Beyaz Chia tohumu, son günlerde en çok bahsi geçen popüler bitki tohumlarından birisidir. Anavatanı Güney Amerika ve Meksika olarak bilinen tohumun en öne çıkan özelliklerinden birisi de özellikle Omega3 yağ asitleri açısından zengin oluşudur. Tohum, yaygın olarak Meksika’da üretilmektedir ve bu ülkeden ithal edilerek ülkemizde kullanılmaktadır. Bu tohum, nanegiller familyasındandır. Çiğ olarak görünümü özellikle ham susama çok benzemektir. Ancak Beyaz Chia Tohumu, bir susam tanesinden biraz daha büyük bir tohum olarak karşımıza çıkmaktadır. Kahverengi siyah ve beyaz renkleri de mevcuttur. Yetiştiği coğrafyanın iklim şartları göz önüne alınarak bu tohumların bazılarının daha etkili olduğu kabul edilir. Bununla birlikte, geçmişi sanılandan çok daha eski tarihlere dayanan Beyaz Chia Tohumu, yüksek Omega3 içeriğine ek olarak aynı zamanda yüksek lif ve protein içeriği ile de dikkat çekmektedir. Sizler için; Beyaz Chia Tohumu nedir? Faydaları nelerdir? Vücutta ne gibi etkilere sahiptir? Gibi pek çok sorunun cevabını vermeye çalışacağız.
Beyaz Ciha Tohumu, son yıllarda popüler olmasına karşın, eski medeniyetler tarafından da tanınıyor ve yetiştirilmesi özellikle talep gördüğü için yaygın olan bir tohumdur. Bundan çok uzun yıllar önce Meksika ve Güney Amerika’da, Mayalar ve Aztekler tarafında bu bitkiyi bilinmekte ve kullanmaktaydı. Eski medeniyetler, bu bitkiyi enerji amaçlı kullanmışlardı. Özellikle spor yapmadan önce, sporcular bu bitki tohumunu sıklıkla kullanmaktaydı. Beyaz Chia Tohumunun faydaları ve vücuda olan pozitif etkileri, eski medeniyetler tarafından biliniyordu. Bu nedenle geçmişte, yaygın olarak yetiştirilmiş ve de kullanılmıştır.
Beyaz Ciha Tohumu, nispeten çok baskın bir lezzet ve aromaya sahip değildir. Bu özelliği, Beyaz Chia Tohumu ile özellikle puding veya muhallebi türü tatlıların sıklıkla yapılmasını sağlamaktadır. Baskın bir tuzlu veya ekşi tada sahip olmadığı ve katıldığı içeriğe nispeten gevreklik kazandırdığından dolayı, Beyaz Chia Tohumu, özellikle çeşitli tatlı ve puding yapımında yaygın olarak kullanılan malzemelerin başında gelmektedir. Aynı durum, Siyah Ciha Tohumu için de elbette geçerlidir.
Beyaz Chia Tohumu faydaları oldukça fazladır. Önemli bir besin kaynağıdır. Bu tohum yetiştiği yere göre protein kalitesi bakımından farklılıklar gösterir. Bu tohumun posa miktarı yüksektir. Tohum doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Tohumun lif içeriği yüksektir. Beyaz Chia, yoğun oranda protein içerir ve protein son derece kalitesi yüksektir. Bitkisel protein kaynağı olmasından dolayı ve omega-3 kaynağı olmasından dolayı vejetaryenler ve deniz mahsullerine alerjisi olanlar için uygun bir seçenektir. Genç ve dinamik kalarak, sağlıklı uzun bir ömür arzu eden herkesin tüketmesi gereken bir yiyecektir.
Beyaz Chia Tohumu yakından incelendiğinde bu üründe özellikle lif, bitkisel protein, Omega3, antioksidan, demir ve kalsiyum açısından zengin olduğu rahatlıkla görülebilir. Peki, bu tam olarak ne anlama gelir? Beyaz Chia, sahip olduğu bu yüksek besin değeri ve özellikleri ile çocuklar ve gelişme çağındaki çocuklar için muhteşem bir bedindir. Bildiğiniz gibi, özellikle çocuklar balık yemekten hoşlanmazlar. Buna karşın balık ve özellikle balık yağı, Omega3 seviyesi son derece yüksek besinlerin arasında gelmektedir. Beyaz Chia, işte tam bu noktada tatlı yapılarak çocuk ve gençlere sunulabilecek besinlerin başında gelmektedir. Çocuk, genç ve özellikle deniz ürünlerine karşı alerjisi bulunanlara ek olarak aynı zamanda diyet ve rejim yapanlar için de son derece ideal olan Beyaz Chia Tohumu aynı zamanda Kalsiyum, Lif, Omega3, protein açısından zengin bir besindir ve idealdir.
