Beluga Mercimek (Siyah Mercimek) Çorbası Tarifi – Nasıl Yapılır?

Beluga Mercimek (Siyah Mercimek) Çorbası Tarifi – Nasıl Yapılır? 

Beluga mercimek çorbası, günümüzde besleyici değeri en yüksek çorba tarifi seçeneklerinin başında gelmektedir. İnternetteki yemek tarifi kaynaklarında aynı zamanda “siyah mercimek çorbası” veya “siyah mercimek çorbası tarifi” olarak da isimlendirilen Beluga mercimek çorbası, “sağlıklı öğün” denildiğinde akla ilk gelen çorba tarifi seçenekleri arasında gelmektedir. Bildiğiniz gibi, mercimeğin her türü besin değeri ve diğer özellikleri açısından son derece zengindir. Son yıllarda ise popüler olan siyah mercimek, çorba olarak karşımıza çıkar ve lezzetli olduğu kadar besleyici ve diyet dostu bir çorba türüdür. Sizlerle paylaştığımız Beluga mercimek çorbası tarifi ile Beluga mercimek çorbası (siyah mercimek çorbası) nassıl yapılır sorusunun cevabını zorlanmadan ve kısa zaman içinde alacaksınız. Hazırsanız, başlayalım.  

Beluga Mercimek Çorbası Nedir?

Beluga mercimek çorbası nedir? Bu lezzetli ve metabolizma dostu çorbayı tanımak için öncelikle Beluga mercimek konusuna kısaca değinelim ve sizleri nasıl bir çorbanın beklediğinden kısaca söz etmeye çalışalım. Beluga mercimek, kırmızı veya yeşil mercimekten ilk olarak siyah ve kendine has dokusu ile ayrılır. Siyah mercimek aynı zamanda farklı bir lezzete de sahiptir; bu mercimek türü pişirildiğinde sahip olduğu aromayı sizlere sunma özelliğine sahiptir. 

Siyah mercimek çorbası yani bilinen diğer adı ile Beluga mercimek çorbası, pişirilip tüketilmeye hazır hale geldiğinde koyu kahverengi – siyah bir renge sahip olur. Çorbanın rengi genellikle kırmızı veya yeşil mercimek ile yapılan mercimek yemeğine benzer ve taneleri ayırt edebilirsiniz. Buna karşın, siyah mercimek çorbası veya Beluga mercimek çorbası, farklı aroma ve lezzeti ile öne çıkar. Beluga mercimek çorbası aynı zamanda folat yani “folik asit” açısından da son derece zengindir. Bu nedenle siyah mercimek çorbası, özellikle aşağıdaki rahatsızlıklardan en az birine sahip olan herkese önerilmektedir;

  • Konsantrasyon Bozukluğu
  • Nefes Darlığı
  • Aşırı Zayıflık
  • Vitamin ve Mineral Eksikliği 
  • Kalp Ritminde Bozukluk 

Beluga mercimek çorbası, özellikle folat (folik asit), antioksidanlar ve lif bakımından son derece zengindir. Bu nedenle, “Black Lentil Soup” olarak da bilinen siyah mercimek çorbası (Beluga mercimek çorbası) ülkemizde olduğu kadar, tüm dünyada da oldukça yaygın bir çorba tarifi olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde siyah mercimek, salatalardan İngilizce’de “patty” olarak da bilinen köfte tarzı gıdaların hazırlanmasına kadar pek çok tarifte kullanılmaktadır. 

Beluga mercimek yani siyah mercimek, genellikle İspanya’da yetişmekte olan özel bir mercimek türüdür. Yukarıda saydığımız faydalarına ek olarak kendine has lezzeti ve kıvamı ile de öne çıkan siyah mercimek çorbası, özellikle son yıllarda ülkemizde de sevilen ve keyifle tüketilen çorbaların başında gelmektedir.  

Beluga Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

Beluga Mercimek Çorbası için başta soğan, sarımsak, domates, biber salçası, domates, zerdeçal ve kişniş tozu başta olmak üzere pek çok malzemeye ihtiyacınız olabilir. Belki de bu yüzden Beluga Mercimek Çorbası Tarifi ile ilgili adımlara geçmeden önce malzemeleri temin etmek için bir tür aktara veya markete uğrayıp gereken baharatları temin etmeyi düşünebilirsiniz. 

Beluga Mercimek Çorbası tarifi, basit ve pratik adımları içerir. Toplamda çok kısa bir zaman içinde Siyah mercimek Çorbası Tarifi, sizlerin de tüketmekten zevk alacağı bir çorba halini alır ve keyifle tüketilir. Kırmızı mercimek veya yeşil mercimek gibi çorbaların hazırlanış biçimlerine kısmen benzeyen adımların ilk aşaması, çorbanın tabanını hazır hale getirmektir. Beluga Mercimek Çorbasında bu taban; zeytinyağı, soğan, biber salçası, domates rendesi gibi doğal malzemeler ile hazırlanır. 

