Haşlanmış Mısır Kaç Kalori? Besin Değerleri

Haşlanmış Mısır Kaç Kalori? Besin Değerleri

Mısır bol miktarda mineral ve vitamin içermektedir. Sebze statüsünde bulunan mısırın içinde B6, çinko, demir, magnezyum, potasyum ve demir gibi vitaminler bulunmaktadır. Mısır uzun süreli tokluk sağlayan bir sebze değildir. Bunun nedeni ise mısırın glisemik değerinin oldukça yüksek olmasıdır. Mısır en fazla popüler olan sebze olduğunu söylemek yanlış olmaz. Mısır genetiği ile en çok oynanan sebzeler içerinde birincidir. Bu yüzden mısır tüketilirken dikkatli olunması gerekmektedir. 

Haşlanmış Mısır Besin ve Kalori Değerleri 

Haşlanmış mısır mısırın en çok tüketilen şekillerinden biridir. Mısır denildiğinde aklımıza haşlanmış tane mısır ilk sırada gelir. Haşlanmış mısırın içinde B6 gibi vitamin ve çinko, demir, magnezyum, potasyum, demir gibi mineraller bulunmaktadır. Ortalama büyüklükteki bir koçan mısır; 3.41 gr protein, 123 mg potasyum, 20.98 gr karbonhidrat, 1.5 gr yağ, 2.4 gr lif içerdiği bilinmektedir. Bolca A vitamini ve demir içerdiği bilinmektedir. 

Ortalama büyüklükteki yaklaşık 100 gram haşlanmış bir mısır 96 kaloridir. Haşlanmış mısır besin değeri olarak oldukça fazla mineral ve vitamin içermektedir. Fakat mısır en çok genetiği değiştirilen besindir. Bu yüzden mısır tüketiminde aşırıya kaçmamalı ve güvenilir yerlerden mısır alınmalıdır. Genetiği değiştiren bir mısırın besin değerleri yok denecek kadar azdır. Genetiği değiştirilmiş mısırın tüketilmesi kişiye yararından çok zararı bulunmaktadır. 

Haşlanmış Mısır Faydaları

Her sebze gibi mısırında oldukça fazla yararları bulunmaktadır. Mısırın içerdiği B6, çinko, demir, magnezyum, potasyum ve demir mısırı oldukça yararlı bir sebze haline getirmektedir. Mısır gibi bu kadar sağlıklı bir besinin faydaları da oldukça fazladır. Mısırın faydalarından bazıları şunlardır; 

  • Mısır içerdiği lif sayesinde sindirimi kolaylaştırır. 
  • Mısırın kabızlık, şişkinlik ve mide sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir. 
  • İçerdiği B6 sayesinde hafızayı güçlendirmektedir. 
  • Mısırın içerdiği demir kansızlık, halsizlik, enerji düşüklüğü gibi sorunlara iyi geldiği gözlemlenmiştir. 

Mısır Düdüklüde Kaç Dakikada ve Nasıl Haşlanır?

Her sebzeyi ve meyveyi tam mevsiminde tüketmek besin değerini kaybetmemesi açısından önemlidir. Eylül ayı mısırın tam mevsimidir. Mısırın düdüklü de haşlanma süresi yaklaşık olarak 20 dakikadır. 20 dakika haşlama süresini geçen mısır taze değildir. Mısırı aldıktan sonra buzdolabında bekletmenden pişirmekte fayda vardır. Zaten ne zaman koparıldığını bilmediğimiz mısırı bir de evde bekleterek hem bayatlamış hem de besin değerlerini düşürmüş oluruz. Mısırı haşlamasının süresi mısırın tazeliğine bağlı olmakla birlikte taze bir mısır 20 dakikada pişmektedir. Mısırın birçok farklı haşlama tekniği vardır. En bilineni ise şudur;

  • Mısır kabuklu alındıysa kabukları soyulmalıdır. 
  • Kabukları soyulan mısırlar mutlaka yıkanmalıdır. 
  • Yıkanan mısırlar düdüklüğe sığması için iki veya daha fazla parçaya bölünebilir. 
  • Düdüklüğe koyulan mısırların üstünü geçecek kadar su ilave edilmelidir. 
  • Düdüklüğünün kapağı kapatılmalı ve 20 dakika orta ateşte pişirilmelidir. 

Mısır pişirmekte farklı alternatif arayanlar mısırı pişirirken biraz süt ve bir kaşık kadar da şeker koyabilirler. 

Haşlanmış Mısır Suyunun Faydaları

Haşlanmış mısırın faydaları saymakla bitmezken haşlanmış mısırın suyunun faydaları da oldukça fazladır. Haşlanmış mısır haşlanırken vitamin ve minerallerinden bazılarını suya bırakmaktadır. Özellikle tam mevsiminde tüketilen mısır mineral ve vitamin açısından oldukça zengindir. Sebzelerin pişerken vitaminini kaybettiği söylenir. Aslında sebzeler pişerken vitaminlerini kaybetmezler. Sebzeler pişerken vitaminlerini suya bırakırlar. Birçok kişi mısır püskülünün de birçok faydası olduğunu söylemektedir. Bu yüzden bazen mısır haşlarken içine mısırın püskülerini atmaktadırlar. Bunu yapmaya üşeniyorsanız sadece yemek için haşladığınız mısırın suyunu da değerlendirebilirsiniz. Birçok faydası olan mısır suyunun faydaları şunlardır;* Mısırın metabolizmayı hızlandırdığı bilinmektedir aynı şekilde mısır suyu da metabolizmayı hızlandırır. 

  • Bağırsak parazitlerini bağırsaktan uzaklaştırır. Bağırsaklarında parazit olduğu saptanmış kişilerin mısır suyu içerek bağırsaktaki parazitleri temizlediği gözlemlenmiştir. 
  • Reflü, ülser gibi sık rastlanan mide rahatsızlara karşı mısır suyu tüketilebilir. Mısır suyu mide yanmalarına ve mide yaralarına iyi gelmektedir. 
  • Mısır suyun yemeklerde kullanılabilir. Yemeklere içme suyu koymak yerine mısırın suyu koyulabilir. Böylelikle yemeklerin besin değeri artırılmış ve tatlandırılmış olacaktır. Mısır suyunu israf etmek yerine yemeklerde içme suyu yerine kullanmasında bir sakınca yoktur. Yemeğin tadını bozmaz aksine yemeğe lezzet verir. 
  • Mısır suyunun sadece insanlara değil bitkilere de oldukça faydalığı olduğu gözlemlenmiştir. Oldukça fazla vitamin ve mineral içeren mısır suyunu soğutup evinizdeki bitkileri sularsanız bitkilerinizin daha sağlıklı olduğunu göreceksiniz.

Haşlanmış Tane Mısır  9,90₺ özel fiyatıyla şimdi satışta!