Protein vücudumuzun yapı taşıdır. Her baklagilin protein oranları birbirinden farklıdır. Proteinler birçok farklı besinlerde bulunur bu besinler nohut mercimek kuru fasulye bakla bezelye börülce gibi protein açısından zengin besinlerdir. Bu besinlerin sindirimi oldukça kolaydır. Bu besinler oldukça fazla lif içerirler. Bu yüzden de spor ve diyet yapanlar için oldukça önemli besinlerdir. Etle eşdeğer proteine sahip olan mercimek bu besinlerin en başında gelmektedir. Bakliyatlar kök bitkilerdir. Bu yüzden de oldukça fazla protein içerir.
Bakliyatlar genellikle kış aylarında tercih edilir bunun nedeni oldukça basittir. Yaz aylarında birçok yararlı meyve ve sebze bulunmaktadır. Fakat kış aylarında sebze ve meyve oranı oldukça azalmaktadır. Kışın güneşin az olması yeterinde vitamin ve minerallerin meyve ve sebzelerinde daha az mineral ve vitamine sahip olduğu anlamına gelir. Fakat bakliyatlar toprağın altında yetişen kök besin kaynakları oldukları için sahip oldukları vitamin ve mineralleri topraktan karşılar. Yeterli besini alamayan vücudumuz kış aylarında besin kaynağını bakliyatlardan karşılar.
Bakliyatlar et ürünlerinden sonra protein bakımından en zengin besin grubudur. Bakliyatların içinde süt ve süt ürünlerinden daha fazla etle eş değer protein bulunmaktadır. Et yemeyen vejeteryan hiçbir hayvansal gıda yemeyen veganlar, süt ve süt ürünlerine alerjisi bulunan çölyak hastaları vücutlarının ihtiyacı olan proteini bakliyatlardan alırlar. Protein değeri yüksek bakliyat çeşitleri; mercimek, kuru fasulye, nohut ve bezelyedir.
Protein her besinde farkı oranlarda bulunmaktadır. Protein kasların gelişmesine ve büyümeye yardımcıdır. Hücrelerin yapı taşları proteinlerdir. Hücreleri insanları, hayvanları oluşturur. Hücrelerde insanların yapı taşıdır. Dolaylı olarak proteinler vücudumuzun yapı taşlarıdır. Protein değeri yüksek bakliyatlar bir et kadar proteine sahiptir. 100 gram olan besinde yaklaşık %20 oranında bulunan protein olması, besinin protein bakımından oldukça zengin olduğu anlamına gelir.
Her besinin fazlası zararlı olduğu gibi proteininde fazlası zararlıdır. Vücutta kalan fazla proteinler yağa çevirir ve depolanır. Bu yüzden günlük protein alımına da dikkat edilmelidir. Dünya Sağlık Örgütüne göre günlük alınması gereken protein oranı farklılık göstermektedir. Spor yalan kişilerde kilo başına 1,2 ile 1,4 gramken normal bir insanda 0,8 gramdır. Eğer sporcu karşılaşma öncesi yoğun tempoda ise bu miktar 1,7 ile 1,8 grama kadar çıkarılabilir. Fazla alınan protein kas kütlesine ek bir direnç sağlamaz. Vücutta yağa dönüştürülerek depolanır.
Mercimek en çok kırmızı ve yeşil mercimek olarak ayrılır. Mercimeğin iki farklı rengi de oldukça faydalıdır.
