Karabuğday Pilavı Tarifi – Nasıl Yapılır?

Karabuğday Pilavı Tarifi – Nasıl Yapılır?

Karabuğday Pilavı, özellikle formuna dikkat eden herkesin yemekten büyük zevk aldığı pilav türleri arasında gelmektedir. Lezzetli ve son derece besleyici olan bu pilavın en önemli özelliklerinden birisi de lif açısından son derece zengin olmasıdır. Ayrıca Karabuğday Pilavı hafif ve de lezzetli bir pilavdır. Günümüzde Karabuğday, pilav için kullanıldığı gibi farklı tariflerde un haline getirilerek de kullanılmaktadır. Karabuğday Pilavı Tarifi - Karabuğday Pilavı nasıl yapılır gibi sorulara cevap verirken aynı zamanda Karabuğday Pilavı ve Karabuğday yani “Greçka” dan da detaylı olarak söz edeceğiz. Hazırsanız, başlayalım. 

Karabuğday Pilavı Nedir?

Karabuğday Pilavı, Karabuğday kullanılarak yapılan bir pilav olup, lif açısından zengin ve son derece lezzetli bir pilav türünü tanımlamak için kullanılır. Pilav, besin değeri açısından zengindir ve yüksek lif oranına sahip olduğu için sizleri gün içinde tok tutabilir. Tüm bu özelliklerine ek olarak Karabuğday Pilavı aynı zamanda Greçka Pilavı veya Greçkalı Pilav gibi isimlerle de anılmaktadır. Günümüzde Karabuğdayın ismi konusundaki tartışmalar devam etmektedir. Aynı zamanda günümüzde Karabuğday Pilavı Tarifi olarak pek çok farklı tarife de ulaşmanız mümkündür. Domatesli Greçka Pilavı ve Mantarlı Greçka Pilavı, günümüzde en yaygın Karabuğday Pilavı türleri arasında gelmektedir. Klasik Karabuğday Pilavı içeriğinde ise soğan ve sarımsağa ek olarak dana kuşbaşı da bulunmaktadır.  

Karabuğday Pilavı Nasıl Yapılır? Karabuğday Pilavı Tarifi

Karabuğday Pilavı, derin bir tür tencereye ihtiyacınız olabilir. Pilav için gerekli malzemeleri hazır ettikten sonra tarifteki adımları atmanız yeterli olacaktır. Karabuğday Pilavı Tarifi aynı zamanda Dana Kuşbaşılı Karabuğday Pilavı olarak da bilinmektedir. Dilerseniz, internetten araştırma yaparak içinde et bulunmayan farklı Karabuğday Pilavı türlerine de ulaşmanız mümkün.  

Karabuğday Pilavı Nasıl Hazırlanır? 

Karabuğday Pilavı için ilk olarak gerekli malzemeleri hazırda bulundurmanız, kısa zaman içinde pilavı yapmanızı sağlayabilir. Bununla beraber, ortalama 35 – 40 dakika içinde Karabuğday Pilavı olarak da bilinen Greçka Pilavı servis edilmeye hazır hale gelir. 

Karabuğday Pilavı (Dana Kuşbaşılı Karabuğday Pilavı) Tarifi: 

  • Pilavı Yapacağınız Tencere Tabanına Yarım Çay Bardağı Zeytinyağını Tabana Eşit Şekilde Yayılacak Şekilde Dökün.  
  • 300 Gramlık Yağsız Dana Kuşbaşı Etini Zeytinyağı Üzerine Ekleyin ve Bir Süre Zeytinyağı / Dana Etini Soteleyin. Soteleme İşlemini Tahta Bir Kaşık İle Yapmaya Özen Gösterin. Bu Adımdan Sonraki Her Yeni Malzeme Eklemede Karışımı Hafifçe Karıştırmayı Unutmayın. 
  • Soteleme İşleminden Sonra 1 Adet Büyük Soğanı Küp Küp Doğrayarak Ete Ekleyin. 
  • Soğandan Sonra 2 – 3 Diş Sarımsağı ve Sonrasında Doğranmış Havucu Karışıma Ekleyin. 
  • Karışıma Daha Sonra 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçasını ve Sonrasında 1 Tatlı Kaşığı Domates Salçasını Ekleyin. 
  • Karışıma 1 Çay Kaşığı Kimyon ve Ardından 1 Çay Kaşığı Karabiber Ekleyin. 
  • Son Olarak 3,5 Su Bardağı Sıcak Suyu Karışıma Ekledikten Sonra 10 – 15 Dakika Kadar Pişirin. 
  • Pişirme İşlemi Bittiğinde 1,5 Su Bardağı Karabuğdayı Ekleyin. 
  • Karabuğday Ekleme Sürecinden Sonra 1,5 Çay Kaşığı Tuz Ekleyerek Pilavı Son Kez Karıştırın ve 20 Dakika Kadar Ağzı Kapalı Olarak Demlemeye Bırakın. 
  • Ortalama 35 – 40 Dakika İçinde Karabuğday Pilavı (Greçkalı Pilav) Servis Edilmeye Hazır Hale Gelmiş Olacaktır. Afiyet Olsun.  

