Chialı Bulgur Tarifi, sadece ülkemizde değil aynı zamanda tüm dünyada dikkate değer tariflerin başında gelmektedir. Elbette bunu sağlayan şeylerin başında ilk olarak, Chia Tohumunun kendine has besleyici değerleri gelmektedir. Chialı Bulgur Pilavı tarifi, kısa sürede hazırlanabilecek bir pilav tarifi olmasının yanında aynı zamanda lezzetli ve son derece sağlıklıdır. Kısa zamanda hazırlanabilen, sağlıklı ve hafif bir pilav tarifi olarak karşımıza çıkan Chia Tohumlu Bulgur Pilavı tarifine sizler için yakından baktık. Chialı Bulgur tarifi – Chialı Bulgur pilavı nasıl yapılır? Sizler için bu sorunun yanıtını olabildiğince sade ve anlaşılır bir şekilde cevaplamaya çalıştık.
Chialı Bulgur Tarifi ile ilgili detaylara geçmeden önce, bu tarifin ve özellikle Chia Tohumunun niçin son yıllarda popüler bir hale geldiğini anlatmaya da çalışacağız. Yani ilk olarak Chia Tohumunun neden sağlıklı olduğundan söz etmeye çalışacağız. Bunu yaparken Chia Tohumunun nerede yetiştiğinden, Chia Tohumunun besin değerlerinden, içeriğinden ve sağlık için faydalarına değineceğiz. Günümüzde Chia Bulgurlu Pilav, tüm dünyada öğünlerin vazgeçilmez unsurlarından birisi haline gelmiştir. Bunun nedeni ise elbette son yıllarda, kanser ve diyabet gibi ciddi sağlık problemlerinin temelinde yüksek şeker ve karbonhidrat tüketiminin olduğunun insanlarca anlaşılmasıdır. İnternette, kısır veya pilav gibi tarifler için Chia Tohumlu Bulgur veya bildiğimiz bulgurun kullanıldığını kendiniz de araştırma yaptığınızda rahatlıkla görebilirsiniz. Bununla birlikte, İngilizcede de bulgur, yine “bulgur” olarak yer almaktadır.
Chia Tohumu
Chialı Bulgur, özellikle Chialı Bulgur Pilavı yapımında sıklıkla kullanılan bir tür özel karışımdır. Chialı Bulgur sayesinde, bulgur veya Chia Tohumunu, Chia Tohumlu Bulgur Pilavı Tarifi için ayrı ayrı tedarik etmenize gerek yoktur. Tüm bunlara ek olarak, bu karışım özellikle pilav veya bulgur salatası gibi çeşitli yemekleri yapmanıza yardımcı olabilir. Chialı Bulgur olarak tanımlayabileceğimiz hazır karışımın belki de en dikkat çeken tarafı Chia Tohumudur. Peki, Chia Tohumu nedir? Chia Tohumu ne gibi özelliklere sahiptir ve sağlık açısından ne gibi faydalar sunmaktadır?
Chia Tohumu, toplam ağırlığının %85 kadarı liften (Tohumun %46’sı sağlıklı karbonhidrattan oluşur. Bu karbonhidratın %85 kadarı ise liftir) oluşan bir tür tohumdur. Tohum günümüzde Chialı Bulgur Pilavı tarifi için olduğu kadar aynı zamanda kendine has rengi ve diğer özelliklerinden çeşitli puding ve sütlü tatlılarda da yaygın olarak kullanılmaktadır. Chia Tohumunu özel kılan diğer besin değerlerine baktığımızda bu faydalı tohumun başta protein, doymamış yağ, Omega3, Omega6 gibi faydalı yağ asitleri bakımından da zengin olduğu rahatlıkla görülebilir. Belki de bu yüzden Chia Tohumu başta Chia Tohumlu Pilav ve benzeri tariflerde sık sık karşımıza çıkan ana malzemelerden birisi olmaya devam etmektedir. 100 Gramında 485 Kalori bulunan bu özel ve bir o kadar da besleyici tohum, yukarıda da belirttiğimiz gibi sadece Chialı Bulgur Pilavı için değil aynı zamanda çeşitli tatlılar, hamur işleri ve içeceklerde de kullanıldığını da söyleyebiliriz. Chia Tohumunun sağlık için faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün:
Chia Bulgur Pilavı tarifi, uygulaması son derece basit ve temelde birkaç adımdan oluşan bir tariftir. Tarifi uygulamanız için yağ, tuz ve de su gibi malzemelere ek olarak Yayla Gurme Chialı Bulgur Paketini elinizin altında tutmanız yeterli olacaktır. Zaten Chialı Bulgur Pilavı için sonraki adım oldukça basittir; malzemeleri sizlere belirttiğimiz sırayla ve belirttiğimiz şekilde sırayla kullanmak. Chialı Pilav, öğünlerde yan ürün olarak güvenle tüketilebilir. Eğer pirinç pilavı midenizi zorluyorsa veya bulgur pilavı için daha farklı bir alternatif arıyorsanız, Chia Tohumlu Bulgur Pilavı sizler için ideal bir yan yemek olabilir.
Chia Tohum Bulgur Pilavı, aynı zamanda pratik tarifi ile de dikkat çeker. Sahip olduğu zengin lif ve de protein içeriğine ek olarak oldukça lezzetli olan Chia Bulgur Pilavı, ortalama 15 – 20 dakika içinde hazırlanabilir. Üstelik bu hazırlık sürecinin 10 dakikasını sadece pişirme süreci almaktadır. Lezzetli, sağlıklı, hafif ve de pratik… Bu özellikleri Chialı Bulgur Pilavı tarifini, son yılların en fazla uygulanan pilav tariflerinden birisi haline getirmiştir.
