Pirinç Üretimi Nasıl Yapılır?

Pirinç Türkiye başta olmak üzere dünya çapında en çok tüketilen tahıllardan birisidir. Tüketim ihtiyacını ve taleplerini karşılamak için üretimleri de hız kesmeden ilerlemektedir. Güney Doğu Asya bu konuda öne çıksa da ülkemizde de yaygın olarak pirinç üretimi yapılır. Fakat bu tahıl grubunun istek ve talepleri diğerlerine göre değişmektedir.

Daha farklı koşullarda üretilmesinden dolayı pirinç üretimi nasıl yapılır, nelere dikkat edilir konusu çok aşamalı olmaktadır. İklimi, toprağı, aşamaları değişiklik gösteren pirinçler zor bir sürece sahiptir. Özellikle pirinç üretim alanlarındaki özel koşullar sebebiyle ülkemizde pirinç üretimi devlet kontrolü ile gerçekleştirilmektedir.

Pilavlık, kırık ya da basmati pirinç olarak neredeyse 100’den fazla türe sahip olan pirinç nasıl üretilir? Pirinç hangi iklimi ve koşulları sever? Yayla Bakliyat olarak sizlere bu soruların cevabını vereceğiz. 

Pirinç Nasıl Yetişir?

Çeltik olarak da adlandırılan pirinç yetişme koşulları konusunda farklı başlıklar altında incelenmelidir. Yetişme aşamalarına geçmeden pirincin dış kabuğundan ayrışmamış ve daha sert yapılı haline çeltik dendiğini bilmelisiniz. Çeltik ya da pirinçler temelde tahıl grubunda yer alıp buğdaygiller ailesine mensuptur.

Söz konusu pirinçler pilav başta olmak üzere farklı yemek tariflerinde yerini alır. Tarifleri kadar içerdiği besin değeri, doyuruculuk oranı ve uygun fiyatlarla ulaşılabilir olması üretim alanlarını genişletmektedir. Ayrıca söz konusu pirinçler ilk defa Güney Doğu Asya’da keşfedilmiş olup yüzyıllardır üretimine destek verilmektedir.

Genel itibarıyla pirinç nasıl yetişir konusuna yanıt bulabilmek için birkaç başlık altında sınıflama yapılmalıdır:

1 – Uygun Toprak Alanının Belirlenmesi

Pirinç genel olarak neredeyse her toprak ile uyumludur. Toprağa uyumlu olan bu ürün bu yüzden neredeyse her koşulda yetiştirilir. Fakat verimi en iyi şekilde ele almak için asitli ya da killi toprakların kullanılması önerilebilir.

2 – Pirinç Ekim Arazisini Belirlemek

Ekimi uygun bir alanda yapmak için ayarlama yapmak gerekecektir. Pirinçlerin geniş arazilerde ekilebildiği görülür. Ekim sırasında tohumlar arasında boşluk bırakmak ya da sulama kanalı oluşturmak gibi sebeplerden dolayı araziler önemlidir.

3 – Su Kaynaklarını Ayarlamak

Çeltik yetiştiriciliği bol su olan yerlerde yapılır ya da su kaynaklarından su çekilir. 5-50 cm aralığında su kanalları açıldıktan sonra su çekilecek kaynaklar hazırlanmalı. Arazi seçiminde de bu kaynaklar göz önünde bulundurularak karar verilmelidir. Sürekli su gerekebileceğinden bu aşamada dikkatli olmak şarttır.

4 – Pirinç Tohumlarının Ekilmesi

Pirinç tohumları özenle elde edilmeli ya da satın alınmalı. Kaynaklar hazırlandıktan sonra aralıkları olacak şekilde pirinç tohumları ekilmelidir. Bir püskül pirinç için 30 gram tohum yeterli görülür. Arazi boyutunuza göre tohum ihtiyacınızı saptayabilirsiniz.

5 – Gerekli Kontrollerin Sağlanması

Pirinç ekimi yapılması sonrası aşırı bakım isteyen bir ürün değildir. Fakat bu tahılın istenen koşullarda yetişebilmesi için zararlı otlardan uzak tutulması gerekecektir. Pirinç ve çiçekleriyle birlikte ortaya çıkan otlar topraktan toplanmalıdır. Ayrıca sinek gibi haşereler suya rağmen zarar veriyorsa yine bunlara yönelik kontroller yapılmalıdır.

6 – Pirinçlerin Toplanması ve Kurutulması

Ekimler gerçekleştikten sonra yeterli güneş, ısı ve su sağlanıyorsa ortalama 3-4 ay içerisinde pirinçler çiçeklenecektir. Tek bir püskülde birden fazla pirinç olduğunu göreceksiniz. Yeterli sıcaklıkla birlikte bu çiçekler pirince dönüşecek ve 5-6 ay içerisinde hasat edilecek kıvama gelir. Var olan bu pirinçlerin toplanması ve son aşamaya geçilmesi gerekir.

7- İşlemden Geçerek Paketlenmesi

Boyutlarına, türlerine göre ayrışan pirinçler doğru şekillerde kabuklarında ayrışmalı ve kurutulmalıdır. Kurutulma işlemi en önemli aşamadır. Aşamaları tamamlayan pirinçler kontrol işlemlerinden geçerek paketlenmeye hazır hale gelir. Farklı boyutlarda olmak üzere Yayla Bakliyat olarak pirinçleri paketleyip satış noktalarına iletmekteyiz.