Siyah Mercimek Çorbası, toplamda sadece 25 – 35 dakikalık bir işlemin ardından hazır hale gelir. Sürenin ilk 10 dakikası, Beluga Mercimek Çorbası tabanının kıvam alması ve pişmesi içindir. Taban hazırlandıktan sonra, 20 – 25 dakikalık bir pişme süresinden sonra çorba hazır hale gelir. Bu nedenle, pratik yemek tarifleri ile arası iyi olan hanımlar ve çalışan kadınlar için uygulaması son derece kolay olan Beluga Mercimek Çorbası tarifi, besleyici oluşu ve özellikle de tadı ile öne çıkan harika çorbaların başında gelmektedir. 

Siyah Mercimek Çorbası tarifi hazırlanırken ikinci aşamada sıcak su ve Beluga Mercimeği içeriğinin çorba karışımına eklenmesi gelir. En son adımda ise otalama bir yemek kaşığı kadar zerdeçal ve kişniş tozu, Beluga Mercimek Çorbası içeriğine eklenir ve çorba bir süre kaynadıktan sonra yenmeye hazır hale gelmiş olur. 

Beluga Mercimek Çorbası, özellikle ağır yemeklerden önce servis edilebildiği gibi, diyabet veya aşırı kiloya sahip kişiler tarafından başlı başına bir öğün olarak da tüketilebilir. Siyah Mercimek Çorbası Tarifi ile ilgili adımları izleyip çorbayı bir kez yaptığınızda, yine Beluga Mercimeğinin kullanıldığı diğer tarifler de sizlerin dikkatini çekecek ve onları da tıpkı Beluga Mercimek Çorbası Tarifi gibi bir an önce uygulamak isteyeceksiniz. Kış mevsimi ve soğuk havalar için ideal olan tarif, aynı zamanda bütçe dostu olması ile de dikkat çeker. Siz de sağlıklı, lezzetli ve kendine has lezzeti bulunan bir çorba tarifi arıyorsanız, Siyah Mercimek Çorbası Tarifi sizler için uygundur.  

Beluga Mercimek Çorbası İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Beluga Mercimek Çorbası için gerekli malzemelerin başında, bugün bir manav veya marketten kolaylıkla temin edebileceğiniz sebzeler gelir. İkinci aşamada zerdeçal veya kişniş gibi baharatlara ihtiyacınız olabilir. Yayla Beluga Mercimek, Siyah Mercimek Çorbası hazırlamak için son derece idealdir. Bunun en önemli nedeni, bir paket Yayla Beluga Mercimek içeriğinin 4 – 5 kişilik bir çorba için yeterli olmasıdır. Beluga Mercimek Çorbası Tarifi veya Siyah Mercimek Çorbası ile ilgili hemen her türlü detaylardan söz ettik. Şimdi de, Beluga Mercimek Çorbası için gereken malzemelerden söz edelim ve daha sonra da, Beluga Mercimek Çorbası nasıl yapılır sorusunun cevabını sizler için vermeye çalışalım. Malzemeleri daha önceden hazır ederseniz, Siyah Mercimek Çorbası Tarifi sizin için de kısa zaman içinde kolayca hazırlanan bir çorba halini alır.  

Beluga Mercimek Çorbası İçin Gerekli Malzemeler: 

  • 1 – 2 Yemek Kaşığı Kadar Zeytinyağı
  • 1 Adet Rendelenmiş Soğan 
  • 2 Diş Sarımsak 
  • 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası 
  • 2 Adet Orta Büyüklükte Domates Rendesi 
  • 5 Su Bardağı Sıcak Su 
  • 1 Su Bardağı Beluga Mercimek 
  • 1 Yemek Kaşığı Kadar Zerdeçal
  • Yemek Kaşığı Kadar Kişniş Tozu 

Beluga Mercimek Çorbası hazırlarken, özellikle malzemeler konusunda bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bu noktaların başında ilk olarak bazı malzemelerle ilgili çeşitli işlemleri önceden yapmaktır. Örneğin soğanları veya domatesleri önceden rendeleyebilir ve Siyah mercimek Çorbası içine ekleyeceğiniz suyu, önceden kettle yardımı ile kaynatabilirsiniz. 

