinde Kinoalı Kısır hazırlamanıza yardımcı olabilir. Kinoalı Kısır Tarifi için Beyaz Kinoa tercih edilir. Bu nedenle Kinoalı Kısır yerine zaman zaman Beyaz Kinoalı Kısır ve Beyaz Kinoalı Kısır Tarifi gibi tanımlara da zaman zaman yer verdik. Şimdi sözü daha fazla uzatmadan Beyaz Kinoalı Kısır tarifine geçelim ve nasıl yapıldığına birlikte bakalım. 

Kinoalı Kısır Yapılışı ve Tarifi

Karışık Kinoalı Kısır Yapılışı

Kinoalı Kısır veya diğer adı ile Beyaz Kinoalı Kısır, temelde üç ana kısımdan oluşan bir tarifin uygulanması ile yapılır. İlk kısım, kısırın ana tabanını oluşturacak olan Beyaz Kinoanın hazırlanmasıdır. Daha sonra beyaz Kinoalı Kısır için ek malzemeler ve son olarak sos gelir. Şimdi bu üç ana kısmın nasıl hazırlanacağından ve Kinoalo Kısır’ı nasıl yapabileceğinizden söz etmeye başlayalım. 

Beyaz Kinoalı Kısır Tarifi ve adımlarına geçmeden önce, Beyaz Kinoa hakkında bilmeniz gereken birkaç önemli nokta var. Kısır, salata veya pilav yapımı için kullanacağınız Beyaz Kinoayı olabildiğince kuru, rutubetsiz ve mümkünse güneş almayan serin bir yerde saklamaya özen gösterin. Kinoalı Kısır yapmadan önce, Kinoayı alkali suda yarım saat beklettikten sonra suyun altında hafifçe ovalayarak yıkamanız gerekebilir. Kinoalı Kısır için Beyaz Kinoa tercih edebileceğiniz gibi aynı zamanda Siyah Kinoa da tercih edebilirsiniz. 

Kinoalı Kısır için ilk olarak tabanı hazırlamanız gerekir. Bunun için aşağıda sizler için sıraladığımız adımları atabilirsiniz. Beyaz Kinoalı Kısır Tarifi için genellikle bir paket Yayla Gurme Beyaz Kinoa (500Gr.) sizin için yeterli olacaktır. Çünkü tarif için 170Gr. Beyaz Kinoa yeterli olur. Tarife başlamadan önce, aşağıda da bahsettiğimiz kinoa pişirme / haşlama sürecinden söz edelim. 

Kinoalı Kısır için Beyaz Kinoayı pişirmeniz gerekir. Genellikle 1,5 – 2 Su Bardağı Beyaz Kinoayı pişirmek için aynı miktarda su, yeterli olacaktır. Ancak bu süreci, yıkama ve suda bekletme süreci ile karıştırmayın. Kinoayı 15 dakika pişirmeniz halinde kısır yapımı için uygun tabanı elde etmiş olacaksınız. Sonrasında malzemeleri sırayla bir kapta ekleyip karıştırarak Beyaz Kinoalı Kısır yapabilirsiniz. 

Beyaz Kinoalı Kısır Yapılışı: 

  • İlk Olarak Bir Çay Bardağı Zeytinyağını Bir Tavaya Her Yana Eşit Dağılacak Şekilde Dökün. 
  • Daha Sonra Doğanmış Soğanları Tavaya Atın ve Tahta Bir Kaşık İle Hafifçe Kavurun. Aşağıda Sıraladığımız Malzemeleri Ekledikten Sonra Tahta Kaşık İle Karıştırma İşlemini Yapmaya Devam Etmeyi Unutmayın. 
  • Soğan ve Zeytinyağı Karışımına Şimdi 2 Diş Sarımsak Ekleyin. 
  • Kısık Ateşteki Tavaya Zeytinyağı, Soğan ve Sarımsaktan Sonra Şimdi 1 Yemek Kaşığı Biber Salçasını Ekleyin. 
  • Biber Salçasından Sonra 2 Yemek Kaşığı Domates Salçasını Karışıma Ekleyin. 
  • Derin Bir Kaba Haşladığınız Beyaz Kinoayı Boşaltın. 
  • Üstüne Zeytinyağı, Soğan, Sarımsak ve Salçadan Oluşan Karışımı Ekleyin ve Daha Sonra Karıştırın. Kinoanın Kırmızı – Turuncuya Benzer Bir Renk Aldığını Kendiniz De Görebilirsiniz. 
  • Son Olarak Sırasıyla 2 Adet Doğranmış Salatalığı, Doğanmış Yarım Demet Fesleğeni ve 3 – 4 Dal Kadar Dereotunu Karışıma Ekleyin ve de Karıştırın. Kısırın Büyük Kısmı Şimdi Hazır. Sıra, Sos Kısmında. 