Karabuğday Pilavı İçin Gerekli Malzemeler

Karabuğday Pilavı için gerekli malzemeler arasında dana kuşbaşı, soğan ve havuç gibi malzemeler bulunmaktadır. Vejetaryenseniz ve kırmızı et tüketmiyorsanız, Domatesli Greçka Pilavı veya Mantarlı Greçka Pilavı gibi diğer Karabuğday Pilavı Türleri tariflerini de inceleyebilirsiniz. Bu arada ilk olarak Rusya ve daha çok Doğu Bloku Ülkelerinden ihtal edildiği için Karabuğdayın ülkemizde “Greçka” olarak bilindiğini de ekleyelim. Karabuğday Pilavı için gerekli olan malzemelere bugün seçkin marketlerden rahatlıkla ulaşabilirsiniz. 

Karabuğday Pilavı İçin Gerekli Malzemeler Listesi: 

  • Yarım Çay Bardağı Zeytinyağı 
  • 300 Gr. Tercihen Yağsız / Az Yağlı Dana Kuşbaşı 
  • 1 Adet Büyük Soğan 
  • 2 – 3 Diş Sarımsak 
  • 1 Adet Havuç 
  • 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası 
  • 1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası 
  • 1 Çay Kaşığı Kimyon
  • 1 Çay Kaşığı Karabiber 
  • 3,5 Su Bardağı Sıcak Su 
  • 1,5 Su Bardağı Karabuğday 
  • 1,5 Çay Kaşığı Tuz 

Karabuğday Pilavı Malzemeleri ile İlgili Bilmeniz Gerekenler: 

Yayla Gurme Karabuğday Paketi, 500 Gram ağırlığındadır ve yukarıda sizlerle paylaştığımız tarifte 1,5 su  bardağı karabuğday kullanılmaktadır. Bir su bardağı karabuğday, ortalama olarak 170 Gr.’lık bir ağırlığa sahiptir. Buradan hareketle, bir paket Yayla Gurme Karabuğday Paketi ile ortalama iki defa Karabuğday Pilavı yapılabildiğini sizler de rahatlıkla hesaplayabilirsiniz. Bununla beraber, Yayla Karabuğday Paketi ile ilgili çeşitli noktalara da dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle güvenilir ve saygın marketlerden rahatlıkla temin edebileceğiniz Yayla Gurme Karabuğday Paketini, güneş almayan serin bir yerde ve mümkünse bez bir torbada saklamanızı öneririz. 

Karabuğday Pilavı İçin Lezzet İpuçları

Karabuğday Pilavı, günümüzde zengin ve doğal tohum ve de tahıllarla kısa zaman içerisinde hazırlayabileceğiniz basit, pratik, lezzetli ve son derece sağlıklı bir tariftir. Chialı Pilav veya benzeri diğer yağlı ve sağlıklı tohumlardan yaptığınız pilavlarda olduğu gibi, Karabuğday Pilavı da çeşitli şekillerde çeşitlendirilebilir. Sizler için, en çok uygulanan Karabuğday Pilavı çeşitlerinden en lezzetli olan iki tanesini kısaca tanıtacağız. 

