Kuru baklagiller ilk dönemlerden beri tüketilen besinlerdir. İçerdikleri yüksek protein sayesinde kuru baklagiller nelerdir sorusu ile sıkça karşılaşılmaktadır. Kuru baklagiller oldukça sağlıklı ve besin değerleri yüksek gıdalardır. Vücudumuzu hiçlere oluşturur. Hücreleri de proteinler oluşturur. Kısaca proteinler vücudumuzu oluşturur. Vücudumuzun en önemli yapı taşı olan protein bakımından oldukça zengindirler. Hayvansal gıda içermeyen protein denildiğinde akla kuru bakliyat isimleri gelmektedir.
Kuru baklagiller yüksek protein içermesinden dolayı oldukça fazla tercih edilmektedir. Kuru baklagillerin içinde proteine ek olarak birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır. İçerdiği besin değerleri ve faydaları bulunan kuru bakliyat listesi aşağıdaki gibi basitçe yapılabilir.
Bakliyat ailesinin en sevilen ürünü olan bakla 100 gramda %47 karbonhidrat, %45 protein, %7 yağ bulunur. 100 gram bakla yaklaşık 99 kaloridir. Demir, potasyum minerallerini; A, C, B6 ve K vitaminlerini içerir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde böbreklerin çalışmasın yardık eder. Sindirim sitemini düzenler. Bakla Hemoroid gibi rahatsızlıkları önler. İçinde bulunduğu folik asit sayesinde hamile kalmak isteyen ve hamilelerin bol bol yemesi önerilir. Parkinson hastalarına iyi gelir. Bağışıklık sistemi için oldukça yararlıdır.
Barbunya 100 gramda %69 karbonhidrat, %27 protein, %4 yağ bulunur. 100 gram barbunya yaklaşık 127 kalori içerir. Barbunya içerdiği lif sayesinde kilo vermeye yardım eder. Antioksidan bakımından oldukça zengin olduğu için enfeksiyon hastalıklara karşı güçlü bir savaşçıdır. Glisemik indeksi olduğu için uzun süre tokluk hissi yaratır. Magnezyum açısından zengin olduğu için kalp sağlığını korur.
Kuru bakliyat içinde en tercih edilen bezelyede 100 gramda %69 karbonhidrat, %27 protein, %4 yağ bulunur. 100 gram bezelye yaklaşık 127 kaloridir. İçerdiği folik asit sayesinde anne adayları için oldukça önemli bir besin kaynağıdır. A vitamini sayesinde göz sağlığı üzerinde oldukça önemli rol oynar. İçerdiği K vitamini Alzheimer gibi önemli bir hastalığın önlenmesine ve ilerlemesine yardımcı olur. Potasyum ve c vitamini sayesinde kalp sağlığının korunmasında yardımcı olur. Antioksidanlar sayesinde enfeksiyon oluşumu engeller ve cilde yenilik, gençlik verir. Büyük oranda içerdiği lif sayesinde oldukça kolay sindirilir.
Barbunya 100 gramda %63 karbonhidrat, %33 protein, %3 yağ içerir. 100 gram börülce yaklaşık 127 kaloridir. İçinde bulunduğu lifler sayesinde kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Kan akışımı kolaylaştırarak kalp krizi riskini azaltır. Lifler aynı zamanda şeker dengesini koruyarak geç acıkmayı sağlar ve uzun süreli tokluk hissi verir. A vitamini yönünden oldukça zengindir. Börülce çeşitlerinin ayrıca A vitamini kanseri önleyici etkisi vardır.
Kanser hücrelerinin oluşmasına ve büyümesine engeller olur. Protein bakımından tüm kuru bakliyatlar gibi oldukça zengindir. Saç, tırnak sağlığı, boy uzaması, kas sistemi gibi önemli konularda oldukça rol oynayan protein börülcede oldukça fazladır. İçerdiği çinko ve potasyum sayesinde yaraların hızlı iyileşmesine yardım etmektedir. B9 vitamini eksikliği depresyonu tetikler. Börülce oldukça yüksek miktarda B9 vitamini içerir.
100 gram pişmiş kuru fasulye yaklaşık olarak %51 karbonhidrat, %33 protein, %15 yağ içerir ve 97 kaloridir. A, B, C vitaminleri, lif, potasyum içerir. Cilt sağlığı açısından oldukça yararlıdır. Sivilce oluşumunu engeller. Sindirim sistemini çalıştırır ve kabızlığı önler. İçerdiği demir sayesinde kemik gelişimini destekler. İçerdiği yüksek oranda protein ile enerji verir ve metabolizmayı hızlandırır. Fasulye çeşitleri sağlıklı ve besin değeri yüksek ürünlerdir.