Yeşil mercimek; diğer mercimeklere oranla daha fazla protein içermektedir. Bir kilo et ve bir kilo yeşil mercimeğin protein değeri eş değerdir. 100 gram mercimek 365 kalori olmasına rağmen kilo almaya neden olmaz. Yeşil mercimeğin faydaları oldukça fazladır. İçerdiği protein miktarı sayesinde tokluğun uzun süre korunmasına yardımcı olur. Yeşil mercimek A, B, C, K vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Vücudun ihtiyacı olan vitaminleri bünyesinde barındırır. İçerdiği protein sayesinde organların onarımı ve kas yapısını güçlendirir. Yeşil mercimek diyanet ve kalp hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Mercimekte bulunan lifler sayesinde kan şekeri seviyeleri kontrol altında tutmasına yardım eder. Lif içeren besinler geç sindirildiği için kan şekerini dengeler. Magnezyum içerdiği için kalp rahatsızlıklarına iyi gelir. Mercimek lif açısından zengin olduğundan sindirime yardım olarak metabolizmaya hızlandırır. Mercimek içerdiği lektin sayesinde kanseri hücrenin büyümesini engeller.
Kırmızı mercimek protein değeri oldukça yüksek olan besindir. 100 gram kırmızı mercimeğin içinde %48 karbonhidrat, %30 protein ve %2 oranında yağ vardır. Bunlara ek olarak kalsiyum, demir, sodyum, A ve C vitamini bulunmaktadır. Kırmızı mercimek kalori değeri 100 gramda 116 kaloridir. Spor ve diyet yapanların en çok tükettiği besindir. Kırmızı mercimek; yeşil mercimekten daha düşük kaloriye sahip olduğu için diyetlere daha çok tercih edilmektedir. Kırmızı mercimek protein bakımından oldukça zengindir. Protein diş, kemik ve göz sağlığı için oldukça önemlidir. Kırmızı mercimeğin faydaları oldukça fazladır ama bunlardan ilki cilde çok iyi gelip akne oluşmasını engellemesidir. Yaşlanmayı geciktirir. Kırmızı mercimek yüksek lif oranı sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. 100 gram mercimekte yaklaşık olarak 116 kalori bulunmaktadır.
Nohut 100 gramda yaklaşık olarak 360 kaloridir. 100 gramın %60’ı karbonhidrat, %21’i protein ve %14’ü yağdır. Nohut içerisinde fosfor, kalsiyum, selenyum çinko, magnezyum, potasyum, demir mineralleri ve A vitamini bulundurur. Selenyum minerali bağırsaktaki bakterileri öneler ve kanser hücrelerinin gelişmelerini engeller. Magnezyum kalp hastalıklarına ve yaşlanmaya iyi gelir. Erken yaşlanmayı önler. Hafızayı güçlendirici etkisi vardır. Nohut sindirim sistemine iyi gelir ve diyettin önlenmesine yardımcı olur. Demir, magnezyum, bakır, çinko, fosfor kemiklerin güçlenmesinde oldukça önemli rol oynar. Nohut'un içinde yer alan kolin maddesi iltihaplarla savaşır. Vücuttaki iltihapları söker ve sivilcelerin arınmasına da yardımcı olur.
Nohut düdüklüde kaç dakikada pişer? Hiç merak ettiniz mi?
Fasulye protein açısından oldukça zengin bir baklagildir. 100 gram pişmiş kuru fasulye yaklaşık olarak %51 karbonhidrat, %33 protein, %15 yağ içerir ve 97 kaloridir. A, B, C vitaminleri, lif, potasyum içerir. Cilt sağlığı açısından oldukça yararlıdır. Sivilce oluşumunu engeller. Sindirim sistemini çalıştırır ve kabızlığı önler. İçerdiği demir sayesinde kemik gelişimini destekler. Içerdiği yüksek oranda protein ile enerji verir ve metabolizmayı hızlandırır.
Folik asit seviyesi oldukça yüksektir bu yüzden hamiler ve çocukların yemesi tavsiye edilir. Hamile kalmak isteyen kadınlarda kuru fasulyeyi folik asit kaynağı olduğu için tercih edebilirler. Yüksek tansiyonu düşürdüğü bilinmektedir. İçerdiği lif sayesinde uzun süreli tokluk sağlar. Fasulye protein ve besin değeri oldukça fazla olan bir baklagildir.
© Copyright 2023 Yayla Bakliyat. Tüm Hakları Saklıdır.