Yayla Hazır Hoşaf Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Üretilir?

Yayla Hazır Hoşaf Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Üretilir?

Hoşaf, Türk Mutfağının önemli tatlılarından / şuruplarından birisidir. Eski zamanlarda, şeker ihtiyacını karşılamak ve serinlemek için yemeklerin yanında meşrubat olarak tercih edilen hoşaf, günümüzde de ana yemeklerin ayrılmaz bir parçası olmaya devam etmektedir. Kuru meyvelerin su ve şekerle karıştırılması ile hazırlanan hoşaf sık sık komposto ile karıştırılan şekerli şuruplardan, meşrubatlardan bir tanesidir. Temelde aynı yapım şekline karşın, “komposto” özellikle Rus Kültüründe yaygın bir şekerli içecektir; yani dilimizde “hoşaf” olarak isimlendirilen meşrubat, Rus Kültüründe “komposto” veya “kompost” olarak bilinir. 

Yayla Hazır Hoşaf Çeşitleri, doğal kuru meyveler kullanılarak üretilmiştir ve kolay bir şekilde ana yemeğin yanında servis edebileceğiniz hoşaflar yapabilmenizi sağlar. Yayla Hazır Hoşaf Çeşitleri ve içeriklerinden söz ederken aynı zamanda hoşaf tarifleri ve benzeri konularda sizlere ilginç bilgiler vermeye çalışacağız. Hazırsanız, başlayalım. 

Hoşaf ve komposto gibi ilave şeker içermeyen ev yapımı meşrubatlar (bu arada meşrubat, Arapça “şerbet haline getirilmiş” anlamına gelir) marketlerde satılan şekerli meşrubatlara göre daha fazla tercih edilmekte ve tüketilmektedir. Özellikle gazlı içeceklerle ilgili en ilginç bilgilerden birisi de gazlı meşrubatların kilo alımı veya karaciğer yağlanması ile doğrudan ilişkili olduğudur. Belki de bu yüzden endüstriyel meyve suyu ve meşrubatlar yerine hoşaf veya komposto gibi daha doğal tarifler, yemeklerin yanında sıklıkla tüketilmektedir. 

Hoşaf ve komposto tariflerinde genellikle şeker ilave şeker kullanılmaz; kullanılsa dahi şeker miktarı seviyesi, hoşaf veya kompostoyu yapana ait olduğundan, dilendiği takdirde esmer şeker, steva veya benzeri şekillerde hoşaf tatlandırılabilir. Bu nedenle hoşaf ve komposto günümüzdeki diğer meşrubatlara nazaran daha doğal bir içecek türü olarak görülebilir. Yayla Hazır Hoşaf Çeşitleri, doğal bir hoşafın tüm özelliklerine sahiptir. Bu özellikleri, aşağıdaki gibi sıralamamız mümkündür. 

  • Yayla Hazır Hoşaf Tamamen Doğaldır, Renklendirici İçermez
  • Hazır Hoşaf Çeşitleri Koruyucu İçermez. 
  • Yayla Hazır Hoşaf Çeşitleri İçin Fruktoz Şurubu gibi Malzemeler Kullanılmaz
  • Yayla Hazır Hoşaf, Pratiktir ve Yaklaşık 2 Dakikalık Bir Suda Isıtma Süreci Sonrasında Hazır Olur. 

Yayla Hazır Hoşaf Çeşitleri Nelerdir?

Yayla Hazır Hoşaf Çeşitleri arasında ilk sırada, Yayla Karışık Hoşaf gelmektedir. Bu hoşaf çeşidi, kuru üzüm, kayısı ve vişneden oluşmaktadır ve yemeye hazır hale gelmesi için sadece iki dakika yeterlidir. Yayla tarafından üretilen hazır hoşaf çeşitleri, evde ev hanımları tarafından yapılan hoşaflar gibi doğal bir şekilde hazırlanır. Yayla Hazır Hoşaf Çeşitleri, aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır; 

  • Yayla Hazır Karışık Hoşaf
  • Yayla Hazır Kayısı Hoşafı 
  • Yayla Hazır Kuru Üzüm Hoşafı 

Yayla Karışık Hazır Hoşaf; kuru üzüm, kayısı ve vişne lezzetini tadabileceğiniz bir hazır hoşaf tarifidir. Tarif, doğal olarak hazırlanmıştır ve tarifin hazırlanma sürecinde ev hanımlarının bir hoşafı hazırlama sürecindeki adımlar takip edilmiştir. Tamamen doğal malzemelerden üretilmiş ola Yayla Karışık Hazır Hoşaf, sadece iki dakika içerisinde hazır hale gelir. Ana öğünlerde yemeğe eşlik edecek bir meşrubat arıyorsanız, Yayla Hazır Karışık Hoşafı tercih edebilirsiniz. Hazırlanışı son derece kolay olan hazır hoşafın içinde ilave şeker, koruyucu veya renklendirici kesinlikle bulunmamaktadır. 

Yayla Hazır Kayısı Hoşafı, kayısı şeker ve su kullanılarak üretilmiş bir üründür ve diğer Yayla Hazır Hoşaf Çeşitlerinde olduğu gibi kısa zaman içerisinde hazırlanır. Diğer hazır hoşaf çeşitlerinde olduğu gibi ilave şeker, koruyucu veya renklendirici içermeyen Yayla Hazır Hoşaf, sadece iki dakika içinde tüketmek için hazır hale gelir. Doğal kayısı lezzetini sizlere sunan bu ferahlatıcı lezzeti yemeye hazır hale getirmek için paketini açmanız yeterli olur. BPA’ sız ambalajlarda saklanarak sizlere ulaşan Yayla Hazır Hoşaf, aynı zamanda doğal meyveli içeriği ile besleyici bir meşrubattır. 