Domatesli Karabuğday Pilavı, en az dana kuşbaşı et ve soğan sote ile yapılan Karabuğday Pilavı kadar lezzetli, sağlıklı ve de hafif bir pilav çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Domates, bildiğiniz gibi son derece zengin bir likopen kaynağıdır ve özellikle de organik domatese (Çanakkale Domatesi) ulaşma imkânınız varsa, bu lezzetli pilav kısa zamanda sizlerin de favorisi olabilir. Bu arada domatesin de içerdiği lif ve vitamin açısından son derece zengin olduğunu ve pişirildiğinde özellikle cilde faydalı olan likopen seviyesinin pişirilme ile doğru orantılı olarak arttığını da sakın ama sakın unutmayın. Domatesli Karabuğday Pilavı, bugün aynı zamanda Anadolu’nun pek çok bölge ve yöresinde en sık uygulanan tarifler arasında gelmektedir. Domatesin yaygın olarak yetiştirildiği Ege Bölgesi ve daha pek çok bölgede Domatesli Karabuğday Pilavı, en sık tüketilen lezzetli Karabuğday Pilavı türlerinden birisidir. 

Greçkalı Karabuğday Pilavı temelde yanlış bir kullanımdır. Bugün pek çok insan, Greçkalı Karabuğday Pilavı olarak bilinen pilavın temelde “Mantarlı Karabuğday Pilavı” olduğuna inanır. Bu, son derece yanlış bir düşüncedir. Temelde Karabuğday, zaten “Greçka” (Rusça: Grechikha) kelimesinin tam karşılığıdır. Karabuğday, dünyada özellikle Rusya, Polonya ve Ukrayna’da yetiştirilmektedir. Ülkemizde özellikle 2000’li yılların ortalarından itibaren “Greçka” olarak tanınan buğday ile Karabuğday tam olarak aynı şeydir. Yani Greçkalı Pilav / Greçka Pilavı ve Karabuğday Pilavı temel olarak aynı şeydir. Bu arada Mantarlı Greçka Pilavı – Mantarlı Greçkalı Pilav veya Domatesli Greçka Pilavı / Domatesli Greçkalı Pilav gibi farklı lezzet seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz. 

Karabuğday Pilavının Faydaları Nelerdir?

Karabuğday, günümüzde tüketim oranı ciddi miktarda artan faydalı, lif oranı yüksek tohum ve tahılların başında gelmektedir. Günümüzde, Anadolu’nun kendi öz ve doğal buğdayı olduğu düşünülen Karabuğday ismi hakkındaki görüşler muhteliftir. Yani Karabuğdayın faydaları veya Karabuğday besin değerleri ile ilgili bir araştırma yapacak veya tarif arayacaksanız, “Greçka” veya “Greçkalı” terimlerini de kullanabilirsiniz. 

Karabuğday Pilavının faydaları arasında ilk sırada zengin besin değeri gelir. Bu buğday türü, genetiği ile oynanmış transgenik buğday türlerine nazaran çok daha doğal ve organik bir buğday türü olması ile dikkat çeker. Bununla beraber, içeriğindeki lif, bakır, manganez, magnezyum ve diğer faydalı aminoasit ve minerallerle dikkat çeken Karabuğday, günümüzde özellikle pilav yapımında en çok kullanılan tahıllardan birisi olma özelliğine sahiptir. Karabuğday günümüzde yabancı kaynaklarda özellikle  “Grechka Grain” ya da “Buckwheat” olarak da bilinmektedir. Karabuğday faydaları veya Karabuğday Pilavı faydaları temel olarak birkaç başlık altında toplanabilir, bunlar: 