Beyaz Chia Tohumu, aynı zamanda kullanım alanı siyah çeşidine nazaran çok daha fazla olan bir tohumdur. Bu faydalı tohum, nanegiller familyasına mensup olduğu için aynı zamanda çeşitli serinletici içecekler için de rahatlıkla tercih edilip kullanılabilecek özel tohumların başında da gelmektedir.
Beyaz Chia Tohumu, düzenli olarak kullanıldığında kalp krizi, obezite, diyabet ve benzeri kilo kaynaklı çeşitli sağlık sorunlarını da önleme özelliğine sahiptir. Yüksek lif oranına sahip olan tohumun, aynı zamanda enerji sağlaması, özellikle diyet ve rejim yapanların ilgisi ile karşılanmaktadır. Gerçekten de 28 gramlık tohumun neredeyse yarısını karbonhidrat oluştururken, hatırı sayılır bir kısmını ise lif oluşturur. Beyaz Chia, aynı zamanda bağırsak sağlığı için son derece iyidir. Tohum, suyu emer ve nispeten bağırsağın daha zor sindirimi söz konusudur. Zor sindirim, yüksek lif yapısı ile birleştiğinde, Beyaz Chia’nın bağırsak sağlığı için ideal hale gelmesini sağlamaktadır.
Beyaz Chia Tohumu, özellikle çeşitli tatlılar ve meyve sularında rahatlıkla kullanılabilir. Bu tohum, su ile birleştiğinde bir tür jelimsi tabaka meydana getirir. Bu etki, meyve suyu veya puding gibi tatlıların nispeten kıvamlı olmasını sağlar. Lif ise özellikle endüstriyel tatlılar içerisinde yaygın olarak bulunmaz ve bu nedenle de sağlık açısından son derece iyi görülmez. Beyaz Chia ise, tatlılarda da rahatlıkla kullanılabilecek sağlıklı ve lif oranı yüksek bir malzeme olarak dikkat çeker. Beyaz Chia Puding yapacaksanız, çiğ veya kavrulmuş çeşitli kuruyemişleri veya kavrulmuş Hindistan cevizini de Chia Tohumu ile beraber kullanabilirsiniz.
Tüm faydaları değerlendirildiğinde, Beyaz Chia Tohumu faydalarını belli başlıklar altında toplayabiliriz:
Beyaz Chia Tohumu, lif ve özellikle de Omega3 açısından son derece zengindir. Tüm bunlara ek olarak kalsiyumdan bakıra, bitki bazlı proteinden manganeze kadar içerdiği önemli vitamin ve mineraller ile de dikkat çekmektedir. Sizler için, “Beyaz Chia Tohumu Besin Değerleri” başlığı altında da vurgu yaptığımız üzere, günlük ne kadar Beyaz Chia tüketmeniz gerektiğinden ve etkilerinden söz ettik.
Beyaz Chia Tohumu, benzer zengin içeriklere sahip tohum ve tahılların aksine özellikle meyve suyu, çeşitli kahve, çörek ve kurabiyelerde rahatlıkla kullanılabilir. İçeriğinde faydalı mineraller bulunan çoğu tahıl veya bakliyat, tatlı veya çöreklerde nadiren kullanılabilir. Buna karşın Beyaz Chia Tohumu, tatsız olduğu için tatlı veya içeceklerde de rahatlıkla kullanılabilir. Bu açıdan Beyaz Chia Tohumu, susama çok benzer ve susamın kullanıldığı salata veya yemeklerde de kullanılabilir. Özetle, bu tohumun kullanım alanı son derece geniştir.
Beyaz Chia, Omega3 açısından çok zengindir. Bu da onu, özellikle diyet ve rejim yapanlar için ideal hale getirir. Lif oranı yüksektir ve sizi kalp – damar rahatsızlıklarından korur. Tüm bu özelliklerine ek olarak, özellikle deniz ürünlerine alerjisi bulunan kişiler tarafından Omega3 kaynağı olarak görülüp kullanılabilen Beyaz Chia Tohumu, besleyici değeri yüksek bir besindir ve bu özelliği ile dikkat çeker.
Beyaz Chia Tohumunun içerdiği lif ve ve protein dolayısıyla tok tutma özelliğine sahiptir. İçerdiği posa nedeniyle çok uzun çiğneme gerektirir. Bu da yemek yeme zamanını uzatır. Bu durumda besin yavaş sindirilir. Midenin boşalması yavaşlayarak erken doygunluk hissi sağlar. Daha uzun süre tokluk hissi verir. Kilo vermek isteyen bireyler bir yemek kaşığı kadar tükettiğinde uzun süre tokluk hissi verir. Sık yeme alışkanlığını azaltır. Bu sebeple zayıflamak isteyen insanlar tarafından oldukça sık kullanılır. Yalnız zayıflamak için chia tohumunun tek başına tüketmek yeterli değildir. Bunun yanı sıra yeme içmeye dikkat etmek, aynı zamanda eksersizleri düzenli yapmak gerekir. Ayrıca içerdiği liflerden dolayı antioksidan özelliği vardır. Vücutta bulunan zararlı kalıntıların atılmasına yardımcı olur. Kalp damar hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu olduğu düşünülür.
