“Glisemik indeks nedir?” sorusunun yanıtını bulmak, son yılların en önemli araştırma konularından biridir. Glisemik indeks, besinlerdeki karbonhidrat miktarının, kan şekeri yükselten sayısal verileri belirler. Çünkü farklı karbonhidrat değerlerine sahip besinleri tüketenler, glikozun (Kan şekeri) ani yükselişinden olumsuz etkilenir. Bu olumsuzluk kan şekeri seviyesinin hızla yükselmesi ve hızla düşmesi ile sonuçlanır.
Glisemik indeks kandaki glikoz seviyesinin belirli bir zaman aralığındaki, yükselme ve düşme miktarını belirleyen ölçümdür, cevabını alırsınız. Hem süratli hem de istenmeyen bu değişim, bireylerin diyabete, obeziteye ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma olasılığını artırır. Metabolizmayı tehdit ederek, hayati risk faktörü halini alır.
Sağlıklı yaşama dair tüketim alışkanlıklarına ve diyet programlarına uygun beslenme tercihleriniz doğrultusunda, detaylı bilgi edinmek için rehber niteliğindeki içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Glisemik bulunan besinleri ve bunların glisemik indeks değerlerini bilmek sağlığınız açısından önemlidir. Glisemik indeks, tükettiğiniz bir gıdanın, kanınızdaki şeker oranını ne kadar hızlı yükselttiğini gösteren bir ölçüdür. Glisemik indeks ölçüsü, 0 ila 100 arasında değişen bir ölçekte hesaplanır. İndeks değeri yüksek besinler hızlı sindirildiği ve emildiği için kan şekerinde ani artışa yol açar.
Besinlerin glisemik indeksi düşük, orta ve yüksek olarak gruplandırılır. Glisemik indeks, karbonhidrat içeren her besinde farklı oranlarda bulunur. İndeksi düşük ve yüksek gıdaların birlikte tüketimi ise kan şekerini, kontrollü biçimde yönetmenizi sağlar.
Besinlerin glisemik indeks tablosunu ve sınıflandırma sistemini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
● Sebzeler: Lahana, domates, mantar, kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, patlıcan, soğan, ıspanak, biber, taze fasulye.
● Meyveler: Erik, greyfurt, kiraz, armut, elma, şeftali, üzüm, kayısı, portakal, kivi, çilek, Hindistan cevizi, kuru erik.
● Süt Ürünleri: Yoğurt, kaymağı alınmış süt, tam yağlı süt, soya sütü, çikolatalı süt.
● Baklagiller: Nohut, fasulye, börülce, barbunya, bezelye, kırmızı ve yeşil mercimek.
● Tahıllar: Tam buğday ekmeği.
● Nişastalar: Makarna, bulgur, bezelye, kabak, tatlı patates, kinoa.
● Sebzeler: Pancar.
● Meyveler: Muz, incir, kuru üzüm, ananas, mango, papaya.
● Süt Ürünleri: Dondurma.
● Nişastalar: Çavdar ekmeği, keten tohumu ekmeği, mısır unu, gözleme, beyaz pirinç, esmer pirinç, basmati pirinci, kuskus, pirinç eriştesi, yabani pirinç, mısır.
● Sebzeler: Kabak, havuç.
● Meyveler: Karpuz, kavun.
● Nişastalar: Beyaz ekmek, tam buğday ekmeği, patates, pirinç patlağı, mısır gevreği, tuzlu kraker.
Glisemik indeks indeksi (0) sıfır olan besinlerdir. Bunlar; domates, limon, kabak, bamya, brokoli, avokado, karnabahar, maydanoz, fesleğen, zeytin, ahududu, mantar, yeşil soğan, turp, taze biber, badem, ceviz, fındık, sarımsak, pırasa, marul, salatalık, biftek, kuzu eti, hindi eti, kalamar, patlıcan, çiğ havuç, derisiz tavuk eti, tüm balık ürünleri ve taze yeşil fasulye şeklinde sıralanabilir.
Glisemik indeksi etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bir besinin içerdiği karbonhidratın türü (basit ya da kompleks), lif oranı, pişirme süresi ve yöntemi glisemik indeksi doğrudan etkiler. Örneğin, lif oranı yüksek besinler sindirimi yavaşlatarak glikozun kana daha yavaş karışmasını sağlar ve bu da glisemik indeksi düşürür.
Aynı şekilde, bir besinin işlenmiş olup olmaması, içerisindeki yağ ve protein miktarı da glisemik yanıtı etkileyebilir. Ayrıca besinin ne kadar olgun olduğu ve hangi yiyeceklerle birlikte tüketildiği de glisemik indeks üzerinde belirleyici rol oynar. Tüm bu faktörler, aynı besinin farklı koşullarda farklı glisemik indeks değerlerine sahip olmasına neden olabilir.
Kan şekerini artırıcı özellikler olarak da bilinen glisemik indeksi etkileyen faktörler şunlardır:
Nişastalı besinlerin yapısında “Amilopektin” ve “Amiloz” olarak adlandırılan iki farklı madde bulunur. Şekil itibariyle amilopektin dallı bir yapıya sahipken amiloz düz forma sahiptir. Bu maddelerin oluşturduğu sindirim farkı da glisemik indeksin sayısal değerlerini etkileyen diğer önemli faktörlerdir. Bunlar;
Glisemik indeksi etkileyen faktörler besinlerin özelliklerine göre değişkenlik göstermekle birlikte, bireyden bireye de çeşitlilik gösterir. Çünkü bir besine karşı, her bireyin gösterdiği glisemik cevap da farklıdır.
Düşük glisemik indeksli diyetler, kan şekerinin dengede tutulmasına yardımcı olarak insülin direnci, tip 2 diyabet, obezite ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltabilir. Bu tür diyetlerde tercih edilen besinler, glikozun kana yavaş salınmasını sağladığı için tokluk süresini uzatır ve ani açlık krizlerini önler. Ayrıca enerji seviyesini daha dengeli hale getirir, kilo kontrolünü kolaylaştırır ve uzun vadede metabolik sağlığı destekler.
Glisemik indeksi düşük diyet önerileri için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz:
Henüz doktorunuza ya da uzman bir diyetisyene danışmadıysanız, yukarıda belirtilen glisemik indeksi düşük diyet önerileri bilgilerini dikkate alabilirsiniz:
KAYNAKLAR: