Mutfak Bakliyat Dolabı Nedir? Kullanışlı Bakliyat Dolabı Modelleri

Mutfak Bakliyat Dolabı Nedir? Kullanışlı Bakliyat Dolabı Modelleri

Bakliyatlar, taneli oldukları için özel bir tür saklama şekline genellikle ihtiyaç duyarlar. Bu durum, bakliyat dolabı gibi çeşitli ürünlerin, mutfaklarda sıklıkla kullanılmasında etkili olmaktadır. Peki, bir bakliyat dolabı nedir? Mutfak bakliyat dolabı nedir ve özellikleri nelerdir? En kullanışlı mutfak bakliyat dolabı modelleri nelerdir? Özellikle ev hanımlarının mutfak eşyası seçerken kendi kendine sordukları bu soruların cevaplarını birlikte vermeye çalışalım.  

Bakliyat Dolabı Nedir?

Bakliyat dolabı, özellikle kapalı büyük kavanoz ve benzeri kaplarda muhafaza edilen bakliyatları birlikte mutfakta saklamanıza yarayan bir tür mutfak mobilyasıdır. Sahip olduğu özellikler sayesinde bakliyat dolabı, farklı kavanoz veya kaplarda bulunan bakliyat türlerine kolayca erişmenizi sağlarken aynı zamanda onların nem, hava değişimi, güneş ışığı ve benzeri olumsuz koşullardan etkilenmesini engeller. Bu nedenle de özellikle günümüzde ev ekonomisi için önemli bir tür mobilyadır. Eğer bakliyat türleri ile aranız iyi ise ve evde sık sık yemek yapan biriyseniz, bakliyat dolabı sizlere kullanışlı özellikleri ile yardımcı olabilir. Peki, özellikle bakliyatlar için neden özel bir dolaba ihtiyaç duyulur? 

Bakliyat, kuru kalması gereken gıdaların başında gelir ve bu nedenle de sık sık “kuru bakliyat” olarak anılırlar. Kuru bakliyat, bu özelliğine ek olarak aynı zamanda koku çekmemesi için diğer bakliyat türlerinden de ayrı tutulmalıdır. Özellikle Türk Mutfağında kuru bakliyat ile yapılan yemeklerin çok sayıda olması, bakliyat dolabı mobilyasını mutfağın olmazsa olmaz eşyalarından birisi haline getirmiştir. 

Kuru bakliyat, buzdolabında veya derin dondurucuda saklamak için uygun olmayabilir. Ürünlerin tazeliklerini koruyarak uzun süre muhafaza edilip saklanabilmeleri için, kuru ve nemden uzak alanlarda saklanmaları gerekir. Genellikle bu iş için, büyük kapaklı kullanımı kolay ve pratik olan cam kavanozlar tercih edilir; ancak kullanım beraberinde bir başka sorunu getirir. Kısıtlı bir alana sahip mutfaklarda, farklı türden bakliyatları saklamak sorun haline gelir. İşte tam da bu durumda kuru bakliyat dolabı son derece kullanışlıdır. Kısaca, neden mutfak bakliyat dolabı sorusuna aşağıdaki maddeler halinde cevap vermek mümkündür. Mutfak bakliyat dolabı, 

  • Ürünlerin Nemden Etkilenmesini Engeller, 
  • Kuru Bakliyat Türlerinin Güneş Işığı Almasını Önler, 
  • Cam Kavanozların Mutfaklarda Meydana Getirebilecekleri Küçük Kazaları Önler,  
  • Farklı Türden Bakliyat Türlerini Aynı Alanda Saklamanıza Yardımcı Olur, 
  • Kuru Bakliyatın Koku Çekmesi veya Birbirlerine Karışmasını Engeller.  

Yukarıda saydığımız nedenler, günümüzde kuru bakliyat dolabı modellerinin mutfaklarda yaygın olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Raflar ve mutfak tezgâhı üzerindeki cam kavanozlar da kuru bakliyat saklamak için ideal olabilir; ancak özellikle küçük mutfaklarda bu kullanım çeşitli kazalara yol açabilir ve bu nedenle raf yerine, mutfak bakliyat dolabı tercih edilir. 