Kinoalı Kısır Sosu Yapılışı: 

  • Bir Kaba Yarım Limonun Suyunu Aktarın. 
  • Limon Suyuna Sırasıyla Yarım Çay Kaşığı Tuzu Ekleyin. 
  • Karışıma Bir Çay Kaşığı Sumak ve Bir Çay Kaşığı Kırmızı Pul Biberi Ekleyin. 
  • Hafifçe Karıştırdıktan Sonra Kinoalı Kısır Sosu Hazır Hale Gelecektir. Sosu, Kısırın Bulunduğu Derin Kabın Üstünde Hafifçe Gezdirin. Şimdiden Afiyet Olsun. 

Kinoalı Kısır İçin Gerekli Malzemeler

Kinoalı Kısır için gerekli malzemeler, aşağıda yer almaktadır. Beyaz Kinoalı Kısır ortalama 30 – 45 Dakika içinde hazırlanabilir. Bu hazırlama sürecinin büyük bir kısmını Beyaz Kinoalı Kısır için gerekli olan Beyaz Kinoanın pişirilmesi süreci kapsar. Servis edeceğiniz kişi sayısına göre, tarifteki malzemeleri oranlı olarak arttırarak daha fazla Kinoalı Kısır yapmanız mümkün. Bununla beraber, damak zevkinize veya sağlık durumunuza göre çeşitli malzemeleri çıkarmak veya eklemek isteyebilirsiniz. Günümüzde Kinoalı Kısır içine tıpkı klasik kısırda olduğu gibi marul, maydanoz, ayıklanmış siyah veya yeşil zeytin, çam fıstığı veya ceviz gibi çeşitli malzemeleri de eklemeniz mümkün. Kinoalı Kısır aynı zamanda sosu olmadan da servis edilebilir veya tüketilebilir. 

Kinoalı Kısır Tarifi İçin Gereken Malzemeler: 

Beyaz Kinoalı Kısır Tarifi

Beyaz Kinoalı Kısır İçin: 

  • 4 Su Bardağı Beyaz Kinoa 
  • 1 Çay Bardağı Zeytinyağı 
  • 2 Adet Soğan 
  • 2 Diş Sarımsak 
  • 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası 
  • 2 Yemek Kaşığı Domates Salçası 
  • 2 Adet Orta Büyüklükte Salatalık 
  • Yarım Demet Fesleğen 
  • 3 – 4 Dal Dereotu

Sos İçin: 

  • Yarım Limon Suyu 
  • Yarım Çay Kaşığı Tuz
  • 1 Çay Kaşığı Sumak 
  • 1 Çay Kaşığı Kırmızı Pul Biber

Kinoalı Kısır Nasıl Pişirilir – Haşlanır?

Kinoalı Kısır için pişirme prosedürü tam olarak şu şekildedir; 1,5 – 2 su bardağı kadar Beyaz Kinoa yine 1,5 – 2 Su bardağı kadar musluk suyu eklenerek 15 dakika pişirildiğinde kısır, pilav veya salatada kullanılabilecek hale gelir. Ancak bu pişirme sürecinden önce, Beyaz Kinoa paketini doğru yerde saklamayı ihmal etmeyin. Günümüzde seçkin marketlerden temin edebileceğiniz Yayla Gurme Beyaz Kinoa Paketi 500 Gr.’lık bir ağırlığa sahiptir. Bu da bir paketin yukarıda sizlerle paylaştığımız tarif için yeterli olduğu anlamına gelir. Bir su bardağı Beyaz Kinoa Tohumunun ortalama olarak 170 Gr.’lık bir ağırlığa sahip olduğunu da unutmayın. Şimdiden afiyet olsun. 

Kırmızı kinoayı daha önce duymuş muydunuz ? Kırmızı kinoanın besin değerlerini ve bitmeyen faydalarını öğrenmek için, Kırmızı kinoa nedir ? Faydaları nelerdir ? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.