  • Karabuğday ve Karabuğday Pilavı Özellikle Karbonhidrat ve Lif Açısından Son Derece Zengindir. Ancak Yüksek Karbonhidrat Değerine Karşılık Greçka Kan Şekerini Hızlı Bir Şekilde Yükseltmez. Kan Şekeri Değerini Orta – Az Seviyede Tutma Özelliğine Sahip Olan Greçka, Rejim ve Diyetlerin En Gözde Tahıllarından Birisidir. 
  • Karabuğday Pilavı İçin Kullanılan Greçkanın Özellikle Kabuğu İçinde Yoğun Miktarda Faydalı Yağ Asidir ve Lif Bulunur. Yüksek Lif, Tahılın Aynı Zamanda Sindirim İçin De Son Derece İdeal Olmasını Sağlamaktadır. Özetle Greçka ve Karabuğday Pilavı Bağırsak Sağlığının Korunması İçin İdeal Bir Besindir. 
  • Karabuğday, Toplam Ağırlığının %3,4’ü Proteinden Oluşmakla Beraber, XXX İçinde Bulunan Protein, Son Derece Kalitelidir. Günümüzde Diğer Tahıllarla Karşılaştırıldığında En Kaliteli Bitkisel Protein Bu Tahıl İçinde Bulunur. 
  • Karabuğday ve Günlük Hayatta Tükettiğimiz Karabuğday Pilavı Kolon Kanseri Riskini Ciddi Oranda Düşürme Özelliğine Sahiptir. Bununla Beraber Tahıl Aynı Zamanda Zengin Bir Manganez, Magnezyum, Bakır, Demir ve Fosfor İçeriğine Sahiptir. 
  • Karabuğday Pilavı İçinde de Kullanılan Greçka Aynı Zamanda Rutin (Kan Basıncısını Düzenler ve Kandaki Lipid Değerlerini Düşürür), Kuersetin (Güçlü Bir Antioksidandır ve Vücut Direncini Arttırır), Viteksin ve D-Chiro-Inositol gibi Çeşitli Antioksidan ve Aminoasitler Açısından Zengindir. Kalp Sağlığı, Bağırsak Sağlığının Korunması ve Etkili Kan Şekeri Kontrolü İçin Greçka Tüketilebilir.  

Karabuğday Pilavı Kalori ve Besin Değerleri

Karabuğday Pilavı, günümüzde tüketmekten büyük keyif alabileceğiniz en lezzetli ve de sağlıklı tahıllardan bir tanesidir. Protein, lif ve özellikle antioksidan içeriği değerlendirildiğinde Karabuğday, diğer tahılları geride bırakan çeşitli özellikleri ile dikkat çekmektedir. Belki de bu yüzden Karabuğday kullanılarak yapılan yemeklerin ilk sırasında Karabuğday Pilavı gelmektedir. Bununla beraber, Karabuğday Unu da yaygın olarak ekmek ve çeşitli hamur işlerinde yaygın olarak kullanılan un türlerinden birisidir. Ayrıca nohutlu karabuğday pilavı hazır şekilde sitemizde bulunmaktadır. Gluten alerjisi olanlar için ise glutensiz sebzeli karabuğday pilavı tercih edilebilir. Şimdi ise kalori değerlerini inceleyelim.

100 Gr. Karabuğday İçinde; 

  • 10 Gram Lif 
  • 345 Kalori 
  • 13,5 Gram Protein 
  • 71,5 Kaliteli ve Antioksidan / Aminoasit Açısından Zengin Karbonhidrat 
  • 3,4 Gram Yağ 

Bulunmaktadır. Tüm bu besin değerlerine ek olarak, Karabuğday günümüzdeki en sağlıklı tahıllardan birisi olarak tanımlanır ve tüm dünyada bu şekilde kabul edilir. Karabuğday besin değerlerinden söz ettikten sonra şimdi de Karabuğday Pilavı besin değerleri ve kalori detaylarından söz edelim. 

Karabuğday Pilavı için 1,5 Su Bardağı Karabuğday Kullanılır. Bir su bardağı karabuğday, ortalama olarak 170 gramlık bir ağırlığa sahiptir; yani pilavın yapımında ortalama olarak 250 Gram Karabuğday kullanılır. Buradan hareketle, bir öğünde 4 veya 5 kişi hazırlanan Karabuğday Pilavındaki besin değerlerinin yukarıda sıraladığımız değerlerin ortalama 2,5 – 3 katı olduğunu söylemek mümkün. Elbette bu değerler, bir tencere Karabuğday Pilavı için geçerli. Bu arada pilavda kullanılan dana kuşbaşı, zeytinyağı, tereyağı ve havuç gibi malzemelerdeki protein ve besin değerlerini de unutmamak gerekir. 

Diğer Bakliyat Blog yazılarımızı da incelemenizi öneriririz.