Yayla Hazır Kuru Üzüm Hoşafı, kuru üzümden üretilmiş, doğal içeriği ile dikkat çeken bir hazır hoşaf çeşididir. BPA’ sız ambalajlarda saklanarak tüketiciye ulaşan Yayla Hazır Kuru Üzüm Hoşafı, aynı zamanda pratik ve kullanımı kolaydır. Özellikle ana öğünlerde sağlıklı ve besleyici bir meşrubat isteyenlere yönelik olarak üretilmiş olan Yayla Hazır Kuru Üzüm Hoşafı, yapay tatlandırıcı veya renklendirici içermez. Koruyucu içermeyen doğal içeriği ile dikkat çeken hazır hoşaf, pratik bir şekilde tüketilmeye hazır olur. Tüm bunlara ek olarak Yayla Hazır Kuru Üzüm Hoşafının her paketi, tek porsiyonluktur. Meyveleri kaynatmak ve benzeri işlemler için zamanınız yoksa Yayla Hazır Hoşaf Çeşitlerini kullanabilirsiniz. Ürün, özellikle hoşaf yapmak için zamanı olmayan ev hanımları, çalışan kadınlar ve öğrenciler için ideal bir üründür.  

Yemek Hazır Hoşaf Ürünleri Nasıl Hazırlanır?

Yayla Yemek Hazır Hoşaf Ürünleri, pratik kullanımları ile dikkat çeken ürünlerdir. Ürünleri kullanabilmek için, sadece paketini açmanız ve bir kaba aktarmanız yeterli olur. Sahip olduğu bu pratiklik ve kullanım kolaylığı ile özellikle öğrenci evleri için veya çalışan kadınlar için uygun olan ürün, aynı zamanda doğaldır. Peki, Yayla Yemek Hazır Hoşaf Çeşitleri, nasıl kullanılabilir? Ürün, şeker ve sıvı içeriği ile birlikte paketlenmiştir. Hazır hoşafı yemeye hazır hale getirmek için tek yapmanız gereken paketi açmak ve yiyeceğiniz kaba aktarmaktır. Doğal içeriği ile dikkat çeken ürünün kullanımı kolaydır ve zamanınızı almaz. 

Hoşaf, hazırlaması kimi zaman oldukça zor ve zahmetli olan bir şuruptur. Çoğu zaman kayısı, kuru üzüm veya vişne gibi meyveleri, hoşaf hazırlamak için uzun süre kaynatmanız gerekir. Yayla Yemek Hazır Hoşaf, doğal hoşaf hazırlama süreçlerinden geçirilmiş içeriği sizlere doğal bir şekilde paketleyerek ulaştırır. Birden fazla kişi için, hoşaf hazırlamak ve servis etmek için servis yapacağınız kişi sayısı kadar paket almanız gerekebilir. 

Hoşaf Kaç Kaloridir? 

Hoşaf, şekerli bir tür soğuk şuruptur ve yemeklerde sizlere bir tür tatlı olarak servis edilir. Genellikle çeşitli meyvelerin şeker ile kaynatılması ile sizlere sunulur. Şekerde kaynatıldığı için hoşaf, kalorili bir tür meşrubat olarak görülebilir. Ancak yapımda genellikle doğal şeker kullanılır ve şeker değeri kullanıcıya aittir. Yani dilerseniz daha az şeker kullanarak da hoşaf yapabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak, özellikle kuru üzüm hoşafı gibi hoşaf çeşitlerinde kalori değeri fazla değildir. Örneğin kuru üzüm hoşafı, beş su bardağına ek olarak bir çay kaşığı şeker ilave edilerek yapılır. Bir çay kaşığı şeker, ortalama 15 – 20 kalori değerindedir. Kuru üzümün kendi şekeri de düşünüldüğünde, bir porsiyon hoşaf ortalama olarak 80 – 100 kalori değerindedir. Ancak, meyvelerin kendi şekerini içeren bu doğal meşrubatlar aynı zamanda meyvenin kendisini tüketmeye de imkân verir. Yemeklerde, yüksek kalori değerine sahip gazlı veya asitli meşrubatlar yerine doğal meyveden üretilmiş serinletici bir lezzet arıyorsanız, hoşafı tercih edebilirsiniz. 

Hoşaf Neyden Yapılır?

Hoşaf genellikle kuru meyve ve meyvelerden yapılır. Genellikle tercih edilen meyveler aroma açısından güçlü meyvelerdir. Yani koku, renk ve şeker oranı açısından yüksek olan meyveler genellikle hoşaf yapımında tercih edilir. Örneğin kuru üzüm, kayısı, vişne, ayva gibi güzle kokulu ve şeker açısından zengin olduğu gibi rengi ile de dikkat çeken meyveler, hoşaf yapımında kullanılabilir. Anadolu’ nun çoğu köyünde aynı zamanda kuşburnu hoşafı da sıklıkla yapılır ve bu hoşaf, zengin C Vitamini içeriği ile dikkat çeker.