Chia Bulgur Pilavı Yapılışı:
Küçük Bir İpucu: Günümüzde Chialı Bulgur Pilavı, Chia Tohum Bulgur Pilavı, Chialı Pilav veya benzeri isimlerle anılan Chia Tohumlu Bulgur Pilavı aynı zamanda diğer bulgur pilavı türlerinde olduğu gibi farklı malzemeler eklenerek de yapılabilir. Mantar, haşlanmış sebzeler, bezelye, havuç, kuş üzümü ve daha pek çok malzemeyi kullanarak Chia Tohum Bulgur Pilavı tarifi çeşitlemesi yapmanız mümkündür. Chialı Pilav Tarifleri için kullanabileceğiniz malzemeler arasında en riskli olanı şehriyedir. Çünkü şehriyede bulunan gluten, hassasiyeti bulunanlar için riskli olabilir. Şimdiden afiyet olsun.
Chialı Bulgur Pilavı
Chialı Bulgur Pilavı, tıpkı Türk Mutfağının vazgeçilmez pilav tariflerinden birisi olan klasik bulgur pilavı gibi son derece lezzetli olmasının yanında aynı zamanda son derece de sağlıklıdır. Özellikle pirinç pilavı ile karşılaştırıldığında bulgur pilavının çok daha hafif olduğu rahatlıkla söylenebilir. Elbette, pirinç pilavını lezzet olarak daha çok sevenler de bulunmaktadır. Şimdi sözü daha fazla uzatmadan, Chia Tohumlu Pilav için gerekli olan malzemelere geçelim. Chia Tohumu Pilav için ana malzememiz Yayla Chialı Bulgur Paketi. Bir öğün için, 4 – 5 kişiye keyif ve güvenle servis edebileceğiniz pilavı, 360 Gr. Ağırlığındaki Yayla Chialı Bulgur Paketi İle kısa zamanda hazırlayabilirsiniz.
Chialı Bulgur Pilavı ile ilgili başka tarifler arıyorsanız, bu pilavın aynı zamanda farklı kaynaklarda Chia Bulgur Pilavı, Chia Pilavı, Chia Tohumu Pilavı, Chia Tohumlu Bulgur veya Chia Tohumlu Bulgur Pilavı gibi isimlerle anıldığını kesinlikle unutmayın. Özellikle dünyada son yıllarda ciddi sağlık sorunlarının temelinde beslenme alışkanlıklarının olduğu bilinmektedir. Belki de bu yüzden lif oranı yüksek, hafif, lezzetli ve de besleyici Chialı Bulgur Pilavı tarifi gibi tariflerin uygulanma alanı giderek artmıştır. Özellikle ABD, Kanada, İngiltere ve Avusturalya’da son yıllarda hafif ve lezzetli oluşu ile öne çıkan bulgur yine “bulgur”, “chia bulgur” olarak isimlendirilmektedir. Bu ülkelerde giderek daha fazla uygulanmaya başlayan kısır tarifleri için de “bulgur” ifadesinin kullanıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Chia Bulgur Pilavı için gereken malzemeleri önceden hazırlarsanız, ortalama 15 – 20 dakika içinde Chialı Bulgur Pilavı tarifini hazır edebilirsiniz.
Chia Bulgur Pilavı Malzemeleri:
Chia Bulgur Pilavı ile ilgili yapılan araştırmalar, bizlere 100 gramlık Chialı Bulgur Pilavı içerisinde ortalama olarak 182 Kalori bulunduğunu göstermiştir. Yukarıda sizlerle paylaştığımız tarif ise toplamda 650 kalorilik bir enerji seviyesine sahiptir. Peki, bu seviye sağlıklı ve hafif olduğu düşünülen bir pilav için fazla mıdır?
Chialı Bulgur Pilavı, günümüzde farklı şekillerde yapılan ve keyifle tüketilen farklı pilav türleri arasında en fazla dikkat çeken pilavlardan birisidir. Pirinç pilavı, lezzetli bir pilavdır. Ancak pirinç, yüksek besin değerine ek olarak aynı zamanda zor hazmedilen bir tahıl olarak dikkat çeker. Bununla beraber bildiğimiz standart bulgur, pirinçten çok daha hafiftir. Ancak Chia Tohumlu Bulgur Pilavı, günümüzde Beyaz Kinoa, Siyah Kinoa veya benzeri tohumlarla yapabileceğiniz pilavlara nazaran çok daha zengin bir besin değerine sahiptir. Günümüzde özellikle vejetaryenler, sağlıklı beslenmek isteyenler, gluten duyarlılığı bulunanlar, çölyak hastaları ve daha pek çok tüketici gurubu, farklı türlerden pilav ve bulgur salatası tariflerini keyifle tüketmektedirler. Bunda, diyabet ve yüksek şeker ve karbonhidrat tüketiminin çoğu sağlık sorununun temelinde yatması etkili bir faktördür. Sizler de ağır ve karbonhidrat açısından zengin pilav türleri yerine Chia Pilavı / Chia Bulgurlu Pilav veya Chia Bulgur Pilavı olarak bilinen pilavları kısa zamanda hazırlayabilir ve keyifle tüketebilirsiniz.
Chia bulguru ile puding yapıldığını biliyor muydunuz ? Chialı Çilekli Puding Tarifimize mutlaka göz atmalısınız.