Risotto Pirinç Nedir? Faydaları Nelerdir?

Risotto Pirinç Nedir? Faydaları Nelerdir?

Risotto pirinci veya Risotto pirinç, nişasta oranı yüksek olduğundan dolayı çeşitli tariflerde kullanımı tercih edilen özel bir pirinç türüdür. Nişasta oranı yüksek ve büyük olan bu pirinç türü aynı zamanda Arborio Pirinci olarak da bilinir. Büyük taneli ve nişasta oranı yüksek olduğu için, özle bir İtalyan Yemeği olan “Risotto” da ve özellikle pirinç ve pirinç ununun yoğun olarak kullanıldığı diğer yemek tariflerinde de kendisine yer bulmuştur. Sizler için bu özel pirinç türüne yakından baktık. Risotto pirinç nedir? Faydaları nelerdir? Rİsotto pirinci ile yapılan yemekler ve çok daha fazlası için içeriğimizi okumanız yeterli. 

Risotto pirinç başta olmak üzere, dünya üzerinde özellikle Asya’da tüketilen pek çok farklı pirinç türü bulunur. Bununla beraber, pirinç kabuklu olabilir ve genelde daha sağlıklı olduğu düşünülerek, Asya’da kabuğu ile birlikte tüketilir. Risotto Pirinci olarak bilinen Arborio pirinci ise, başlı başına farklı bir tür pirinçtir. Bu pirincin ilk göze çarpan özelliklerinin başında düşük yağ içermesine karşın yüksek nişasta oranıdır. Ayrıca Risotto pirinci, diğer pirinç türlerine nazaran kendi ağırlığının 3 – 4 katı kadar su çekebilir ki, bu oran diğer pirinç türlerinde 1,5 veya maksimum 2 kadardır. 

Risotto pirincinin de anavatanı Çin’dir. Avrupa Ülkeleri, pirinci Büyük İskender’in doğu tarafına yaptığı seferler sonucunda tanımış ve kendi mutfaklarına adapte etmişlerdir. Bugün, antik medeniyetlerden birisi olarak sayılan Çin Medeniyetinde yaklaşık 4000 yıldan bu yana pirinç üretimi yapıldığını biliyoruz. Bunda elbette, Çin’in elverişli yer şekilleri ve pek çok dere ve akarsuyun bulunduğu geniş ovaların payı son derece büyüktür. Pirinç de zaten, doğası gereği bu tip coğrafyalarda yetişen bir tahıldır ve kurak arazilerde asla yetişmez. Ülkemizde ise kabuklu pirinç / pirincin ham hali “çeltik” ismi ile bilinir. Dış yüzeyinde kavuzcuk ismi verilen bir yapı bulunur. Pirinç üretim aşamasında kavuzcuk kısımları kabuk yontma ve parlatma işlemlerine tabi tutulur. Pirinç kabukları, pirinç kepeği ismi ile de bilinir ve B vitamini açısından son derece zengindir. Pirinçlerin pek çok çeşidi vardır. Arboria da bunlardan biridir.

Risotto Pirinç Nedir?

Risotto pirinç, Arborio pirinç ismi ile de bilinir. Bu pirinç İtalya’da Arborio kentinde yetiştirilir. Nişasta oranı son derece yüksek bir pirinç çeşididir. Risotto pirinç taneleri orta büyüklüktedir. Bu pirinçler sıcak sıvılar ile karıştırıldıkları zaman kremamsı bir kıvam elde edilir. Bu doku ise risotto olarak isimlendirilir. Tüm bunlara ek olarak Risotto pirinci ile yapılan yemekler sıralamasında, İtalyan yemeği Risotto, ilk sırada gelmektedir. 