Bakliyat Dolabı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mutfak bakliyat dolabı veya bakliyat dolabı olarak da bilinen dolapları alırken dikkat edeceğiniz noktalar, sağlıklı bir beslenme düzeni ve rejimi için gerekli olan bakliyatları daha uzun süre saklamanızı sağlayabilir. Bakliyat dolapları bu nedenle, özellikle nemli mutfaklar için son derece önemli bir elementtir. Günümüzde, bakliyat saklama ihtiyacını gideren, farklı özelliklere sahip pek çok farklı mutfak bakliyat dolabı çeşidi bulunmaktadır. Genellikle bu modeller; raflı, çekmeceli veya kapaklı olabilirler. Tüm bu bakliyat dolabı modelleri içinden seçim yaparken, çeşitli özellikleri değerlendirmelisiniz. Peki, bir mutfak bakliyat dolabı seçerken nelere dikkat edilmeli? Aşağıda sizler için, mutfak bakliyat dolabı seçerken dikkat etmeniz gerekenlere kısaca değindik. 

  • Estetik Bir Dolap Seçin: Ev hanımları için mutfak mobilyası önemli bir ayrıntıdır. Bu nedenle siz de kuru bakliyat saklamak için bir mutfak bakliyat dolabı seçecekseniz, özellikle estetik değerlerinize uygun modelleri tercih etmeyi deneyebilirsiniz. Renk, tasarım ve kapak türü, mutfağınızın boyutları ile doğru orantılı olmalıdır. Bununla birlikte, mutfak bakliyat dolabı aynı zamanda –özellikle bir ev hanımı için- mutfak eşyalarının renk ve tasarımları ile bütünlük sağlamalıdır. Mutfak bakliyat dolabı seçerken modellerin özellikle estetik zevkinize uygun olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Kapaklı Yerine Çekmeceli Modelleri Tercih Edin: Kapaklı bakliyat dolabı modelleri, özellikle boyutları nedeniyle tercih edilirler. Ancak bu tip bakliyat dolabı modelleri, ciddi bir dezavantaja sahiptirler; kapağın bakliyat çeşitleri için sürekli açılıp kapanması, ürün içeriklerinin –özellikle de bir tür kapaklı cam kavanozda saklanmıyorlarsa- hava ve neme maruz kalması demektir. Üstelik büyük kapaklı bakliyat dolapları, farklı türden bakliyat çeşitlerine ulaşmanızı da zorlaştırırlar. Bu da mutfakta daha çok eğilip kalkmanız anlamına gelir ve genellikle sizleri yorarlar. Mutfak alanından tasarruf etmek, daha az hareket etmek ve bakliyat türlerinin hava almasını engellemek için çekmeceli veya sürgülü bakliyat dolabı modelleri sizler için daha uygun olabilir.  
  • Birden Fazla Raf, Bakliyat Saklama Süresini Uzatabilir: Kapaklı veya çekmeceli mutfak bakliyat dolabı modelleri içinde en kullanışlı olan modellerin başında, birden fazla tek rafa sahip, çok katlı – çekmeceli veya sürgülü bakliyat rafı modelleri gelir. Bu modeller, geniş ağızlı cam kavanozlarda saklanan farklı bakliyat türlerine rahatlıkla ulaşmanızı sağlarlar. Bu önemli faydasına ek olarak, yerden tasarruf etmenizi sağlayan çekmeceli raflı bakliyat dolabı modelleri, sizleri daha az yorarlar ve dilediğiniz bakliyat türüne kısa zamanda kolayca ulaşmanızı sağlarlar. Raflar aynı zamanda saklanan tüm bakliyatların hava almasını engelleyecekleri için de, daha uzun bir saklama süresi sunabilirler. Kapaklı veya sürgülü; hava temasını sınırlandırmak için özellikle birden fazla rafa – kata sahip bakliyat dolabı modellerini tercih etmeye özen gösterin. 
  • Sağlam Ahşap Malzemeden Üretilmiş Modelleri Tercih Edin: Günümüzde özellikle mutfak eşyası üretimi için sunta ve benzeri malzemeler tercih edilir. Gerek raf malzemesi gerekse mutfak bakliyat dolabı kapakları için kullanılan ahşap malzemenin özellikle ceviz ağacı gibi sağlam malzemeler olduğuna dikkat edin. Buna ek olarak metal de bakliyat dolaplarının dışı için sağlam olduğu kadar estetik bir tercihtir. Tercih edeceğiniz bakliyat dolabı modeli için kaliteli malzeme (tercihen ceviz ağacı) ve metal kullanılmış olmasına dikkat etmelisiniz.  
  • Büyük Mutfak Bakliyat Dolabı, Daha Fazla Bakliyat: Eğer büyük bir mutfak alanınız varsa, büyük ve geniş bir mutfak bakliyat dolabı sizlere ev ekonomisi için iyi bir depolama alanı sunar. Yazımızın başında mutfak bakliyat dolabı modellerinin sunduğu önemli faydalardan söz etmiştik. Nem, hava koşulları, koku ve diğer pek çok dış etmeni, kuru bakliyat türlerinden uzak tutmalısınız. Bunun için eğer imkânınız varsa, büyük mutfak bakliyat dolabı modelleri tercih edin. Böylece, sıkça kullandığınız bakliyat türlerini daha uzun süre depolayabilir, marketlerin indirimlerinden faydalanarak yıl içinde kuru bakliyat türlerini daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.  

Kullanışlı Kuru Bakliyat Dolabı Modelleri Nelerdir?

Günümüzde spesifik olarak kuru bakliyat dolabı veya mutfak bakliyat dolabı gibi mutfak eşyaları genellikle “mutfak dolabı” başlığı altında tüketiciye sunulur. Bu nedenle özellikle bakliyat saklamak için tercih edeceğiniz dolapta, çeşitli tasarım özelliklerine elinizden geldiği kadar dikkat etmelisiniz. Sizler için mutfak bakliyat dolabı modellerine aşağıda yer verdik. Modeller içinden, ihtiyacınıza ve mutfak alanınıza uygun dolabı tercih edebilirsiniz. 

Kapaklı: Kapaklı mutfak dolapları, özellikle mutfak gereçleri saklamak için iyidir. Bu dolapları dilerseniz aynı zamanda kuru bakliyat saklamak için de kullanabilirsiniz. Ancak kapaklı bakliyat dolabı, kuru bakliyat çeşitlerine ulaşmanızı zorlaştırabilir. Özellikle bel hizasından aşağıda bulu an bakliyat kavanoz veya kaplarına ulaşmak için gün içinde mutfakta pek çok kez eğilip kalkmanız gerekebilir. Bu durum, kapaklı bakliyat dolabı modelleri için bir tür dezavantajdır. Aynı zamanda dolap, ulaşmak istediğiniz bakliyata ek olarak diğer kuru bakliyatların da hava ve güneş ışığı ile temas etmesi anlamına gelir.  

Çekmeceli: Çekmeceli bakliyat dolabı modelleri, basit bir hareketle kuru bakliyat çeşitlerine ulaşmanızı kolaylaştırır. Özellikle çekmeceler, bel hizasında ise kuru bakliyat türlerine kolayca ulaşabilir ve yemek yaparken bu malzemeleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Çekmeceli modeller pek çok açıdan, kapaklı mutfak bakliyat dolabı modellerinden daha kullanışlı olsalar da, küçük mutfaklar için uygun olmayabilirler. Bu nedenle mutfak bakliyat dolabı seçiminde özellikle mutfağınızın boyutlarına da dikkat etmelisiniz. Çekmeceli bakliyat dolabı modellerinde raf olmaması, onların kapaklı modellerden daha az kullanışlı olmaları anlamına gelir.  

Sürgülü: Mutfak tezgahı veya başlı başına bir dolaba sahipseniz, bakliyat saklamak için gerekli alana bir sürgü kapak ile ulaşmak sizlere büyük avantajlar sağlayabilir. Günümüzde de mutfak tezgâhlarında bu tip tasarımlara yer verilir. Özellikle sürgülü bakliyat dolabı modellerinde eğer bir de raf varsa, geniş ağızlı cam kavanozda hava geçirmeden, koku veya neme maruz kalmadan sakladığınız bakliyat türlerine daha hızlı bir şekilde ulaşmanız mümkündür. Bu nedenle raflı ve sürgülü mutfak bakliyat türleri en ideal bakliyat dolabı türlerinden birisidir. 

Peki bakliyat buzdolabında saklanır mı? Hiç merak ettiniz mi? Tüm cevaplar blog yazımızda.