Kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur, pirinç, bakla gibi baklagiller mutfakla en sık pişen gıdalardır. Bu kadar sık kullanılan bakliyat türlerinin her türlüsü evde mutlaka bulunmaktadır. Bakliyatlar evde mutlaka bulunan bir pişirmelik alınmayan en az yarım kiloluk paketlerde açık veya kapalı şekilde alınmaktadır. Bakliyat oldukça sağlıklı gıdalardır. Bakliyatlar zengin protein içermektedir. Bakliyatların bu kadar sık tüketilmesi ve bu kadar yararlı olması nedeniyle evlerde sürekli bulunmaktadır. Fakat bakliyatlar serin ve kuru yerlerde muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Bakliyatların kuru ve serin yerde saklanması yazın büyük oranda zorluk çıkarmaktadır. Yaz aylarında evlerinin sıcak olmasından dolayı bakliyatları mutfak dolabında saklamak oldukça güç olmaktadır. Aynı durum kış aylarında da kaloriferli evlerde de geçerlidir. Kaloriferli evde yaşayan kişiler bakliyatlarını mutfak dolaplarında saklarken oldukça hızlı bir şekilde kurtlandığına şahit olmuşlardır. Bu durumda bakliyat tüketenlerin akıllarına bakliyat buzdolabında saklanır mı sorusu gelmektedir. Bu sorunun yanıtı evettir. Bakliyat çeşitleri buzdolabında uzun sürelerce saklanabilmektedir.
Bakliyatı açtıktan sonra cam kavanoz veya bez torbalara aktararak buzdolabında saklanabilmektedir. Bakliyatları cam kavanoza aktardıktan sonra ağzını sıkıca kapatarak hava almasını engellemek gerekmektedir. Eğer cam kavanoz yerine bez torba tercih edilecekse bez torbanın da ağzı sıkı sıkı bağlanmalıdır. Bez torba bakliyatın nemlenmesini engelleyerek bakliyatların daha geç bozulmasını sağlayacaktır.
Bakliyat tüketimi sağlık açısından çok önemlidir. Özellikle kış aylarında bakliyat oldukça fazla tüketilmektedir. Bunu nedeninin kış sebzelerinin yaz sebzelerine orana daha az olmasıdır. Yaz aylarında her istenilen sebzeye ulaşılabilir iken kış aylarında sebze tüketimi yerini bakliyata bırakmaktadır. Bakliyatlar oldukça fazla protein içermektedir. bakliyat tüketimi sporcular içinde oldukça önemli bir konudur. Bakliyatların içinde insanın bir günlük protein ihtiyacının yüzde ellisi karşılayacak kadar protein bulunmaktadır. Bakliyat tüketimi bu kadar önemliyken bakliyatın her evde olması gereken bir gıda olduğunu söylemek yanlış değildir. Ama asıl önemli olan bakliyatı bozulmadan uzun süre saklamaktır. Bakliyat saklama koşulları bakliyatın ömrünü uzatıp kısaltabilmektedir. Bakliyat saklarken dikkat edilecek bazı koşullar şunlardır;
Bakliyatlar oldukça fazla protein içerdiğinden dolayı mutlaka tüketilmesi gereken gıdaların başında gelir. Bakliyat tüketen kişiler bakliyatlarının bozulduğunu gözlemlemişlerdir. Bu da bakliyat neden kurtlanır sorusuna neden olmaktadır. Bakliyatlar sert oldukları için kolay bozulmayan gıdalar gibi görünseler de nemden ve sıcaklıktan hemen etkilenmektedirler. Bakliyatları cam kavanozlarda veya bez torbala da saklanmasına rağmen böceklendiğine şahit olunabilir. Bunun nedeni bez torbada ise bakliyatın ağzının yeterince sıkı kapatılmamasından kaynaklı nemdedir. Cam kavanozda saklanan bakliyat bozulmasının nedeni de cam kavanozun ağzı sık sık açılmasından kaynaklanabilir. Cam kavanozda olan ve ağzının kesin kapalı olduğuna inandığımız bakliyat kurtlanıyor ise güneş ışığına maruz kalıyor olabilir. Güneş ışığı, nem gibi faktörler bakliyatın kurtlanmasına neden olmaktadır. Bakliyat kurtlanması kış aylarına oranla yaz aylarında daha sık rastlanan bir durumdur.
Yaz aylarında özellikle havanın ısınması ve güneşin fazla etkisini göstermesiyle birlikte bakliyatlar daha hızlı bozulmaktadırlar. Bakliyatlar kış aylarında ise havanın kapalı ve serin olmasından dolayı daha geç bozulsa da kaloriferli evdeler de yaz veya kış ayrımı daha az yapılmaktadır. Kaloriferden veya pişen yemeklerin sıcaklığından dolayı bakliyatlar her mevsimde bozulabilir. Bakliyatların saklama koşullarına depolama alanında dikkat edilmezse de bakliyatlar bozulabilmektedir. Bakliyatlar alındığında da bozuk olabilmektedirler. Bakliyat alırken mutlaka paket kontrol edilmelidir. Bakliyat alırken olabildiğince az almaya özen göstermeliyiz. Aldığımız paketi hemen eve geldiğimizde cam kavanoz veya bez torbalara aktarmalıyız.