Risotto pirinç, yukarıda da söz ettiğimiz gibi, diğer pirinç türlerine göre sıvıyı daha iyi bir şekilde emme özelliğine sahiptir. Bu nedenle Arborio pirinci ile iyi kıvamlı Risotto yapmak mümkündür. Risotto, İtalyan mutfağında en sevilen ve meşhur olan yemek türlerinden biridir. Bu pilav türünün kremamsı bir yapısı olsa da lapa değildir. Risotto’nun kıvamını tutturmak son derece zordur. Arborio pirinci pişerken, yapısında bulunan nişasta açığa çıkar. Açığa çıkan nişasta, Risotto’ya ayrı bir tat ve lezzet katar. 

Risotto pirinç veya Risotto Pirinci olarak da bilinen Arborio pirinci, İtalya’da Po ovasında yetiştirilir. Bunun yanında Japonya’nın bazı bölgelerinde de bu pirinç yetiştirilmektedir. Arboria pirinci pişirildiğinde yapışkan ve ağdalı bir yapı alır. Bu özelliği nedeni ile çeşitli yemeklerde kıvam arttırıcı olarak da kullanılır. Arborio pirincin yağ oranı düşüktür ve suyu tutma oranı yüksektir. Bu nedenle özellikle ishal gibi rahatsızlıklarda bu pirinç önerilir. Bunun yanında bu özel pirinç türü, mide sorunları yaşayan kişilere de önerilen bir tahıldır.   

Risotto Pirincin Faydaları Nelerdir?

Risotto pirincin faydaları insanlar tarafından merak edilir. Bir İtalyan yemeği olan Risotto’da da kullanılan pirincin insan sağlığına pek çok faydası bulunur. Risotto pirinç antioksidan özelliği ile dikkat çeker. Yapısında %80 karbonhidrat, %7 protein, %2 yağ bulunur. Bunun yanında demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum bakımından da zengindir. Yapısında az miktarda B2 vitamini ile niasin de bulunur. Bunun yanında bir miktar da posa yer alır. Tüm bunlara ek olarak ebatlı bir pirinç türü olan Risotto pirinci pişirildiğinde açığa çıkardığı nişasta ile yemeklere bambaşka bir lezzet ve kıvam katar. 

Risotto pirinci içerisinde alerjen maddeler bulunmaz ve kolesterolü yükseltmez. 100 gram Arborio pirinç yaklaşık olarak 130 - 140 kaloridir. Pirincin dikkat çeken fiziksel özellikleri arasında, yuvarlak ve kısa olması da vardır. Özel pirinçte, taneler genellikle parlak ve de yarı şeffaf yapıdadır. Tombul bir görünümü vardır ve tanelerin ortasındaki beyaz leke, pirinci diğer türlerden ayıran karakteristik özellikler arasında yer alır.

Risotto pirinç kolay bir şekilde sindirilir. Besleyici olmasının yanı sıra vücuda enerji verme özelliği de bulunur. Çok fazla tüketildiği zaman kişilerin kilo almasına neden olabilir. Yüksek oranda potasyum içermesi nedeni ile kan akışının düzenlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle yüksek tansiyon ve böbrek hastaları da bu pirinci rahatlıkla tüketebilir. Arborio pirinci içerisinde Gluten bulunmaz. Bu nedenle Gluten intoleransı olan kişiler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Risotto pirinci yüksek nişasta oranına sahiptir. Bu nedenle spor yapan kişiler tarafından da tüketilen ekonomik vücut yakıtları arasında yer alır. Tüm bunlar göz önüne alınıp değerlendirildiğinde, Risotto pirincinin faydalarını birkaç ana madde altında özetlemek mümkündür;  

  • Risotto Pirinci Lezzetlidir

Risotto pirinci faydaları arasında ilk sırada yer alan bu lezzet ve tat öğesi, bu özel pirinç türünün özellikle İtalyan Mutfağında önemli bir yer almasını sağlamıştır. Bununla beraber, temelinde yüksek oranda nişastanın yer aldığı bu lezzet özelliği, aynı zamanda Risotto pirincinin farklı yemek tariflerinde de kendine yer bulmasına neden olmuştur. Risotto’dan farklı olarak pirinç ile yapılan çeşitli tatlılarda da bu pirinç türü, lezzet ve özel kıvamından dolayı tercih edilmektedir. Doğada lezzetli olmasının yanında aynı zamanda tatminkâr besin değeri ile bu pirinç türü dikkat çekmektedir.  