Beyaz Chia Tohumu, zayıflatmanın da ötesinde özellikle bağırsak ile ilgili bir rahatsızlık olan “divertikülit” tedavisi için de sıklıkla tavsiye edilen gıdaların başında gelmektedir. Divertikülit, özellikle az miktarda lif tüketilmesinden dolayı, Batı Ülkelerinde sıklıkla karşılaşılan sorunların başında gelmektedir. Genellikle endüstriyel gıdaların içerisinde lif bulunmaz. Lif bulunmuyor oluşu, bağırsak içerisinde iltihap birikmesini sağlarken, bağırsağın daha az çalışmasına neden olur ve sorun meydana getirir.
Beyaz Chia Tohumu ve siyah olanın arasında pek çok açıdan ciddi farklılıklar bulunmaz. Chia tohumları beyaz ve siyah şekilde bulunur. Beyaz chia tohumu nanegiller familyasına ait bir tohumdur. Beyaz çiçeklilerden beyaz chia tohumu ortaya çıkar. Mor çiçekli bitkilerden de siyah chia tohumları elde edilir. Beyaz chia tohumları nadir bulunduğundan ve siyah tohumlar daha çok yaygın olduğundan, beyaz tohumların daha faydalı olduğu kabul edilir. Bu tohumlar küçük oval bir şekle sahiptir. Susam tohumundan biraz daha büyüktür. Yalnız bu tohumlar sıvıyla temas ettikleri zaman yaklaşık ağırlıklarının 12 katını emerler. Tohumlar sıvıyı emdikten sonra şişer ve etrafında jelimsi bir tabaka oluşur. Bu jel tabaka birçok gıda sektöründe de kullanılır.
Beyaz Chia ve Siyah Chia Tohumu arasındaki en belirgin farklardan birisi de, renk farkıdır. Yukarıda da söz ettiğimiz gibi, iki tür tohum arasında besin değeri ve diğer özellikler bakımından ciddi farklılıklar bulunmaz. Siyah Chia, özellikle süt ağırlıklı tatlılarda bir tür kontrast renk elde etmek için tercih edilir. Aynı şekilde, Beyaz Chia ise, kakaolu çeşitli tatlı türlerinde benzer bir etki meydana getirmek için kullanılan malzemeler arasında gelmektedir.
Beyaz Chia Tohumu yemekleri çeşitli özelliktedir. Chia tohumunun çok belirgin bir tadı yoktur. Temelde bu tohum, ceviz tadını andıran bir tada sahiptir. Bu sebeple çok geniş bir yelpazede kullanılabilir. Tatlılarda, tuzlularda, kahvaltı ve salatalarda rahatça tercih edilebilir. Süte, yoğurda eklenebilir, kekler de kurabiyeler de kullanılabilir. Yulaf ve sütle karıştırılarak çok güzel bir kahvaltı elde edilebilir. Yoğurtla karıştırılarak ve çeşitli meyvelerle süslenerek hem çocukların hem de yetişkinlerin çok seveceği bir ara öğün oluşturulabilir. Tek başına, kaşık kaşık yenmesi biraz zordur. Yardımcı gıdalar ile tüketilmesinde fayda vardır. Süt yoğurtun içerisine ya da tüketilecek ürün içerisine konulduğu zaman 15-20 dakika kadar beklemek gerekir. Bu aşamada Chia tohumları şişip büyüyecektir ve etrafında jelimsi bir tabaka oluşacaktır. Bu da sindirimi daha kolay hale getirir. Glütensiz olduğu için çölyak hastaları rahatlıkla tüketebilir. Günlük önerilen tüketim miktarı bir ya da iki kaşık şeklindedir. Sadece suyun içinde bekleterek de tüketimi sağlanabilir Ayrıca kefirin içerisine konulduğu zaman da faydası daha da artacaktır.
Beyaz Chia’nın en sık ve yaygın kullanıldığı besinler arasında puding ve çeşitli tatlılar gelir. Yüksek lif oranı, sağlıklı tatlılar için Beyaz Chia’yı benzersiz bir malzeme haline getirmektedir. Tüm bunlara ek olarak Beyaz Chia’nın su ile temas ettiğinde bir tür jel meydana getirmesi, tatlılar için kıvam demektir ve bu özellikleri, tohumun özellikle tatlılarda kullanılmasını mümkün kılar.