Koruyucu, katkı maddesi, renklendirici içermeyen pirinçlerimiz sofralarınızda kullanılmak üzere tarafınıza ulaştırılmaktadır. Yayla pirinç ürünlerine online web sitemizden ya da satış mağazalarından ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de Pirinç En Çok Nerede Yetişir?

Türkiye’de pirinç yetiştiriciliği oldukça yaygındır. Çünkü iklim ve mevsimsel şartlar buna uygundur. Yine de özellikle su kaynaklarının yoğun olduğu bölgelerde yaygınlaştığı görülmektedir. Pirinç yetiştiriciliği denildiğinde akla ilk olarak Çorum/ Osmancık pirinci gelecektir. Çorum Karadeniz iklimi sebebiyle yeterli yağış alarak pirinç yetiştiriciliğine uygundur.

Karadeniz başta olmak üzere Türkiye’de en çok pirinç yetiştiriciliği şu şehirlerdedir:

·        Edirne / Meriç Nehri

·        Sinop

·        Çorum

·        Trabzon

·        Kastamonu

·        Edirne / Ergene Nehri

·        Amasya

·        Tokat

·        Çankırı

·        Samsun

·        Diyarbakır

·        Adana olarak sıralanabilir.

Her ne kadar elverişli bölgeler çok olsa da tarımın getirisine göre yetiştirilip yetiştirilmeyeceğine karar verilir. Örneğin son yıllarda Meriç Nehri’nde pirinç yetiştiriciliği Ayçiçek gibi artış göstermiştir. Fakat Adana, Diyarbakır bölgelerinde farklı tarım ürünleri daha önemli olduğundan pirinç yetiştirmek tercih edilmeyebilir.

Pirinç Nasıl Bir Ortamda, Hangi İklimde Yetişir?

Çeltik ya da pirinç olarak adlandırabileceğimiz bu ürün özel yetiştirme koşullarına sahiptir. Çok sulu arazilerde yetişebileceğinden her araziye ya da iklime uyum sağlamayacaktır. Su imkânı dışarıdan sağlandığı müddetçe yetiştirme esnasında ekstra bir bakım ya da ilgilenme gerektirmeyecektir.

5-50 cmlik su çukurlarında yetişebilen pirinçler için su kadar önemli olan başka değerler de vardır. Gerek bol yağış sağlaması gerekse çok düşük sıcaklıklar yansıtmamasından dolayı subtropikal ve tropikal iklimlerde yetiştiği bilinmektedir. Asya, Afrika ya da Muson bölgesi bunun için en uygun yerlerdir.

Yetiştiği bölgede sıcaklık da önemlidir. Eğer pirinç yetiştirilecekse ortamın ısısı 20 derece ve üzerinde olmalıdır. Eksi derecelere dayanamayacağından soğuk iklim yapılarına asla uyumlu değildir. Bu durumdan dolayı Türkiye’de de yetiştirme koşullarına uyum sağladığı yerlerde ekimleri yapılır.

Pirinç Üretim Aşamaları Nelerdir?

Ekildikten sonra çok fazla bakım ve ihtiyacı olmamasından dolayı pirinçler verimli ürünler arasında bulunur. Eğer üretim aşamalarını baştan doğru yürütülürse elde edilecek pirinç kalitesi de artış gösterir. Özet olarak pirinç üretim aşamaları şu şekildedir:

·        Ekim yapılacak alanlarda 5-50 cm boyutlarında kazı işlemi yapılarak su kanalları açılmalıdır.

·        Su kanallarına var olan pirinç tohumları aralıklarla atılmalıdır. Aralık olması önemli çünkü pirinç püskülleri ile birlikte alan kaplar.

·        Kanallara su verilmelidir. Suyun yeterli miktarda olması ve diğer uçtan akıp gitmemesi gerekir.

·        Ekim işlemi sonrası ara ara suyun miktarı, pirinçlerin büyüme evresi takip edilmelidir.

·        5-6 ay sonunda pirinç çiçeklerinden oluşan ürünler toplanmalıdır.

·        Uygun koşullar altında kabuklarından ayrılmalı ve kurutulmalıdır.

·        Kırık ya da basmati pirinç türlerine göre ayrışan pirinçler kadar araziden hayvanlar için yemde elde edilerek verim oluşturulur.

·        Son aşamada paketleme işlemleri tamamlanarak satış pazarlarına gönderilebilir.

Kişisel tüketimden ziyade devlet kontrollü üretimler belirli bir satış amacını gütmektedir. Söz konusu pirincin türü, kalitesi, üretim şartlarına göre pirinç fiyatları belirlenerek satışa sunulur. Hem ülke içinde hem de ülke dışında satışlar yapılabilmektedir.

Pirinç Kaç Ayda Yetişiyor?

Ortalama bir pirinç yetişme süreci ekim, sulama kanallarının oluşturulması, çiçeklenme ve büyüme ile birlikte 5-6 ay kadardır. İlkbahar aylarında dikilen pirinçler yaz ayına doğru hasat süresine erişmektedir. Özenle hasat edilen pirinçler daha sonra kullanılmak üzere işlemden geçirilmektedir.

Yayla Bakliyat pirinç üretimlerini sürdürülebilir ve ata tohumları ile gerçekleştirmeye devam ediyor. Sofralarınızda farklı tariflerde kullanabileceğiniz, koruyucu madde ve renklendirici içermeyen pirinçlerimize online ya da marketlerden ulaşabilirsiniz.