  • Risotto Pirinci Zengin Bir Potasyum ve Protein Kaynağıdır 

Risotto pirincinin faydaları arasında zengin içeriğinin payı son derece büyüktür. İlk olarak, 100 gramlık bir Risotto pirinci içerisinde yaklaşık olarak 2,5 gram kadar protein bulunur. Bununla beraber, 48 mg’lık potasyum içeriği ile bu özel pirinç türü dikkat çeker. Yine toplam ağırlığın % 15 kadarını demir minerali de oluşturmaktadır. Tüm bu özellikleri değerlendirildiğinde Risotto pirinç, lezzetli olduğu kadar besleyici olduğunu da bizlere göstermektedir.  

  • Risotto Pirinci Gluten İçermez  

Risotto pirinç, glüten içermez. Risotto pirincinin faydaları sıralamasında sonda olsa da bu özelliği, pirinci özellikle glüten duyarlılığı olanlar veya besin intöleransına sahip kişiler için lezzetli ve sağlıklı bir alternatif haline getirmektedir. Lezzetli, glüten içermeyen ve bu sayede aynı zamanda mideyi ve ince bağırsağı daha az yoran Risotto pirinci, yüksek kalori ve protein değeri ile de spor ile ilgilenenleri kendisine çekmektedir.  

Risotto Pirinç İle Yapılan Yemekler Nelerdir?

Risotto pirinç yemekleri genellikle insanlar tarafından merak edilir. Arborio pirinci en fazla risotto yapımında kullanılır. Türk mutfağında çok bilinen ve kullanılan bir pirinç türü değildir. Risottonun ağdalı bir görünümü vardır. Bunun yanında pişirilmesi de son derece zor bir yemektir.

Risotto pirinç yemekleri konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli noktaların başında, kıvamı tutturmak bulunur. Bu pirinç, yoğun nişasta içerir ve son derece özeldir. Risotto pişirilirken dikkat edilecek püf noktalardan biri yapısındaki nişastayı iyice çıkarabilmek için pirincin yağa bulanmasıdır. Önce tereyağında küp doğranan soğanlar kavrulur. Ardından Arborio pirinci eklenir. Bu pirinçlerin pişirilmeden önce suda beklemesine gerek yoktur. Pirinçler bir müddet soğan ile kavrulur. Saydamlaşma görülmeye başlandığında et suyu ya da şarap az az eklenir. Bu işlem esnasında pirinçlerin sürekli karıştırılması gerekir. Yarım saat süren kavurma ve pişirme işlemlerinin ardından pirinçler suyunu çekerek kremamsı bir görünüm elde edilir. Ardından pirinçlere Parmesan peyniri ve fesleğen eklenerek servis edilir. Risotto, İtalyanların ünlü yemeklerinden biridir.

Arborio pirinci normal pilav olarak da pişirilebilir. Bu pirinç çok çabuk yumuşama özelliğine sahiptir. Bu nedenle 15-20 dakika pişirilmesi yeterli olacaktır. Nişasta oranı yüksek olması sebebi ile sütlaç gibi tatlılarda da rahatlıkla kullanılabilir. Kıvam verme özelliği nedeni ile kek, kurabiye, puding, veya “Paella” gibi farklı yemeklerde ve tatlılarda da kullanılabilir. Sütlacın Batı Mutfağındaki karşılığı olan “rice pudding” yani “pirinç pudingi” yapımı için genellikle Risotto pirinç tercih edilir. Bununla birlikte, Risotto pirinci unu, özellikle muhallebi veya kremalarda kullanmak için idealdir. Tıpkı Risotto’da olduğu gibi deniz ürünlerinin yoğun olarak kullanıldığı bir pilav türü olarak tanımlayabileceğimiz “Paella” yapımı için ve diğer Risotto pirinci yemekleri için de yine bu özel pirinç türü tercih edilir. Yine “Mantarlı – Tavuklu Risotto” gibi tariflerde de kendisine yer bulan pirinç ile “karamelize edilmiş şeftalili pirinç pudingi” gibi çeşitli tatlılar da yapılabilmektedir. 