Besin değeri oldukça yüksek bir tohumdur. İçerisinde birçok protein, kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi temel besinler içerir. Omega 3 yönünden çok zengin olan bitki düzenli bir şekilde tüketildiği zaman çok faydalı olacaktır. Haftada en az 2 defa balık tüketilemiyorsa eğer Omega 3 vitaminini vücut karşılayamıyor demektir. Bu konuda beyaz chia tohumunu tüketmek faydalıdır. Bir çorba kaşığı chia tohumu yaklaşık 5 gram lif içerir. Yüksek seviyelerde omega-3 yağ asitleri oldukça faydalılardır. Kolesterolü dengeler, kalp krizi riskini azaltır. Parkinson gibi hastalıklarda yardımcı bir faktördür. İçerisinde bulunan antioksidanlar strese karşı vücudu savunur. Bu savunma yaşlanmaya engel olur ve beyni korur. Çünkü stres, alzheimer ve parkinson gibi hastalıklara neden olan bir faktördür.
Beyaz Chia, içerik açısından son derece zengindir. İçerisinde bulunan kalsiyum, magnezyum, fosfor ve manganez kemik sağlığını geliştiren önemli besinlerdir. Düzenli tüketilmesi halinde oluşabilecek kemik sorunlarının giderilmesine yardımcı olur. Omega-3 yağ asitlerinin bitki bazlı tüketildiğinde vücuttaki iltihaplar ile savaştığı kanıtlanmıştır. Vücudun iltihaplarının azaltılması, hastalıkların önlenmesinde en temel faktördür. İçerisinde bulunan çözünmeyen lifler besin emilimini arttırarak şişkinliğin önlenmesine yardımcı olur. Beyaz chia tohumu Omega 3 yağ asitleri sayesinde cilt sağlığını korur. Cildin su kaybını azaltır. Ciltte oluşabilecek kızarıklıkları azaltır ve kuru ciltleri canlandırır. Düzenli tüketildiği zaman faydası görülür. 100 gram Beyaz Chia, besin değerleri açısından son derece zengin bir tablo çizer.
100 Gram Beyaz Chia Tohumu İçinde;
370 Kalori
24,5 Gr. Doymamış Yağ
40 Gr. Karbonhidrat
35 Gr. Lif
23 Gr. Bitkisel Protein
0 Gr Şeker
Bulunmaktadır. Tüm bunlara ek olarak şayet her gün 28 Gr. Beyaz Chia Tohumu tüketmeniz, günlük potasyum ihtiyacınızın %18’ini, günlük manganez ihtiyacınızın %27’sini ve bakır ihtiyacınızın %30’unu karşılamaktadır. Belki de bu yüzden özellikle ABD’deki sağlık otoriteleri, 50 yaş altındaki kadın ve erkeklere günlük belli oranda Beyaz Chia tüketmelerini önermektedir.
Beyaz Ciha Tohumu Fiyatları, bu ürünün ülkemizde yetişmiyor olmasından dolayı çeşitli nedenlerle değişebilir. Gerçi son yıllarda, aralarında “Pekan Cevizi” olarak da bilinen çeşitli ithal ürünlerin yetiştirilebiliyor oluşu, fiyatları ciddi anlamda etkilemektedir. Beyaz Chia, yüksek besin değeri ve faydalarına karşın makul denebilecek bir fiyatla karşımıza çıkar. Günümüzde 500 gr. Yayla Gurme Beyaz Chia Tohunu 39,95 TL gibi bütçe dostu bir fiyattan alıcı bulmaktadır. Eğer siz de sağlığı mutfaklarınıza taşmak ister ve daha sağlıklı tatlı ve hamur işleri yapmak isterseniz, Yayla Gurme Beyaz Chia Tohumu sizler için harika bir besindir.
Beyaz chia tohumu fiyatları gayet makuldür. Beyaz chia bitkisinin anavatanı Güney Amerika ve Meksika olarak bilinir. Dolayısı ile ülkemize ithal edilir. Türkiye'de de çok nadir de olsa yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu ürünü birçok internet sitesinde, yakınlardaki zincir marketlerde de bulmak mümkündür. 100 gramlık, 150-250 gramlık paketlerde ve daha fazla seçeneklerle satışa sunulur. Herhangi bir aktara gidip istenildiği kadar da temin edilebilir. Beyaz chia tohumu herhangi bir kuruyemişle ortalama olarak aynı fiyata gelir. Şimdilik fiyatı uygundur. Yalnız artan talepler doğrultusunda fiyatlarında yükseleceği öngörülür.
Bakliyatlarınızı sağlıklı ve modern bir şekilde saklayabileceğiniz mutfak bakliyat dolaplarını anlattığımız bakliyat dolabı nedir? blog yazımıza mutlaka göz atınız.