Folik asit seviyesi oldukça yüksektir bu yüzden hamiler ve çocukların yemesi tavsiye edilir. Hamile kalmak isteyen kadınlarda kuru fasulyeyi folik asit kaynağı olduğu için tercih edebilirler. Yüksek tansiyonu düşürdüğü bilinmektedir. Içerdiği lif sayesinde uzun süreli tokluk sağlar. Fasulye protein ve besin değeri oldukça fazla olan bir baklagildir.
100 gram kırmızı mercimeğin içinde %48 karbonhidrat, %30 protein ve % 2 oranında yağ vardır. 100 gram mercimekte yaklaşık olarak 116 kalori bulunmaktadır. Bunlara ek olarak kalsiyum, demir, sodyum, A ve C vitamini bulunmaktadır. Kırmızı mercimek kalori değeri 100 gramda 116 kaloridir.
Spor ve diyet yapanların en çok tükettiği besindir. Kırmızı mercimek protein bakımından oldukça zengindir. Protein diş, kemik ve göz sağlığı için oldukça önemlidir. Kırmızı mercimeğin faydaları oldukça fazladır ama bunlardan ilki cilde çok iyi gelip akne oluşmasını engellemesidir. Yaşlanmayı geciktirir. Kırmızı mercimek yüksek lif oranı sayesinde kilo vermeye yardımcı olur.
Nohut 100 gramda yaklaşık olarak 360 kaloridir. 100 gramın %60’ı karbonhidrat, %21’i protein ve %14’ü yağdır. Nohut içerisinde fosfor, kalsiyum, selenyum çinko, magnezyum, potasyum, demir mineralleri ve A vitamini bulundurur. Selenyum minerali bağırsaktaki bakterileri öneler ve kanser hücrelerinin gelişmelerini engeller.
Magnezyum kalp hastalıklarına ve yaşlanmaya iyi gelir. Erken yaşlanmayı önler. Hafızayı güçlendirici etkisi vardır. Nohut sindirim sistemine iyi gelir ve diyettin önlenmesine yardımcı olur. Demir, magnezyum, bakır, çinko, fosfor kemiklerin güçlenmesinde oldukça önemli rol oynar. Nohutun içinde yer alan kolin maddesi iltihaplarla savaşır. Vücuttaki iltihapları söker ve sivilcelerin arınmasına da yardımcı olur. Haşlanmış nohut faydaları görüldüğü gibi oldukça fazladır.
Yeşil mercimek oldukça lifli bir gıdadır. Glisemik indeksi oldukça düşüktür. 100 gram bir mercimek yaklaşık 350kaloridir ve içinde %60 karbonhidrat, %40 protein %3 yağ bulunmaktadır. Ve yüksek oranda kalsiyum, demir, magnezyum, C, D ve B6 vitamini içerir. Yeşil mercimek; diğer mercimeklere oranla daha fazla protein içermektedir. Bir kilo et ve bir kilo yeşil mercimeğin protein değeri eş değerdir. 100 gram mercimek 365 kalori olmasına rağmen kilo almaya neden olmaz. İçerdiği protein miktarı sayesinde tokluğun uzun süre korunmasına yardımcı olur.
Yeşil mercimek A, B, C, K vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Baklagil olan mercimek vücudun ihtiyacı olan vitaminleri bünyesinde barındırır. İçerdiği protein sayesinde organların onarımı ve kas yapısını güçlendirir. Yeşil mercimek diyanet ve kalp hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Mercimekte bulunan lifler sayesinde kan şekeri seviyeleri kontrol altında tutmasına yardım eder. Lif içeren besinler geç sindirildiği için kan şekerini dengeler. Magnezyum içerdiği için kalp rahatsızlıklarına iyi gelir. Mercimek lif açısından zengin olduğundan sindirime yardım olarak metabolizmaya hızlandırır. Mercimek içerdiği lektin sayesinde kanseri hücrenin büyümesini engeller.
Ayrıca bakliyatlar buzdolabında saklanır mı? Sorusu aklınızdan geçtiyse sizi faydalı blog yazımızı okumaya davet ediyoruz :)