Risotto Pirinç Besin Değerleri

Risotto pirincin 100 gramında 130 kalori bulunur. Pirinç içerisinde bulunan toplam yağ oranı 0,2 gram kadardır. Bu pirinç A, B ve D grubu vitaminleri bakımından da son derece zengindir. Bunun yanında demir, kalsiyum, magnezyum mineralleri de Risotto pirincin yapısında bulunur. Lezzetine ek olarak zengin vitamin ve mineral içeriği, bu pirinç türünü benzersiz kılmaya yetmektedir. 100 Gr. Risotto pirinç ile ilgili diğer öne çıkan besin değerlerini şu şekilde sıralamamız mümkündür: 

  • 100 Gr. Risotto Pirinçte; 
  • 130 Kalori 
  • 3,2 Gr. Doymamış Yağ 
  • 0 Mg. Kolesterol
  • 48 mg. Potasyum 
  • 53 Gr. Karbonhidrat 
  • 2.2 Gr. Protein 
  • 14 Mg. Demir 

Bulunmaktadır. Risotto pirincin besin değerlerini incelediğimizde, lezzetine karşılık bu özel pirinç türünün son derece besleyici ve sağlığa faydalı olduğunu söylemek mümkündür. Yine Risotto pirinci besin değerleri incelendiğinde, glütene rastlanmaz. Bu da bu pirinç türü veya pirinç ile yapılan yemek ve tatlıların midenizi ve özellikle de ince bağırsağınızı daha az yorması anlamına gelir. Pirinç,  günümüzde beslenme uzmanları ve doktorlar tarafından en zor hazmedilen tahıllardan birisi olarak anılmasına karşın Risotto Pirinci, kolay hazmedilebilen hafif içeriği ile dikkat çekmektedir.  

Risotto Pirinç Fiyatları

Risotto pirinci fiyatları, sağlıklı ve lezzetli bir pirinç alternatifi olmasına karşın bütçenizi yormaz. Bu lezzetli pirincin yarım kiloluk fiyatı yaklaşık olarak 20 – 21 TL’lik bir fiyat etiketine sahiptir. Tüm bunlara ek olarak, düşük yağ ve yüksek potasyum değerlerine sahip olan bu özel pirinç türü için, Yayla Gurme Risotto Pirinç Ürününü Tercih edebilirsiniz. 500 Gram Yayla Gurme Risotto Pirinç, 20,45 TL’lilk fiyat etiketi ile pek çok marketten temin edilebilir. Sizler de bu sağlıklı ve hafif pirinç ile mutfağınızda Risotto pirinç yemekleri için yer açabilir ve daha sağlıklı öğünler elde edebilirsiniz. 

Risotto pirinç fiyatları da merak edilen konulardan biridir. Risotto pirinç dünyada en fazla tüketilen pirinç çeşitlerinden biridir. Ekonomik olması ve besin değerlerinin yüksek olması nedeni ile tercih edilir. Arborio pirinci fiyat yüksekliği ve Türk damak tadına uymaması nedeni ile pek fazla tüketilmez. Türkiye’de Arborio pirinci yetiştiriciliği yapılmaz. Bu nedenle bu pirinç türü dışarıdan ithal olarak alınan bir pirinçtir.

Kırmızı Kinoa hakkında detaylı bilgiye sahip olabileceğiniz Kırmızı Kinoa Nedir? Başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.