Siyah Mercimek Çorbası Tarifi için kendinize uygun tercihler de yapmanız mümkün. Örneğin, mideniz hassassa, Beluga Mercimek Çorbası tarifi adımlarının son aşamasında eklediğiniz baharatların miktarını azaltabilirsiniz. Yine hazım sorunları yaşıyorsanız, yukarıda söz ettiğimizden daha fazla oranda (ekstradan yarım yemek kaşığı kadar) zeytinyağı, hazmı daha kolay ve sağlıklı bir çorba tarifi için uygun olabilir. 

Beluga Mercimek Çorbası Tavsiyeleri için birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekebilir. Domates, biber salçası veya soğan seçerken ürünlerin organik olmasına dikkat edebilirsiniz. Kruton hazırlayarak daha lezzetli bir Beluga Mercimek Çorbası hazırlamak mümkün. Ayrıca damak zevkinize göre Siyah Mercimek Çorbası Tarifi üzerinde değişiklikler de yapabilirsiniz.  

Beluga Mercimek Çorbası Nasıl Pişirilir? 

Beluga Mercimek Çorbası tarifi, temelde üç ana kısımda incelenebilir. İlk kısımda çorba tabanı olarak da isimlendirebileceğimiz tabanı hazır etmelisiniz. İkinci aşamada 5 su bardağı sıcak suyu ve Beluga Mercimek içeriğini tabana eklemeli ve son olarak da baharatları karışıma katmalısınız. Beluga Mercimek Çorbası Nasıl Pişirilir? Aşağıdaki adımları sırayla atarak sizler de ortalama 30 Dk. içinde siyah mercimek çorbası yapabilirsiniz. 

  • Tavanın Her Yerine 1 – 2 Yemek Kaşığı Kadar Zeytinyağı Gezdirin. 
  • Daha Sonra Rendelenmiş 1 Adet Soğanı Ekleyin. 
  • Karışım Hafifçe Pişerken 2 Diş Sarımsağı Ekleyin ve Hafifçe Karıştırarak Kavurun. 
  • Taban İçin Önce 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçasını Ekleyin ve Karıştırın. 
  • Taban İçin Son Olarak 2 Adet Domates Rendesini Karışıma Ekleyin ve Karıştırın ve Kısa Bir Süre Pişirin. 
  • 5 Su Bardağı Sıcak Suyu Ekleyin ve Karıştırın. 
  • 1 Su Bardağı (1 Paket Yayla Bakliyat Beluga Mercimek) Mercimeği İçeriğe Ekleyin. 
  • 1 Yemek Kaşığı Zerdeçalı Çorbaya Ekleyin ve Bir Süre Karıştırın. 
  • 1 Yemek Kaşığı Kişniş Tozunu Ekleyin ve Karıştırın. 

Beluga Mercimek Çorbası 20 – 25 dakikalık bir haşlama süresinden sonra içmeye hazır hale gelecektir, afiyet olsun.  

Beluga Mercimek Haşlama Süresi Ne Kadardır?

Beluga Mercimek haşlama süresi yaklaşık olarak 20 – 25 dakika kadardır. Normalde kendine has bir dokusu ve aroması olan Beluga Mercimek, bu hali ile orta sertliktedir. Ancak çorbalar veya çeşitli köftelerde kullanılabilmesi için ideal bir haşlama sürecinden geçmesi gerekir. Bu süreç ortalama olarak 20 – 25 dakikalık bir zaman dilimine denk gelir. Beluga Mercimek Çorbası tarifi hazırlanması, haşlamadan önce de belli adımları gerektirdiği için, ortalama olarak 30 – 35 dakika içinde hazır olabilir. Çoğu zaman 4 – 5 kişinin bir öğünde tüketebileceği Siyah Mercimek Çorbası, özellikle kış ayları için ideal çorba tarifleri arasında gelir. 

Beluga Mercimeği Suyu Siyaha Boyar mı? 

Beluga Mercimeği Çorbası Tarifi için atılacak adımlardan söz ettik. Tarifin uygulanması sırasında Beluga Mercimeği, sıcak su ile temas edeceğinden suyu bir miktar olsun siyaha boyayabilir. Ancak bu siyah renk çok bariz şekilde görünmez ve çorbayı tüketenleri rahatsız edecek derecede koyu değildir. Özetle bu sorunun cevabını kısmen evet olarak vermemiz mümkün. Sadece Beluga Mercimek Çorbası Tarifi değil yeşil veya kırmızı mercimek ile yapılan çeşitli çorba ve yemeklerde de kimi zaman mercimeğin yemeğe katılan suyun rengini değiştirdiği görülmüştür. Bu özelliği, Beluga Mercimeği olarak da bilinen Siyah Mercimeğin kendi doğal yapısından kaynaklanır. 

Beluga mercimek hakkında detaylı bilgiye erişmek isterseniz Beluga Mercimek Nedir? Yazımızı okuyabilirsiniz.